Hlavní obsah

Nový rok bez kocoviny! 8 triků, jak ustát prohýřenou noc

Foto: astarot, Shutterstock.com

Foto: astarot, Shutterstock.com

Reklama

Největší a také poslední party roku je na spadnutí. Pokud se už znáte a víte, že na silvestra budete dovádět, doporučujeme podniknout jistá opatření proti kocovině. Díky nim se na Nový rok, a tedy i po celý příští rok, budete cítit jako rybička.

Článek

Když chcete pít, musíte se na to vyzbrojit. V opačném případě totiž hrozí, že Nový rok strávíte s kocovinou v posteli, nebo hůř – skloněni nad záchodovou mísou. Fuj! To asi nikdo nechce. Pojďte se tedy podívat na nejlepší rady, tipy a triky, díky kterým prohýřenou noc hrdě ustojíte.

Než vyrazíte na party

V první řadě musíte žaludek na dávky alkoholu dobře připravit. Ještě než si srknete prvního doušku, radíme udělat následující:

  • Před večírkem se dobře vyspěte - Na party byste měli vyrazit odpočinutí. Unavený organismus je k alkoholu výrazně náchylnější, stačí pak málo a jste namol.
  • Zatočte s hladem - „Alkohol se vstřebává pomaleji, pokud je konzumován zároveň s jídlem,“ říká nutriční terapeutka Jitka Laštovičková z programu Vím, co jím. Radí volit tučná, avšak vyvážená jídla: „Smažený pokrm náročný na strávení příliš vhodný není. Dejte raději přednost tukům například formou některých ryb, jako je losos, pstruh nebo makrela.“
  • Vypijte vodu s citronem - Do sklenice vody vymačkejte půlku citronu. Nadopujete se tak vitaminem C, který budete určitě potřebovat. Když se totiž organismus vyrovnává s etanolem, spotřebovává velké množství céčka.
  • Spolkněte lžičku olivového oleje - Zaručená babská rada doporučuje zatnout zuby a spolknout lžičku oleje. Měl by připravit žaludek na alkoholovou spoušť, neboť tuk pomůže zamezit rychlému vstřebávání alkoholu.
  • Vybavte se v lékárně - Chcete-li to mít opravdu pod kontrolou, pořiďte si doplňky stravy. Konkrétně se doporučuje B-komplex, již zmíněný vitamin C, popřípadě můžete zvolit speciální přípravky proti kocovině, jako je například Samaritan, Anti Ethanol nebo Vyprošťovák.
Foto: DronG, Shutterstock.com

Vyvážené jídlo s trochou zdravého tuku připraví zažívací trakt na příliv alkoholuFoto: DronG, Shutterstock.com

Když už jste na party 

Na dobré mravy nezapomínejte ani během večírku. Pijte, ale myslete na následující zásady:

  • Nemusíte vyzkoušet všechno - Určitě je lepší nekombinovat více druhů alkoholu. „Proto také pozor na zrádné míchané koktejly, které zaručí urputnou bolest hlavy,“ komentuje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Už před večírkem si vyberte jeden nebo dva druhy alkoholu (například pivo a vodku) a zůstaňte jim věrni po celou dobu.
  • Sázejte na světlý alkohol - Při alkoholovém kvašení vznikají takzvané kongenery, které nápoji dávají jeho typickou barvu. Čím tmavší je, tím více kongenerů obsahuje. Právě tyto látky ovšem často stojí za kocovinou. Proto když celý večer pijete rum, brandy a podobně, jste na tom hůř než váš kamarád se slivovicí nebo ginem.
  • Nezapomínejte na vodu - V ideálním případě každý drink doprovoďte skleničkou vody. Na pitný režim dbejte i nazítří ráno. „Nepříjemné pocity po vystřízlivění jsou často způsobeny nedostatkem vody a minerálních látek. Nezapomínejte tedy již v průběhu konzumace alkoholických nápojů pít i vodu,“ doporučuje Jitka Laštovičková.
Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Krásné barevné koktejly jsou svůdné, ale také zrádné. Všeho s mírou!Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Co hodláte pít na silvestra?

Reklama

Načítám