Hlavní obsah

Oblast 51 láká lovce UFO: Co zde americká vláda ukrývá?

Foto: CloudOnePhoto, Shutterstock.com

Foto: CloudOnePhoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed řídce osídlené nevadské pouště se nachází tajuplná vojenská základna. Oblast 51 je stálicí v hledáčcích konspirátorů už několik dekád. Naposledy kolem ní vznikl poprask letos v létě, kdy se statisíce lidí z celého světa chystaly vypravit právě sem – za mimozemšťany.

Článek

Jak je možné, že se z nevinného vtipu, který 21letý student Matty Roberts na konci června vypustil na Facebooku, stala během několika dní reálná hrozba pro americké letectvo? Area 51 neboli Oblast 51 už desítky let fascinuje záhadology, lovce UFO a konspirační nadšence z celého světa. Podle nich slouží toto přísně hlídané místo mimo jiné k testování havarovaných mimozemských lodí, studiu živých i mrtvých bytostí, které v nich přiletěly, ke komunikaci s jinými světy a třeba i k vývoji technologií na cestování časem.

Všechny nás přece nezastaví

Od začátku to byl jenom vtip. Událost, kterou Matty Roberts na síti vytvořil, nesla název „Storm Area 51, They Can’t Stop All of Us“, v českém překladu „Zaútočme na Oblast 51, všechny nás zastavit nemůžou“. Měla se konat 20. září a šlo o to, proniknout do tajné vojenské základny. Už podle popisu mělo být všem jasné, že jde jen o recesi. Mnozí však vzali výlet za mimozemšťany smrtelně vážně a během pár dnů zájem o účast projevilo tři a půl milionu lidí z celé planety.

Moc sociálních sítí a zfanatizovaného davu neradno podceňovat. Událost tak vzala vážně i americká vláda a obavy vyjádřilo také letectvo, které zde má výcvikové středisko. Problém představovalo zejména zázemí: přísně střežená oplocená základna, kterou mají tvořit hangáry a podzemní komplexy, totiž leží mezi městečky Rachel a Hiko, kde dohromady žije ani ne 200 obyvatel – jinak je tu liduprázdno a nápor tisíců návštěvníků by zdejší infrastruktura nezvládla.

Vláda a armáda zakročily

Vláda proto zablokovala webové stránky a další on-line platformy, kde nadšenci událost plánovali. Vydala také několik varování, že neoprávněné vniknutí do střeženého armádního prostoru představuje nebezpečí. Celý svět byl tedy napjatý, kolik lidí přijde a jak to dopadne, ale nakonec se před branami základny sešla asi jen stovka lovců mimozemšťanů. Chtěli si tu ověřit platnost některé ze známých konspiračních teorií: skladování mimozemských těles nebo pitvání mimozemských bytostí. Slyšeli jste o nich?

Foto: Zachary Byer, Shutterstock.com

Na přísně hlídané území se nikdo nepovolaný nedostaneFoto: Zachary Byer, Shutterstock.com

Devět létajících talířů

Koncem 80. let vyvolal o Oblast 51 velkou vlnu zájmu Američan Robert „Bob“ Lazar (60), který zde (konkrétně v komplexu pojmenovaném S4) měl mezi prosincem 1988 a dubnem 1989 pracovat jako inženýr. V živém televizním rozhovoru tehdy sdělil, že se v podzemních prostorech podílel na stavbě létajícího talíře a jeho pohonné jednotky a prý se tam skladovalo několik originálních mimozemských technologií. Tvrdil, že v nejtajnější části základny, kterou tvoří pár hangárů na jižním úbočí Oblasti 51, viděl celkem devět létajících talířů. V jednom studoval pohonnou jednotku, aby pak znalosti využil při probíhající rekonstrukci lodi pro mimozemšťany.

Ačkoli americká vláda všechna tvrzení popřela, ukázalo se, že Robert Lazar v oblasti skutečně pracoval. I když se jedná o záležitost starou 30 let, rozhodně se na to nezapomnělo. Společnost Netflix před několika měsíci natočila dokumentární pořad, kde Bob Lazar o své práci s mimozemskou technologií podrobně hovoří.

Foto: ktsdesign, Shutterstock.com

Létající talíře jsou krásné a oblíbené. Někdo je vídá na obloze, jiný jenom ve filmuFoto: ktsdesign, Shutterstock.com

Pitva mimozemšťana

Mimozemské konspirační teorie se však nevztahují jen k Lazarově svědectví. Obrovskou pozornost na sebe strhl na konci 70. let také jaderný fyzik a ufolog Stanton Terry Friedman (1934–2019), který zkoumal takzvaný roswellský incident: v červnu 1947 měl nedaleko Roswellu v Novém Mexiku spadnout mimozemský létající talíř, podle oficiálních vyjádření však šlo o meteorologický balon. Friedmanovi se však podařilo získat výpověď majora, který tehdy pracoval v Oblasti 51 – právě sem se prý havarovaný objekt i s mimozemšťanem dostaly a armáda návštěvníka pitvala.

Důkazy jsou nejasné

Žádné nezvratné důkazy o existenci mimozemšťanů v Oblasti 51 se zatím neobjevily. Že tato střežená oblast skutečně existuje, potvrdila americká CIA oficiálně teprve před šesti lety s tím, že se jedná o zařízení určené k testování letecké techniky. Ať je to jakkoliv, pitva mimozemšťana, roswellský incident i Oblast 51 se během let staly součástí popkultury: kdo by neznal třeba velkolepé americké sci-fi Den nezávislosti (1996), kde je díky Oblasti 51 zachráněn celý svět!

Nedávno také o UFO promluvila pětice námořních důstojníků.  Lidé prostě záhady milují a jejich zájem se netýká jen mimozemšťanů. Které hvězdy jsou terčem konspiračních teorií? A máte rádi filmy o mimozemšťanech?

Reklama

Související témata:
Oblast 51
Létající talíř (UFO)

Načítám