Hlavní obsah

Nový trend ve fitness: kombinace tance a jógy nebo boxu a pilates

Foto: Thinkstock

Doba si žádá být výkonný a rychlý. Je to ku prospěchu ve cvičení?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do fitcenter se řítí nový trend: kombinace dvou protichůdných cvičení v jedné lekci – třeba taneční jóga nebo piloxing. O co jde? A jsou tyto novinky pro tělo dobré? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Možná už jste na nové typy lekcí, kde se míchá tanec s jógou nebo box s pilates, také narazili. To, že šetří váš čas, je jasné. Ale mohou být prospěšné pro vaše tělo?

O jaké jde cvičení?

  • Dance jóga: powerjóga je obohacena o prvky klasického baletu, různých moderních tanečních technik i jazzu
  • Piloxing: spojení pilates a boxu

„Podle mě určitě tělu prospívají,“ uvádí instruktorka piloxingu Tereza Hubáčková ze Squashparku. „Právě tento druh cvičení je postaven na kardiovaskulárním tréninku, což znamená, že jde tepová frekvence nahoru při boxu a dolů při pilates,“ pokračuje s tím, že pohybem tepové frekvence dochází k účinnému a rychlému spalování.

Formují postavu rychle a účinně

„Pokud to srovnám například se zumbou, v té vám tepová frekvence vylétne s prvními kroky nahoru a drží se jen tam. Tělo tak není schopné reagovat a nespaluje tak efektivně,“ domnívá se lektorka Tereza Hubáčková. Dalším kladem je podle ní také fakt, že jsou zde zapojeny cviky i na formování postavy.

Foto: Thinkstock

Jen co doboxujete, odhodíte rukavice, lehnete si na zem a dáte se do cvičení pilates. I tak vypadají nové lekceFoto: Thinkstock

Zbytečně překombinované

To Jakub Šula kondiční trenér z wellness centra Fittop je zcela jiného názoru: „Vše už bylo vymyšleno. Jak jinak být trendy než se snažit objevovat nové formy? Ale protože člověk má tendenci komplikovat zcela jednoduché a fungující věci, myslím, že tyto lekce jsou nelogické, a tím pádem ne úplně vhodné,“ dodává trenér.

Zkuste, a uvidíte sami

Podobného mínění, i když ne tak striktního, je i trenér fitness Radek Mirovský z Health a Fitness clubu Olgy Šípkové: „Lidé v oboru se snaží vymyslet něco převratného, čím by se stali jedineční, originální, a tím pádem i úspěšní,“ říká s tím, že málokdy ovšem inovace vede ke skutečnému posunu.

Podle něj jde v drtivé většině stále o totéž, jen jinak pojmenované a na první pohled jinak vypadající. „Osobně se přikláním k tomu, abyste si užili jógu i tanec v samostatných lekcích. Rozhodně bych tyto dva své koníčky asi nespojil do jednoho nesmyslu,“ otevřené říká Radek Mirovský.

Foto: Thinkstock

Prvek z jógy se míchá s tanečními kroky a naopak. Je to styl pro vás?Foto: Thinkstock

Pokud neubližují, nevadí

I názory odborníků se tedy mohou lišit. Pokud však nejde o cvičení, které by vám nějakým způsobem ubližovalo, což uvedené lekce nejsou, je na každém z vás, co si zvolíte. „Jestli si i tyto druhy cvičení najdou své příznivce, je to v pořádku,“ hodnotí Radek Mirovský. „Jsem rád za každého, kdo přemůže svou lenost a zvolí si nějaký typ cvičení nebo pohybové aktivity, ať se to jmenuje jakkoli,“ uzavírá trenér.

A co vy? Zkusili byste takové druhy cvičebních lekcí, nebo jste spíš konzervativní a budete se dále držet klasiky?

Načítám