Hlavní obsah

O mužích nahlas i potichu 11

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Doutníky mají v oblibě požitkářiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

11. díl - Dnes náš seriál o mužích zakončíme tématem o tabáku. Někdo kouření říká neřest a zápach, pro jiného je to vůně a požitek. Záleží na konkrétní dvojici, jaký společný postoj k tabáku zaujmou.

Článek

Fascinace tabákem

Německý prozaik Thomas Mann, který byl náruživý kuřák cigaret i doutníků, ve svém díle zmiňuje: „Nerozumím tomu, jak někdo může nekouřit, připravuje se tím takříkajíc o tu lepší část života a každopádně o zcela mimořádné potěšení." Zjevně touto myšlenkou vystihl pocit milionů kuřáků.

První cigaretu si pamatujete stejně jako první polibek

Jen málokdo si může odepřít fascinaci, kterou jsou opředeny cigarety, doutníky a dýmky. Skoro každý to někdy s tabákem zkusil. Často se začíná tak, že člověk neodolá nabídnuté cigaretě od jiného kuřáka. Následuje první vlastní krabička, a je to jako když se učíte chodit, teprve po letech získají pohyby správnou jistotu, kterou ovládají dlouholetí kuřáci.

Přirozeně, že existují lidé, které tabák nemůže zasáhnout, ty kuřáci obdivují nebo litují. A nic to nemění na tom, že čistý nikotin je nebezpečný jed, který ve zředěné formě, s níž se kuřák setkává, působí vzrušivě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kouřáků cigaret ubýváFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Cigarety poskytují okamžiky zklidnění

Za zakladatele cigaretového šílenství označujeme Philipa Morrise a Louise Rothmanse, někdy kolem roku 1847 začali vyrábět cigarety ve velkém. Cigareta nebyla původně nic jiného než odpadový produkt doutníků.

K cigaretám patří pro větší šmrnc zajímavé cigaretové pouzdro a zapalovač. Oba doplňky zajisté upoutají pozornost, stejně jako váš obláček kouře.

Známými kuřáky jsou Thomas Mann, Pablo Picasso, u nás Jiří Bartoška.

Požitkáři a milovníci luxusu a ti, co chtějí vystoupit z davu, sahají po doutníku

Je zajímavé, že doutník i dýmka jsou mimo hledáček odpůrců a nepřátel kouření, jsou jimi dokonce tolerovány. Doutníky jsou v dnešní době oblíbené i u příležitostných kuřáků, vytvářejí určité image, kouří je i ženy.

Doutník se zkouší obdobně jako když ochutnáváte víno, musíte si vytvořit svůj chuťový okruh, tzn. zkoušet a převzít know-how. Není to zdaleka tak jednoduché jako začínat s cigaretou. Doutník nesmí být vysušený - skladuje se ve speciálních krabičkách humidoru, ve kterých se udržuje vlhkost, nebo ho stačí uložit do lednice, do prostoru, kde se ukládá zelenina.

Nejznámější kuřák doutníků byl W. Churchill. Země původu doutníků jsou Kuba s doutníky béžově olivové barvy, Sumatra s béžovým odstínem, Brazílie s černými doutníky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Většina mužů se s dýmkou nespřátelí... škodaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dýmky dodávají charisma a patří k lidem, kteří nepospíchají

Zdají se vám také mužné a charismatické? Svět kuřáků dýmek se otevře jenom menšině, i když většina mužů se někdy v životě snažila s dýmkou spřátelit. Ale mnoho jich to vzdá předčasně. Možná o tom vypovídá zvláštní gen, který rozhoduje o tom, kdo se nakonec stane kuřákem dýmek. Abyste kouřli dýmku správně, musíte si koupit odbornou literaturu a navštívit specializovaný obchod - vždyť jde o malý obřad, který vyžaduje čas, pohodu a klid.

S příjemným tabákovým zážitkem jsou spojené i negativní průvodní jevy, určitý odér, který nemusí být ostatním lidem příjemný, zejména těm, co nekouří. Je prokázáno, že vášnivým kuřákům stárne pleť mnohem rychleji. A že na rakovinu plic umírá víc kuřáků než nekuřáků. Ale nakonec stáří i smrt je věc neodvratitelná, tak proč si to trochu neužít, že?

Reklama

Související témata:

Načítám