Hlavní obsah

Obyčejná máta? Kdepak! V jaké podobě vám pomůže od zápachu z úst?

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pro vás máta symbolem chuti letního koktejlu mojito, nebo ji máte naopak spojenou jen s chvilkou pro zahřátí u hrnku čaje? Nabízíme vám hned několik pádných důvodů, proč ji začít pěstovat za oknem a používat mnohem častěji.

Článek

Jestli máte rádi vůni a chuť máty peprné, pak toho využijte a naordinujte si ji při potížích s trávením, při nachlazení nebo ve dnech, kdy vás bolí hlava. Tahle nenáročná bylinka toho totiž zvládne opravdu hodně.

Jak mátu užívat

Ideální je, když si svou mátu vypěstujete a sklidíte předtím, než vykvete – v té době má nejvíc silic a mentolu, tedy i největší sílu. Používat se dá ale vždy. A příjemné je, že ji můžete během sezony odstřihovat, aniž by jakkoli utrpěla – naopak se většinou ještě rozroste. Mátu peprnou koupíte běžně i předpěstovanou v květináči v obchodech s potravinami, takže ji budete mít po ruce celoročně. A v jakých formách se užívá?

  • Mátový čaj - na přípravu můžete použít čerstvé i nasušené listy. Z polévkové lžíce sušených listů vyrobíte čaj přelitím 0,5 l vroucí vody. Nechejte asi deset minut louhovat, slijte a popíjejte po jídle nebo mezi jídly – při obtížích nebo jen tak na chuť. Máte-li bylinku čerstvou, pak čaj vyrobíte jejím krátkým povařením – použijte asi sedm lístků máty na 0,5 l vody. Ve směsi s ostatními bylinami lze mátu používat dlouhodobě. Pokud byste ji užívali samostatně, pak léčebnou kúru po deseti dnech přerušte. Čaj se nehodí pro děti a kojence, vyhnout by se mu tedy měly i kojící ženy a těhotné by si ho měly dopřát jen občas.
  • Mátový olej - můžete si ho koupit i vyrobit doma. Stačí otrhat lístky z máty, která ještě nekvetla. Na 50 gramů lístků přidejte 250 ml kvalitního, zastudena lisovaného rostlinného oleje, promíchejte, uzavřete do sklenice a dejte na zhruba 14 dní louhovat. Pak stačí přecedit, nalít do menších skleniček a uchovávat v chladu. Olej můžete používat vnitřně i zevně.
  • Mátový likér - do půllitru alkoholu bez příchuti (ideální je vodka) přidejte asi šest snítek máty. Nechejte louhovat asi tři týdny – důležité je, aby byla nádoba na slunci. Pak přeceďte a do alkoholu vmíchejte cukerný roztok ze ¼ litru vody a 20 gramů cukru. Dobře rozmíchejte a uložte v chladu.
Foto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Mátový olej snadno vyrobíte i doma a bude pomocníkem hlavně při bolestech svalů nebo hlavyFoto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

S čím vám máta pomůže

Máta má široké spektrum účinků a může se stát velmi příjemným doplňkem vaší domácí lékárničky. Představíme vám, na co všechno ji lze použít:

  • Trávicí obtíže - máta peprná má vynikající účinky, jestliže potřebujete ulevit od křečí a zabránit plynatosti. Obsahuje mentol, který skvěle funguje proti překyselení žaludku a pálení žáhy. Jestliže na ně trpíte, dejte si po jídle hrnek mátového čaje.
  • Žlučníkové kameny - ty prý umějí látky obsažené v mátě rozpouštět. V tomto případě je nejvhodnější mátový olej v kapslích, které se rozpouštějí až ve střevě.
  • Bolesti břicha, nevolnost, střídání průjmů a zácpy, poruchy trávení - to jsou velmi nepříjemné obtíže spojené se syndromem dráždivého tračníku a čaj nebo olej z máty přinesou úlevu.
  • Nevolnost na cestách a mořská nemoc - i na ně se hodí mátový čaj, který zmírní střevní křeče a nutkání na zvracení a uvolní psychiku.
  • Bolest hlavy, svalů a kloubů - všechny ztlumí masáž mátovým olejem. Přidejte pár kapek do běžného masážního přípravku nebo do obyčejného kokosového oleje.
  • Nachlazení, potíže s průduškami, zánět horních cest dýchacích - můžete je léčit pomocí mátového čaje. Do vody k inhalaci přidejte kapku mátového oleje – uvolní se tak dýchací cesty a odlehne rýma. Vedlejším účinkem inhalace je napaření, díky kterému se vyčistí pleť a zbavíte se černých teček.
  • Aromaterapie - když do aromalampy kápnete mátový olej, můžete si léčit nejen rýmu, ale uleví to i při bolestivé menstruaci, artritidě a bolesti kloubů. Máta působí také jako afrodiziakum.
  • Proti zápachu z úst, aftům a zánětům dásní - dezinfekční vlastnosti máty využijte na problémy v ústní dutině. Voda s pár kapkami mátového oleje poslouží jako ústní voda, kterou můžete kloktat.
  • Ekzém, kopřivka - mátový olej pomáhá i při léčení kožních obtíží, ovšem pozor: někdy může kopřivku sám vyvolat jako reakci na silice v mátě obsažené. Pak se pro vás její použití nehodí.

Jak používáte mátu vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám