Hlavní obsah

Oblíbená jména pro děti? Každý šestý kluk se jmenuje po tátovi, u holek je to pestřejší

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce se o křestní jména samozřejmě zajímají rodiny, které čekají potomka. Ale co se právě dává, co frčelo před dvaceti či padesáti lety a jaké neobyčejnosti někteří rodiče pro své potomky vymyslí, to baví každého. Statistika napoví.

Článek

Pamatujete na legendární: Majdalenka, Apolenka s Veronikou a taky Věrka, Zdeňka, Majka, Lenka s Monikou…? Holky z vaší školky se asi jmenovaly jinak – hodně záleží na tom, kde a hlavně kdy jste do té školky chodili. První desítka nejčastěji dávaných křestních jmen se totiž výrazně mění s dobou.

Jak to bylo s dívčími jmény

V kategorii ženská jména se na výsluní nejdéle drží jednoznačně Jana. V první pětce nejoblíbenějších se objevila ve 40. letech dvacátého století a vydržela až do sametové revoluce. Podobný osud mělo i jméno Anna, které zažívalo největší boom v první polovině minulého století a v posledních deseti letech se opět dostává do popředí. Trojlístek klasických českých jmen uzavírá Marie, jejíž popularita vydržela skoro šedesát let.

To Božena, Ludmila a Věra už takové štěstí neměly a zazářily jen v poválečném období. Roztančené osmdesátky přály Petrám, Luciím a Kateřinám. Ty ostatně patřily do vrcholové pětky opravdu dlouho a i dnes se Katky a Kačenky stále těší oblibě. V novém tisíciletí je skoro všechno jinak: žebříčkům vévodí Natálie, Eliška a Adéla za asistence Kristýny, Terezy a Veroniky.

Favorité pro vnuky i dědečky

Hitparáda mužských jmen má jasného favorita: Jan. Vévodí předním místům průběžně už sto let, tedy kromě let šedesátých, kdy víc frčeli Miroslav, Petr a Jiří. Ten je, podobně jako Kateřina, tichým hráčem už tři desítky let. Na pomyslné bedně se také déle než půl minulého století držel Josef, ale kolem roku 1960 jako když utne – Pepíci přestali být populární. Podobnou cestou se ostatně ubíral i František a Karel.

Takzvané Husákovy děti, tedy lidé narození v první polovině 70. let, jsou převážně Petrové, Pavlové a Martinové. Až o něco později se k nim přidali Tomáš a okrajově i Michal. Poslední dekáda minulého století pak byla ve znamení Lukášů a Davidů a v novém tisíciletí si maminky oblíbily pro svá miminka jména Adam, Ondřej, Jakub a Matyáš.

Seznam jmen, která nejčastěji dostala česká miminka narozená v roce 2015

Drobná regulace je nutná

Jaké jméno dítěti dáte, záleží na vás – ovšem totální volnost nemáte. Neexistuje sice žádný kodifikovaný seznam, ale podle zákona o matrikách platí, že chcete-li zapsat potomkovi dvě křestní jména, nesmějí být stejná. Nedovoluje se také zápis jmen zkomolených, zdrobnělých nebo domáckých. Pochopitelné je, že osobám ženského pohlaví se nesmějí dávat jména mužská a opačně. Podobně jasné je, že je nepřípustné jako jména používat slova obecná nebo označení věcí. Syn se tedy nemůže jmenovat Úterý ani Říjen a dcera nemůže mít v občance Hvězda či Večernice, ať už je jakkoli spanilá. Zákon také ošetřuje, aby se v rodině nedávala stejná jména sourozencům.

Trocha exotiky a historický exkurz

Poměrně dobrým zdrojem jmen je publikace Miloslavy Knappové „Jak se bude vaše dítě jmenovat?“, která se dočkala šestého vydání a stále se rozšiřuje o další nové tvary. Najdete v ní nejen dnes oblíbená jména, ale i různé zapomenuté staročeské varianty, například Žibřid nebo Živěna.

Ostatně stará česká jména zažívají v dnešní době opět rozmach. Podle statistiky je v naší republice celkem 26 lidí nesoucích jméno Chrudoš, jedenáct Bivojů, a dokonce 278 Dalimilů a podobně Kazimírů. To Spytimírové jsou jen dva, a pokud potkáte někoho, kdo se jmenuje Vítěz, pak vězte, že má ještě jednoho jmenovce. Ze světa sportu je i jméno Ronaldo. Uvidíme, jestli z devíti takto pojmenovaných českých chlapců půjde některý ve fotbalových šlépějích velkého vzoru.

V oblasti ženských méně užívaných jmen je výběr ještě širší, takže celých 113 žen se jmenuje Adolfína, 111 Želmíra a chodí mezi námi i přes sto nositelek jména Naděje. Filoména a Ondřejka také mají své zastánce, zatímco Fridolína je vskutku jedinečná, protože je takto pojmenovaná jen jedna Češka.

Jestli se do žádného experimentu nechcete pouštět, můžete vsadit na jistotu svého jména. Z dat Českého statistického úřadu za rok 2016 se dá vyčíst, že každý šestý kluk dostal jméno po otci, zatímco u holčiček jsou rodiče kreativnější, tam je to každé 25. miminko. Když už jsme u té aktuální statistiky, pak vězte, že takzvanými skokany, tedy jmény s největším nárůstem za posledních pět let, jsou v mužské kategorii Antonín, Oliver a Teodor, v ženské pak Rozálie, Viktorie a Emma (ta má častější verzi s jedním m).

Jste spokojení se svým jménem? Měnili byste? 

Reklama

Související témata:

Načítám