Hlavní obsah

Akční hrdinky, které to s klidem natřou lidem i příšerám

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Obsadit do akčního filmu krásnou ženu je tak trochu povinnost. Dřív to bývalo děvče křehké, které v ústraní čekalo, až její milý vybojuje své bitvy. Dnes se ovšem často žena sama pustí do boje a rozdává rány. Které akční holky se toho nebojí?

Článek

Ženy v akčních filmech už nejsou dávno jen zachraňované krásky, které se hlavnímu hrdinovi pletou pod nohy a  zároveň i hlavu. Naopak: často se mužským hrdinům vyrovnají. Ač jde většinou o atraktivní krasavice, nebojí se ušpinit, umějí střílet a jsou to zdatné bojovnice. Někdy jsou ve snímku hlavní hvězdou, jindy mají parťáka, ale příběh by bez nich neměl šťávu.

Ovšem není to jen záležitost dneška. Perfektní akční hrdinky najdeme také v dávnější i bližší filmové historii. Kdo se stal legendou, kdo vystupoval jako moderní superholka a které ostré slečinky si ze své akčnosti dělaly tak trochu legraci?

Ellen Ripleyová: Sigourney Weaver (69)

Nezapomenutelný sci-fi horor Vetřelec (1979) byl na počátku kariéry režiséra Ridleyho Scotta (81) i Sigourney Weaver. Film měl jediný cíl: diváka řádně vyděsit. Jako Ellen Ripleyová bojující s nelítostným xenomorfem se herečka celosvětově proslavila. Spolu s kolegyní Jamie Lee Curtis (60) z hororu Halloween (1978) a Lindou Hamilton (62) z Terminátora (1984) ukázaly, že akční hrdinky dokážou utáhnout celý film. A proč byly tak populární? Nebyly to nepřemožitelné superhrdinky, ale lidské bytosti, které musely opakovaně překonávat strach a pochybnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ač záběr z filmu Vetřelec působí vyloženě mírumilovně, opak je pravdou. Ellen Ripleyová si s mimozemskou příšerou dost „užila“Foto: Profimedia.cz

Lara Croft: Angelina Jolie (44)

V polovině 90. let se akčním hrdinkám moc nevedlo – důkazem jsou neúspěšné filmy Pistolnice (1994) nebo Rychlejší než smrt (1995). Zachránily je počítačové hry a zjevení svůdné Lary Croft (2001). Byla tak trochu Indiana Jones v sukni a vrátila ženy do akční hry. Angelina Jolie na chvíli odešla z dramat a stala se plnohodnotným akčním hrdinou, což dokázala následně ve filmech Pan a paní Smithovi (2005), Wanted (2008) a Salt (2010).

Foto: Profimedia.cz

Tahle holka se neztratí: archeoložka Lara Croft se domluví mnoha jazyky a ovládá nejrůznější druhy sebeobranyFoto: Profimedia.cz

Černá vdova: Scarlett Johansson (34)

Herečka, která zahraje absolutně všechno a vždy bude přesvědčivá. Filmy historické, rodinné nebo komedie? Není problém! Akční a superhrdinské? Dejte jí scénář a kostým a vyšvihne Černou vdovu par excellence. I proto je Scarlett Johansson jednou z nejlépe placených hollywoodských hereček. Její superhrdinka ovládá veškerá bojová umění, je mistryní ve svádění, je supersilná, odolává mučení... Hravě si poradí s kdejakým záporákem a v akčních scénách se vyrovná Iron Manovi nebo Thorovi.

Foto: Profimedia.cz

Samostatných filmů s ženskou superhrdinkou v čele je pořád málo, proto se uvažuje o filmu s Černou vdovou v hlavní roliFoto: Profimedia.cz

Dominika Jegorovová: Jennifer Lawrence (29)

Bylo jí dvacet a už měla na kontě první nominaci na Oscara. Poprvé svou akčnost prokázala Jennifer Lawrence v roce 2011 ve snímku X-Men: První třída a pak už to šlo ráz na ráz, protože získala roli Katniss Everdeen v sérii Hunger Games (2012–2015), kde s lukem a šípy předvedla, že se jen tak něčeho nezalekne a z arény brutálních Hladových her vyšla živá hned několikrát. Na jaře 2018 měl premiéru špionážní film Rudá volavka, kde se z bývalé primabaleríny Dominiky Jegorovové stala dvojitou agentkou, která bojuje zbraněmi i tělem. A opakovaně hraje v sérii o X-Menech mutantku Mystique – a ta se umí proměnit v kohokoli.

Foto: Profimedia.cz

Rudá volavka to jede na obě strany a neváhá prodat vlastní tělo. Přežije i brutální výslechové metody?Foto: Profimedia.cz

Imperátorka Furiosa: Charlize Theron (44)

V dětství se herečka věnovala baletu a modelingu, Oscara získala za roli ve Zrůdě (2003). Svoji akčnost Charlize Theron nejdříve naznačila po boku Willa Smithe (50) ve filmu Hancock (2008) a naplno rozjela ve snímku Šílený Max: Zběsilá cesta (2015). Hlavní hrdinkou je holohlavá Furiosa s bionickou rukou, která měla „koule“ okrást tyranského vládce a pomáhá na útěku uprchlíkům v podobě skupiny krásných žen.

Foto: Profimedia.cz

Během natáčení Šíleného Maxe musela herečka překonat averzi k prachu a písku a kvůli roli šla doholaFoto: Profimedia.cz

Charlieho andílci: Cameron Diaz (47), Drew Barrymore (44), Lucy Liu (50)

Tak trochu jiné akční hrdinky jsou tři krásné špičkové agentky Natalie, Dylan a Alex, které pracují pro pana Charlieho. Každá je jiná, ale všechny umějí bojovat, používat špionážní techniku a jsou chytré a sexy. Ve filmové verzi z roku 2000 ztvárnily Charlieho andílky Cameron, Drew a Lucy. Většina akčních hrdinek se snaží nedostatek testosteronu dohnat drsným výrazem a respekt vzbuzovat nelítostnou akcí. Tyhle tři krasavice to „vzdaly“ hned na začátku a vsadily na trochu přepálenou akci. A fungovalo to.

Foto: Profimedia.cz

Andílci to chvílemi hrají na sex-appeal a následně protivníkovi nedají čas na rozmyšlenou a kopnou přímo mezi očiFoto: Profimedia.cz

Která akční hrdinka je vaše favoritka? A co horory, znáte naši top 10?

Reklama

Načítám