Hlavní obsah

Nový objev: V těle máte tukové buňky, díky kterým můžete zhubnout!

Foto: thinkstock

Váha nepozná, kolik tuku na sobě máteFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jste právě vyhlásili válku svým faldíkům na těle? Měli byste vědět, že ne všechny tukové buňky vám kazí postavu a poškozují zdraví. Naopak! Jsou i takové, co spalují tuk a pomáhají hubnout…

Článek

Tento objev vědci zveřejnili teprve nedávno. „Do současnosti byly známy jen dva základní typy tukových buněk – hnědé a bílé,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. Hnědé buňky se v dětství podílejí na regulaci a tvorbě tepla a v průběhu života se ztrácejí. Naopak bílé tukové buňky jsou v těle zásobárnou energie, chrání vás před zimou... a máte je napořád. Jejich velikost a množství souvisí s bilancí energie a životosprávou. Podle toho jste pak silnější, nebo ne. A podle toho se jich také zbavit chcete, nebo ne.

Novinka, co pomůže

Jenže teď je tady ještě třetí typ, takzvané béžové tukové buňky. Ty jsou svou funkcí výjimečné; energii v sobě nehromadí, ale naopak ji spalují. „Za určitých okolností se některé bílé buňky mohou změnit právě na tyto béžové,“ říká nutriční poradkyně Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Jak je to možné? Pro to, aby se obyčejné tukové buňky změnily na spalovací, je třeba, aby se v těle vytvořil hormon irisin. A to je právě ten háček, který možná tušíte, že přijde… „Hormon irisin vzniká pouze v průběhu cvičení – vytváří se na povrchu svalových buněk. Jeho vlivem se pak některé bílé tukové buňky změní na energeticky aktivní béžové, které využívají energii uloženou v tukových tkáních,“ vysvětluje Gabriela Knosová.

Foto: thinkstock

Tuk na břiše je zdraví nebezpečný. Více, než kde jinde na těleFoto: thinkstock

Co je zač tenhle hormon?

Irisin patří do skupiny hormonů, které produkují svaly v průběhu cvičení. Jeho hladina v krevní plazmě závisí na trénovanosti, proto nestačí nárazové cvičení či krátkodobá svalová aktivita. „Na to, aby se dosáhla a udržela potřebná koncentrace irisinu, je třeba cvičit pravidelně. Výrazný nárůst tohoto hormonu byl zaznamenán po třiceti minutách silového tréninku, ale dvojnásobné zvýšení jeho koncentrace bylo naměřeno až po deseti týdnech pravidelného vytrvalostního tréninku, který souvisí s nárůstem svalové hmoty,“ vysvětluje odbornice.

Štíhlá podle představ

Jak probíhá spalování tuku? Důležité je především zjištění, že béžové tukové buňky aktivují spalování energie nejprve z okolních tukových buněk a následně, po vyčerpání energie z mastných kyselin, začnou spotřebovávat energii i ze vzdálenějších tukových rezerv. Pokud zvolíte vhodnou metodiku cvičení a správný cvičební program, dosáhnete cílený úbytek tuku právě na těch místech, kde je ho nejvíce.

Foto: thinkstock

Jakmile je váš objem pasu vyšší než 80 cm, zvoňte na poplachFoto: thinkstock

A jste tam, kde jste byli

Bez správného stravování, včetně toho, co jíte před cvičením a po něm, to ale pochopitelně nejde. Na něm totiž závisí, jak intenzivně budou béžové buňky spalovat tuk a využívat tukové rezervy. „Vhodné vybrané potraviny a jejich správné dávkování dokážou podpořit aktivitu béžové tukové tkáně a spalování extra kalorií i po cvičení," pozitivně uzavírá výživová expertka.

Že ale zrovna tohle jste slyšet nechtěli? Na druhé straně je dobré vědět, že jisté snažení má svůj smysl. Nemyslíte?

Reklama

Načítám