Hlavní obsah

Nový hit: Neviditelná rovnátka!

Foto: 3M

S rovnými zuby je úsměv hezčíFoto: 3M

Reklama

Trápí vás křivé zuby? Odmítáte se „hyzdit“ klasickými rovnátky? Možná že se blýská na lepší časy. Na trhu se objevila naprostá novinka, která by vám mohla pomoci. Jsou to zlatá neviditelná rovnátka. Znamenají revoluci v léčbě křivých zubů?

Článek

Zuby jsou vizitkou každé z nás stejně jako vlasy. Kromě toho, že křivé zuby nevypadají dobře, jsou i zdravotním rizikem především v místech, kam se běžný kartáček ani dentální nit nedostanou, a tudíž se zde vytváří ideální prostředí pro vznik zubního kazu. Je proto důležité stomatologické problémy řešit včas bez ohledu na věk.

Pokud tedy patříte do této skupiny, východiskem ze zapeklité situace jsou právě rovnátka. Není divu, že se mnohým lidem do nich nechce. Ta běžně dostupná, i když spolehlivě plní svou funkci, jsou přece jen mnohdy nepohodlná a neestetická. S tím je ovšem konec – průlomová rovnátka mají totiž neuvěřitelné schopnosti. Jsou stejně dobrá, jako ta dosud používaná, ale nejsou vidět, a proto vám dovolí se bez zábran smát. Jak je to možné?

V čem je fígl

Nejedná se o zázrak ani trik. To, že jsou „neviditelná“, je způsobeno jejich umístěním. Dosud se totiž rovnátka připevňovala k zubům z vnější strany. Novinka využívá naopak vnitřní stranu chrupu. To znamená, že po celých 24 hodin se můžete na své okolí usmívat, aniž by kdokoli měl tušení, že je v ústech vůbec máte. Což pochopitelně pozitivně ovlivní i vaše sebevědomí, které bylo klasickými rovnátky naopak spíše snižováno. Nicméně rovnátka jsou zhotovena ze slitiny zlata, proto je zřejmé, že pořizovací cena není úplně pro každého.

Zlato opět v kurzu?

Vypadalo to, jako by už zlato ve stomatologii nemělo vzhledem k esteticky přijatelnějším materiálům šanci, a přece své uplatnění opět našlo. Proč?

Už naši předci věděli, jaké vynikající a nepostradatelné vlastnosti v tomto oboru má. Jednou z nich je například velmi jednoduché formování. To je v tomto případě důležité, protože díky tomuvýrobci umožňuje vytvarovat zámek (součástka, která drží zub v požadované pozici) do nejdrobnějších detailů. Zlato je navíc pro organismus velmi přijatelným prvkem. Nezpůsobuje u většiny pacientů žádnou alergickou reakci, takže si ho mohou dovolit i ti, kteří podobnými alergiemi trpí. „Přesto jsou lidé, kteří zlato nemohou mít, protože ho jejich tělo nesnese. Je jich málo, ale jsou," říká ortodontistaPetr Vinš. Vývoj této novinky trval celých deset let, ale čekání se evidentně vyplatilo.

Foto: 3M

Umístění rovnátek na odlitkuFoto: 3M

Než vám superrovnátka nandají...

Začít nosit rovnátka není jen tak. Než se dostanou k vám do úst, je třeba dodržet několik kroků. „Celý proces začíná v ordinaci certifikovaného ortodontisty, který nejprve sejme otisk chrupu pacienta,“ popisuje postup Vít Kopelent ze společnosti 3M, která rovnátka na trh uvedla. Otisk pak putuje do laboratoře v Německu, kde specialisté zhodnotí pacientův chrup a jeho konkrétní potřeby. Pomocí speciální technologie se pak vytvoří nejvhodnější model rovnátek. Ta pak dostane zpět ortodontista, který je upevní na chrup pacienta. „Celý tento proces trvá maximálně dva měsíce,“ dodává Vít Kopelent.

Pozor na hygienu!

Přestože se jedná o převratnou novinku, nejsou neviditelná rovnátka pro každého. „Někteří lidé tento typ rovnátek snášejí daleko hůře než klasické typy a bývá problém si na ně zvyknout, trvá to déle, což může být problém," varuje Petr Vinš.

Tím, že si rovnátka pořídíte, ovšem vaše péče o zuby zdaleka nekončí. A je jedno, zda máte klasická, nebo neviditelná. V obou případech je nutné dodržovat zvýšenou ústní hygienu, jinak byste si mohly zadělat například na zánět dásní. „Vždy po dobu jakékoli léčby doporučuji navštívit zubního hygienistu," upozorňuje ortodontista.

Ať už to dopadne jakkoli, vězte, že zkušený odborník váš problém s postavením vašich zubů určitě vyřeší, zvolí nejlepší druh léčby a dá vám zuby, jak se říká, „do latě“. Pokud se jeho návštěvě neustále vyhýbáte, zaděláváte si zbytečně nejen na estetické, ale i zdravotní problémy.

Co říkáte na tuhle revoluční novinku? Jaké zkušenosti máte s rovnátky? Na vaše názory se těšíme v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám