Hlavní obsah

Ochutnejte legendu! Naučte se vietnamskou polévku phở

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vývar sice můžete vařit i několik hodin, ale my pro vás máme tip od naší specialistky na vietnamskou kuchyni, jak si dopřát lahodné phở plné voňavých bylinek, masa a zeleniny i mnohem dříve. Tady je recept!

Článek

Žaneta u nás začala jako vizážistka, když dala před slibně našlápnutou kariérou v nadnárodní firmě přednost tomu, co ji baví – s přítelem otevřeli své vlastní fotografické, vizážistické a svatební Gi studio (www.gistudio.cz) a v poslední době se také čím dál více věnuje vaření. Pořádá kurzy vietnamské kuchyně a pro naše čtenáře přináší návody, jak si vietnamskou kuchyni připravit ve zjednodušené podobě a z dostupných surovin i doma.

Tradiční phở proto doplnila o spoustu zeleniny, takže si tuto sytou polévku můžete bez výčitek dopřát i před plavkovou sezonou :-).

Hovězí phở se zeleninou

Na 6 porcí potřebujete: 700 g zadního hovězího, kus hovězí kosti (lze vynechat), 3 ks badyánu, 1 svitek skořice, 3 plátky čerstvého zázvoru, ½ plodu nebo 3 ks zeleného kardamomu, ½ cibule, vrchovatou lžičku soli, polévkovou lžíci rybí omáčky. Na marinádu: 3 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy, 50 g čerstvého zázvoru, ½ lžičky soli, 1/3 lžičky pepře, olivový olej. K podávání (není třeba vše): 300 g širokých rýžových nudlí, pórek, řapíkatý celer, fazolové lusky, tofu, rajčata, bambusové výhonky, mátu, koriandr, jarní cibulku, feferonky, česnek, olivový olej, limetu

Foto: Eva Malúšová

Do voňavé polévky přidejte zeleninu, tofu a bylinky podle své chutiFoto: Eva Malúšová

Postup: Nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka. Asi čtvrtinu masa pokrájenou na menší kusy zalijte spolu s kostí vodou tak, aby bylo ponořené, přiveďte k varu a vodu slijte, vývar tak zůstane hezky čirý. Zalijte 2,5 litry studené vody, přidejte nasucho opečený badyán, skořici, zázvor, kardamom a plátky neoloupané cibule a ochuťte solí a rybí omáčkou. Dejte alespoň na půl hodiny vařit.

Foto: Eva Malúšová

Začněte tím, že uvaříte nudleFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Cibuli, zázvor a koření nasucho opečte, vývar tak bude mít výraznější chuťFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Po prvním převaření maso slijte, aby byl vývar hezky čirý, a zalijte čistou vodouFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny na marinádu nasekejte nadrobnoFoto: Eva Malúšová

Mezitím si zbytek masa pokrájejte na tenké plátky a smíchejte s najemno nasekaným česnekem, citronovou trávou a zázvorem. Vmíchejte sůl, pepř a lžíci olivového oleje. Očistěte a pokrájejte také všechnu zeleninu, tofu a bylinky. Těsně před podáváním pak na troše oleje orestujte zeleninu a tofu a zvlášť také velmi zprudka a opravdu jen rychle maso – uvnitř by mělo zůstat šťavnaté a lehce krvavé. Do misek rozdělte nudle, zeleninu s tofu, maso, bylinky a bambusové výhonky. Přelijte vývarem a podávejte se skrojkem limety.

Foto: Eva Malúšová

Zbylé maso pokrájejte na tenké plátkyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A doplňte lžící oleje, trochou soli a čerstvě mletým pepřemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vše smíchejte a mezitím, co se vývar táhne, si také pokrájejte všechnu zeleninu, tofu a bylinkyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nic se nestane, když nebudete mít všechny ingredience, co použila ŽanetkaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu i maso pak zprudka krátce orestujte a můžete podávat!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Naučte se Žanetou vietnamskou kuchyni v její moderní podoběFoto: Eva Malúšová

Tip: Vývar můžete samozřejmě vařit i mnohem déle, základ je totiž koření, které do něj použijete.

Jaký další recept z vietnamské kuchyně by vás zajímal?

Načítám