Hlavní obsah

Obřízka ano, nebo ne? Vědci zjistili, co je pro muže lepší!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Stále nebylo jasno v otázce, jestli je citlivější obřezaný penis, nebo neobřezaný. Svět se dělil na dva tábory. Jeden tvrdil, že obnažený je citlivější, druhý opak, s tím, že naopak dříve znecitliví. Vědci teď zjistili pravdu, jaká je?

Článek

Předkožka se charakterizuje jako dvojitý záhyb, který pokrývá žalud pánského přirození. Pokud není příliš úzká, dá se stáhnout směrem dolů, a tím dojde k obnažení žaludu. Ale co se stane, když kvůli obřezání chybí? Má to vliv na citlivost penisu?

Odpozorováno

Expert na výchovu americké mládeže Paul Joannides dospěl k názoru z jednoho náhodného pozorování. „Při přípravě materiálů pro knihu Sex je umět, chtít a vědět jsme fotografovali ochablá a ztopořená mužská přirození. Za účelem přechodu od měkkého do tvrdého stavu použila drtivá většina modelů důvěrný známý klouzavý pohyb dopředu a dozadu. A tehdy se ukázalo, že muži, kteří neprodělali obřízku a zůstala jim zachována předkožka, mají ze stimulace větší rozkoš a již jen pohyb samotný jim dělá dobře,“ popisuje a je přesvědčen, že předkožka obřezaného muže je sice jako minisukně (odhaluje více), ale ve srovnání s klasickou délkou je velmi omezující.

„Když srovnáte žalud vedle žaludu, poznáte, že matka příroda dobře věděla, co činí, když vybavila penis předkožkou. Ale bohužel v některých společnostech posedlost obřezávat mužům koneček penisu přetrvává,“ říká Joannides. Ale má pravdu? Vědci z kanadské Královské univerzity v Kingstonu se rozhodli najít odpovědi.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Jestli má obřezání penisu vliv i na partnerčiny pocity při milování vědci tentokrát neřešili. Některé z nás vědíFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Co zjistila vědkyně

Profesorka psychologie a ředitelka výzkumné laboratoře Caroline Pukall, která experiment vedla, v souvislosti s ním uvedla: „Mnozí lidé si myslí, že pokud máte obřezaný penis a je tedy odhalena jeho špička, neužíváte si sex tolik, neboť neustále obnažená citlivá tkáň časem otupuje a méně reaguje na sexuální stimulaci.“ Pravdu pak odhalila s pomocí 62 statečných dospělých mužů ve věku 18 až 37 let (polovina z nich byla obřezána v novorozeneckém věku). Jak testování dopadlo?

„Zkoumali jsme muže obřezané i neobřezané a zjistili jsme, že pokud jde o citlivost na dotek, pocit tepla nebo tlak, neexistují mezi nimi žádné významné rozdíly,“ uvádí Caroline Pukall, jejíž závěry byly publikovány v odborném magazínu Journal of Urology. Výzkumnice zároveň dodává, že testování bylo obtížné. Ona a její tým použili něco, co se nazývá „kvantitativní senzorická zkouška“, aby došlo ke zhodnocení prahové hodnoty dotyku a bolesti, spolu s testem na citlivost a teplo. Pro vysvětlení – vědci použili speciální zařízení, které se mužů dotýkalo.

Pohyby slasti

„Co se týče citlivosti, žádné objektivní rozdíly jsme nezaznamenali, nicméně vždy se může jednat o individuální preference a osobní zkušenosti. V každém případě se nejspíš jedná o dobré zprávy pro ty, kdo se ptají, zda ke snížení citlivosti dochází či nikoli,“ uzavírá výzkumnice. Zbývá tedy dodat, že k rozdílům mezi neobřezaným a obřezaným partnerem patří pouze vyšší pocit slasti, který muži prožívají, když si předkožku stahují nebo je jim stahována. Ostatně, pánové se jistě nerodí s předkožkou jen tak pro nic za nic.

A jakou variantu preferujete vy? Obřezaný, nebo ne?

Reklama

Načítám