Hlavní obsah

Výlet pro otrlé! Mexický ostrov panenek má děsivou historii

Foto: avf71, Shutterstock.com

Foto: avf71, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Mystika, tragédie a morbidita v sobě vždycky mají jakousi dávku přitažlivosti. Stejně jako kdekdo miluje brutální detektivky, tak se lidé rádi vydávají do míst opředených tajemstvím. Jedním takovým je mexický Isla de las Muñecas, známý jako Ostrov panenek .

Článek

Mrtvé pohledy stovek plastových panenek, které jsou zavěšené nebo naražené na kdejakém stromě či bambusu, člověka v klidu jen tak nenechají. Avšak právě kvůli podivné hororové atmosféře míří na mexický ostrov Isla de las Muñecas, který leží 30 kilometrů od hlavního města Mexico City, stovky turistů denně.

Utonulá holčička a její panenka

Farmář Don Julian Santana Barrera se podle legendy přistěhoval na Isla de las Muñecas v padesátých letech. Močály u ostrova samy o sobě mohou působit dost děsivě, o to víc ho prý šokovalo, když jednoho dne vyplavily tělíčko malé holčičky. Farmář se ji snažil vší mocí zachránit, ale na to už bylo dávno pozdě. Za jakých okolností utonula, se nikdy nikdo nedozvěděl.

Foto: Profimedia.cz

Někteří návštěvníci přísahají, že na ně panenky mrkajíFoto: Profimedia.cz

Zato o pár hodin později našel tentýž farmář ve vodě plastovou panenku, která podle něj musela patřit oné zemřelé. Aby uctil její památku, rozhodl se panenku vylovit a pověsit na strom. Nenasytný duch holčičky k němu ale v té chvíli začal promlouvat. Jedna panenka nestačila, chtěl po něm víc a ještě víc panenek. Zoufalý Julian tak začal po ostrově rozvěšovat panenky.

Foto: doleesi, Shutterstock.com

Proč věšel farmář panenky na stromy, je záhada. Buď se pomátl, nebo mu to poručil duch mrtvé holčičkyFoto: doleesi, Shutterstock.com

Vzkaz ze záhrobí, nebo chorá mysl?

Jestli je to pravda? Don Julian Santana Barrera skutečně existoval. Našel mrtvou dívku ve vodách u ostrova a posléze rozvěšoval panenky po stromech. Ale jak to bylo s tím hlasem ze záhrobí? To je zkrátka klasická záhada. Racionálně založení jedinci dodnes tvrdí, že farmář, který žil většinu života osamocen, se lidově řečeno pomátl. Podle jiných se nikdy nevzpamatoval z traumatu, že holčičku nezvládl zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Nečekejte nic roztomilého, panenky vzbuzují podivnou úzkostFoto: Profimedia.cz

Mnozí však Julianově vyprávění skálopevně věří. Na ostrově dodnes žije jeho bratranec Anastasio, který celému příběhu dodává punc autenticity. Farmářův synovec zase vypráví, jak se mu jeho strýc před smrtí v roce 2001 svěřil, že si duch dívky přeje, aby ho následoval, protože už nemá žádné peníze na nákup nových panenek. Krátce na to byl skutečně nalezen mrtvý, a navíc na tom samém místě jako holčička. Podle některých spáchal sebevraždu.

Foto: Leon Rafael, Shutterstock.com

Když farmáři došly peníze, povolal si ho duch mrtvé k soběFoto: Leon Rafael, Shutterstock.com

Panenky děsí i přitahují

Během posledních několika let se z ostrova stala turistická atrakce. Záhady a tajemství, které ho dodnes zahalují, sem přivedou až několik stovek turistů denně. Mnozí přísahají, že na ně některá panenka mrkla, že si spolu špitají nebo koulí očima.

Pokud byste na ostrov na kanále La Xichimilco toužili zavítat, dopravíte se sem z Mexico City příměstskou lodí. Otrlejší si na ostrově mohou pronajmout příbytek a přečkat zde noc.

Foto: Profimedia.cz

Je na vás, čemu se rozhodnete věřit, ale okolnosti jsou opravdu podivnéFoto: Profimedia.cz

Ale horor na výletě můžete zažít i doma. Znáte nejstrašidelnější místa v Česku? 

Reklama

Související témata:

Načítám