Článek
Žaneta u nás začala jako vizážistka a pro naše čtenáře přináší návody, jak si vietnamskou kuchyni připravit ve zjednodušené podobě a z dostupných surovin i doma. Tradiční phở proto doplnila o spoustu zeleniny.
Hovězí phở se zeleninou
Suroviny na 6 porcí: 700 g zadního hovězího, 1 kus hovězí kosti (lze vynechat), 3 kusy badyánu, 1 svitek skořice, 3 plátky čerstvého zázvoru, ½ plodu nebo 3 kusy zeleného kardamomu, ½ cibule, 1 vrchovatá lžička soli, 1 polévková lžíce rybí omáčky.
Suroviny na marinádu: 3 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy, 50 g čerstvého zázvoru, ½ lžičky soli, 1/3 lžičky pepře, olivový olej.
Suroviny k podávání (není třeba vše): 300 g širokých rýžových nudlí, pórek, řapíkatý celer, fazolové lusky, tofu, rajčata, bambusové výhonky, máta, koriandr, jarní cibulka, feferonky, česnek, olivový olej, limeta.

Do voňavé polévky přidejte zeleninu, tofu a bylinky podle své chutiFoto: Eva Malúšová
Postup
01.
Nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka. Asi čtvrtinu masa pokrájenou na menší kusy zalijte spolu s kostí vodou, tak aby bylo ponořené, přiveďte k varu a vodu slijte (vývar tak zůstane hezky čirý). Zalijte 2,5 litrem studené vody, přidejte nasucho opečený badyán, skořici, zázvor, kardamom a plátky neoloupané cibule a ochuťte solí a rybí omáčkou. Vařte alespoň 30 minut.
Tip: Vývar můžete samozřejmě vařit i mnohem déle, základ je totiž koření, které do něj použijete.
02.
Zatímco se připravuje vývar, pokrájejte zbytek masa na tenké plátky a smíchejte s najemno nasekaným česnekem, citronovou trávou a zázvorem. Vmíchejte sůl, pepř a lžíci olivového oleje.
03.
Očistěte a pokrájejte všechnu zeleninu, tofu a bylinky. Těsně před podáváním pak na troše oleje orestujte zeleninu a tofu a zvlášť také velmi zprudka a opravdu jen rychle maso: uvnitř by mělo zůstat šťavnaté a lehce krvavé.
Do misek rozdělte nudle, zeleninu s tofu, maso, bylinky a bambusové výhonky. Přelijte vývarem a podávejte se skrojkem limety.