Hlavní obsah

Oblečte se do PET lahví!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

PET lahve se dají recyklovat na oblečeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Moderní technologie nezahálí. A jestli stále ještě nechápete, proč je dobré třídit odpad, možná vás namotivuje nová módní záležitost: Oblečení vyráběné právě z recyklovaných PET lahví!

Článek

V době nejmodernějších chemických technologií se lidstvo snaží znovu zužitkovat téměř všechno. A ani plastové obaly od nápojů, známé jako PET lahve, nejsou výjimkou. Navíc právě vlákna z těchto materiálů našla velké uplatnění v módním, ale také sportovním, odvětví.

Začalo to vycpávkami

Jako první se z recyklovaných PET lahví začaly vyrábět vlákna smotaná velmi nahusto k sobě, tvořící provázky či jakousi vatu. Tu jste již zhruba před dvanácti lety mohly bez problémů zakoupit v zimní bundě jako takzvanou tepelnou vycpávku. Takovéto materiály totiž velmi dobře izolují teplo. „Jedná se o vycpávky, které se všívaly dovnitř, takže nebyly prakticky vidět. Z vnější strany se zákazník díval na voděodolný materiál, který tvořil styl bundy, a ze strany vnitřní narazil na podšívku. A to, co bylo mezi tím, se mnohdy skládalo právě z recyklovaných plastů," názorně popisuje princip použití PET materiálů Petr Anč, specialista na vlákna a materiálové inženýrství.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Umělé materiály dobře izolují teploFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Materiál mnoha výhod

V dnešní době je však použití mnohem pestřejší: materiál využijete ke sportování, nebo jako módní doplněk i na výlety. Z PET materiálů se totiž vyrábí i batohy, brašny, stany a spacáky. Můžete si tedy koupit celou řadu oblečení, které je vyrobeno čistě z recyklovaného syntetického materiálu, přičemž slovo syntetický se v této souvislosti rozhodně nerovná slovu závadný.

„PET materiály mají hned několik výhod. Velmi dobře izolují teplo, takže se nemusíte bát, pokud si obléknete třeba sportovní tričko a vyrazíte na kolo, že vám pod ním bude zima. Má-li navíc dlouhé rukávy, věřte, že bude držet ideální teplotu vašeho těla poměrně dlouho, a to i v případě, že se ochladí. Tyto materiály jsou navíc upraveny tak, aby co nejrychleji odváděly pot od pokožky. Díky tomu sportovci, kteří oblečení z těchto materiálů využívají, necítí žádný nepříjemný zápach. A netrápí je ani kapičky potu na těle," chválí dokonalost zmiňovaných materiálů Petr Anč.

Vedle těchto předností má takovéto oblečení ještě další výhodu - je velmi dobře skladné. PET materiály jsou totiž dobře ohebné a poměrně tenké, takže nikde nezaberou mnoho místa.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobrou vlastností je snadné odvádění potuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Příliš drahé?

Vedle nemalé chvály je však třeba myslet také na stinné stránky těchto výrobků. Přece jen se jedná o syntetický materiál. „Materiál je testovaný na celou řadu alergií i vedlejších reakcí, a musím říci, že patří mezi jedny z nejlépe hodnocených. Ale pokud je někdo silný alergik a má s umělými materiály na pokožce problém, měl by si oblečení nejdříve vyzkoušet. Většina značkových prodejen mu to pochopitelně umožní. A to i vzhledem k tomu, že se jedná o poněkud dražší zboží. Pokud doma nebo ještě v obchodě zjistíte, že vám oblečení není příjemné, raději ho vraťte," říká Anč.

Cena za oblečení vyrobené z PET materiálu není popravdě nejnižší. Například za tričko zaplatíte minimálně dva a půl tisíce korun. A koneckonců problém může nastat i se sháněním daného zboží. Donedávna byla jedním z prodejců PET materiálů značka Dominátor, která ovšem již nefunguje. Nyní si můžete takové zboží zakoupit u jiných značek, zkuste třeba Nike nebo Adidas. Ve speciální nabídce na takovéto oblečení můžete narazit u více firem, výhradní dovozce či výrobce u nás zatím není.

Pokud na oblečení vyráběné z recyklovaných PET lahví narazíte, jeho koupí rozhodně neprohloupíte.

Reklama

Související témata:

Načítám