Hlavní obsah

Obývák v koupelně? Zkuste to!

Foto: Tchibo

Udělejte si maximální pohodlí i ve vaněFoto: Tchibo

Reklama

Horká vana, v ní voňavá pěna a naprostý klid. Máte pocit, že už to nemůže být lepší? To tedy může! Udělejte si z koupelny takový malý vodní obývací pokoj a odpočívejte se vším všudy. A rozhodně se nebojte žádných velkých stavebních úprav, jde totiž jen o ty správné doplňky. A většina z nich se dá pořídit za pár stovek. Nevěříte?

Článek

Pohodlně si přečíst knížku nebo noviny, odpočívat při příjemné hudbě, dát si sklenku vína, aniž by se vylilo do vany, nebo se třeba podívat na zajímavý film. To vše je v koupelně dovoleno! Stačí si pořídit pár vychytávek a rázem se vaše koupelna změní v dokonalý ráj relaxace.

Aby nic netlačilo

Základem je to, aby se vám ve vaně pohodlně leželo. Abyste neustále neklouzali ke dnu, aby vás netlačilo za krkem a podobně. Proto první věc, do které byste v rámci zútulňování vaší koupelny měli investovat, je protiskluzová podložka. Dají se sehnat už za sto korun a prodávají se v celé škále barev a vzorů, takže jistě objevíte tu, která se hodí právě vám.

„Z koupelny se dá snadno vytvořit oáza relaxace. Já bych sáhla po polštářku, který přísavkami připevníte na okraj vany a příjemně si podložíte hlavu," říká Eva Kadlecová, mluvčí společnosti Tchibo Praha, která několik koupelnových vychytávek produkuje. I tady je cena nejlevnějších podhlavníků asi sto korun.

Foto: Tchibo a Polysan

Příjemné ležení vám zajistí polštářek do vanyFoto: Tchibo a Polysan

U polštářků si dejte pozor především na to, aby vám vyhovoval tvarově. Pokud chcete ve vaně vážně jen odpočívat, stačí vám menší a také levnější modely. Pokud si ale hodláte třeba číst, pořiďte si větší, objemnější podhlavníky, které vám dostatečně podepřou krční páteř. Ty sice stojí o něco více, zhruba 500 korun, ale vyplatí se to.

A jde také o materiál. Prodávají se gumové polštářky, jejichž údržba je téměř nulová. A nebo polštářky z mikrokuliček v látkovém potahu. „Údržba takových polštářků není nijak náročná. V pračce na 60 stupňů vyperete buď jen povlak, nebo celý polštářek," dodává Eva Kadlecová.

A pro skutečné labužníky existují o dost luxusnější verze, které vyjdou i na několik tisíc. Tyhle polštářky jsou z materiálů, které se tvarově přizpůsobují tělu a také mají více možností využití. Prodávají se většinou po dvou kusech v balení a je možné s nimi tedy podepřít hlavu a zároveň i nohy. A také je možné vložit si je pod stehna, čímž především ve větších vanách zabráníte sklouzávání.

Jídlo a pití? Žádný problém!

Že vám při delší koupeli občas pěkně vyhládne? Nebo si pod pojmem relaxace představujete i sklenku dobrého vína? Za normálních podmínek může být ve vaně konzumace čehokoli trochu riskantní. Sklenka odložená na okraji vany lehce spadne a vy se koupete ve střepech. A ležet v rozmočených křupkách také není nic příjemného. A právě tyto „nehody“ snadno vyřeší tácy a podnosy určené speciálně pro vany.

Foto: Tchibo

Dobře poslouží tác z bambusového dřevaFoto: Tchibo

Na trhu je například verze z bambusu, která kromě místa na sklenku či něco dobrého nabízí i skvělý stojánek na knížku. A dá se sehnat už za 800 korun! Výrobci ale nezapomněli ani na milovníky nerezu, tudíž je možné pořídit podnos z tohoto materiálu. Ten je o něco dražší, stojí zhruba 1500 korun.

Jedinou nevýhodou je, že tyto tácy většinou pasují na klasické obdélníkové vany. „Je to pravda. Tácy se sice dají rozšířit, hodí se tedy na vany o šíři 70 až 100 cm, ale na jiné atypy nejsou," potvrzuje Eva Kadlecová.

Pokudjste tedy majitelem větší rohové vany nebo jiného atypického tvaru, máte tak trochu smůlu. Jedinou možností je nechat si podnos vyrobit na míru, což samozřejmě stojí o dost víc peněz.

Ani elektronika není tabu

Pustit si příjemnou hudbu, odpočívat a zároveň uvolnit unavené tělo v horké lázni. Se speciálními rádii to není žádný problém. Jsou stoprocentně voděodolná, malinká a zcela bezpečná. Opět jich je na trhu hned několik, od střídmého designu, který se upevňuje přísavkami třeba přímo na stěnu vany, až k rozverné kačence, která plave na hladině. A ještě jedna příjemná zpráva – stojí maximálně něco málo přes 500 korun.

Foto: Shower Top Radio a Gadgets

Rádio, kterému nevadí vlhkoFoto: Shower Top Radio a Gadgets

Foto: Sapho

Ani televizi si nemusíte odepřítFoto: Sapho

A jestli ve vaně trávíte skutečně hodně času, zcela jistě využijete speciální vodotěsné LCD televizory určené právě pro koupelny. Vyrábí se ve dvou verzích. Ta levnější, která se dá sehnat za 18 500 korun, vede signál kabelem. Dražší ho dokáže přivést vzduchem, ale stojí něco přes 24 tisíc korun.

Další drobnosti, které potěší

Originální špunty do vany – Stojí pár korun, přesto zaujmou na první pohled. Vždyť třeba leknín, který v plné vaně plave na hladině, vypadá o hodně líp, než obyčejný černý špunt. A co taková rybička, která vám uvízla v odtoku? Obojí stojí zhruba 200 korun. Pro ty náročnější je k dostání špunt ve tvaru panáčka, který po napuštění vody plave na hladině jako utopenec. Navrhl ho designér, malíř komiksů a hudebník Massim Giacon a možná proto stojí 700 korun.

Foto: Suicide, Tchibo a Luckies

Neotřelá může být také zátka do vanyFoto: Suicide, Tchibo a Luckies

Romantická světýlka – V obýváku si romantickou atmosféru navodíte s pomocí pár svíček. Ale v koupelně to bude snazší se speciálními světýlky, které se přísavkami upevňují na stěny, nebo klidně mohou volně plout po hladině. Jsou totiž zcela vodotěsná, umí měnit barvu a baterie vydrží až 120 hodin. To vše za zhruba 240 korun!

Foto: Gadgets

Vodotěsná světýlka vytvoří romantickou atmosféruFoto: Gadgets

Mýdlové okvětní lístky do koupele – Pěna do koupele to je klasika. Zkuste mýdlové okvětní lístky! Nejběžnější jsou lístky růže či leknínu. Věřte, že koupel vám provoní minimálně stejně jako pěna, ale vypadají o dost romantičtěji. A dají se pořídit za méně než sto korun.

Foto: Tchibo a Avon

Provoňte svou koupel mýdlovými okvětními lístkyFoto: Tchibo a Avon

Tak co, inspirovali jsme vás? Nebo už některou z těchto vychytávek máte doma? Podělte se o své zkušenosti a názory v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám