Hlavní obsah

Ochutnejte legendu! Naučte se vietnamskou polévku phở

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte rádi vietnamskou kuchyni? Připravte si tradiční polévku pho s moderním šmrncem. Postupem krok za krokem vás provede naše expertka na vietnamskou kuchyni.

Článek

Žaneta u nás začala jako vizážistka a pro naše čtenáře přináší návody, jak si vietnamskou kuchyni připravit ve zjednodušené podobě a z dostupných surovin i doma. Tradiční phở proto doplnila o spoustu zeleniny.

Hovězí phở se zeleninou

Suroviny na 6 porcí: 700 g zadního hovězího, 1 kus hovězí kosti (lze vynechat), 3 kusy badyánu, 1 svitek skořice, 3 plátky čerstvého zázvoru, ½ plodu nebo 3 kusy zeleného kardamomu, ½ cibule, 1 vrchovatá lžička soli, 1 polévková lžíce rybí omáčky.

Suroviny na marinádu: 3 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy, 50 g čerstvého zázvoru, ½ lžičky soli, 1/3 lžičky pepře, olivový olej.

Suroviny k podávání (není třeba vše): 300 g širokých rýžových nudlí, pórek, řapíkatý celer, fazolové lusky, tofu, rajčata, bambusové výhonky, máta, koriandr, jarní cibulka, feferonky, česnek, olivový olej, limeta.

Foto: Eva Malúšová

Do voňavé polévky přidejte zeleninu, tofu a bylinky podle své chutiFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka. Asi čtvrtinu masa pokrájenou na menší kusy zalijte spolu s kostí vodou, tak aby bylo ponořené, přiveďte k varu a vodu slijte (vývar tak zůstane hezky čirý). Zalijte 2,5 litrem studené vody, přidejte nasucho opečený badyán, skořici, zázvor, kardamom a plátky neoloupané cibule a ochuťte solí a rybí omáčkou. Vařte alespoň 30 minut.

Tip: Vývar můžete samozřejmě vařit i mnohem déle, základ je totiž koření, které do něj použijete.

02.

Zatímco se připravuje vývar, pokrájejte zbytek masa na tenké plátky a smíchejte s najemno nasekaným česnekem, citronovou trávou a zázvorem. Vmíchejte sůl, pepř a lžíci olivového oleje.

03.

Očistěte a pokrájejte všechnu zeleninu, tofu a bylinky. Těsně před podáváním pak na troše oleje orestujte zeleninu a tofu a zvlášť také velmi zprudka a opravdu jen rychle maso: uvnitř by mělo zůstat šťavnaté a lehce krvavé.

Do misek rozdělte nudle, zeleninu s tofu, maso, bylinky a bambusové výhonky. Přelijte vývarem a podávejte se skrojkem limety.

Fotopostup: recept na vietnamské pho

Načítám