Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tuto specialitu jistě znáte z asijských bister. Svěží pokrm s restovaným hovězím, rýžovými nudlemi, křupavou čerstvou zeleninou a pikantní zálivkou. Jak si ho připravit jednoduše doma, to se dozvíte v tomto receptu.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g hovězí kýty
  • 2 lžíce sezamového oleje
    11
  • 1 lžíce rybí omáčky
    4
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g vlasových rýžových nudlí
  • 1/2 ks ledového salátu
  • 1 ks mrkve
  • 30 g klíčků mungo
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 2 hrsti arašídů
    5
  • 2 lžíce smažené cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Na zálivku
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce rybí omáčky
    4
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 ks chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Historie této speciality sahá do Vietnamu. Vznikla jako součást vietnamské street food kultury, která je známá tím, že kombinuje čerstvé ingredience do rychlých a chutných jídel.

Postup

01.

Nejprve dejte hovězí maso vcelku na chvíli do mrazničky, aby ztuhlo a lépe se krájelo na tenké kousky.

02.

Marinádu na maso připravte z rybí omáčky, sezamového oleje a stroužku česneku. Citronovou trávu rozklepejte, pokrájejte na menší kousky a dejte ji k marinádě. Maso nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte ležet asi hodinu v pokojové teplotě.

03.

Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte rybí omáčku, rýžový ocet, lžíci cukru a vodu, přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a svařte. Zálivku přeceďte a nakonec přidejte nasekanou čerstvou chilli papričku v množství dle chuti. Zálivku nechte zcela zchladnout.

04.

Rýžové nudle krátce uvařte doměkka v osolené vodě s lžící oleje a octa. Sceďte a nechte zchladnout.

05.

Omytý ledový salát nakrájejte na proužky. Stejně tak mrkev a salátovou okurku. Arašídy nasekejte nebo nadrťte v hmoždíři a nasucho opražte na pánvi.

06.

Naložené maso (bez marinády) zprudka orestujte ve vrstvě oleje v pánvi wok a přidejte k němu klíčky fazolí mungo.

07.

Pokrm servírujte ve větší hluboké misce: naložte do ní zchladlé nudle, nasekaný ledový salát, okurku, mrkev, čerstvě orestované hovězí maso, koriandr, arašídy a smaženou cibulku. Ke každé porci servírujte zvlášť zálivku v malé misce.

Chcete se vydat na asijský gastronomický výlet i s hůlkami? Poradíme vám, jak se jimi najíst jako profík.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 187,07 kJ
Bílkoviny39,7 g
Tuky26,98 g
Sacharidy89,66 g
Sůl9,68 g
SAFA5,8 g
Vláknina7,45 g
Cukry14,59 g

Načítám