Hlavní obsah

Oddělené ložnice: Kdy vám zlepší sex i vztah a kdy je to nebezpečné?

Foto: 4-PM-production, Shutterstock.com

Foto: 4-PM-production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná postel je jakýmsi symbolem partnerství. Místo, kde dva společně usínají a probouzejí se, místo, kde se milují. Přesto spousta lidí volí oddělené ložnice. Kdy to může vztah zlepšit a kdy mu to naopak uškodí?

Článek

Máte-li malý byt a jednoduše nemáte pokoj navíc, na výběr nemáte. Společná ložnice je jediné řešení. Ale co když ta možnost existuje? Co oddělené ložnice s vaším partnerstvím udělají? Pro koho je tahle varianta vyloženě vhodná a kdo by na ni měl radši hned zapomenout?

Skutečný příběh

Anna (36) a Tomáš (43) se brali před více než deseti lety. A vždy měli společnou ložnici. Když se jim ale narodilo třetí dítě, pořídili si dům a naskytla se možnost, že každý z nich bude mít vlastní pokoj.

Neváhali ani chvíli a po dvou letech, co takhle fungují, si to nemohou vynachválit. „Pravda je, že nechodíme striktně spát každý do svého, někdy jdeme rovnou ke mně, jindy rovnou k manželovi, ale někdy prostě využijeme tu možnost a spíme každý sám,“ popisuje Anna.

Skvělé je to prý především ve chvílích, kdy je třeba Tomáš nastydlý a chrápe nebo když se vrátí pozdě v noci z hospody a jeho ženě se nechce dýchat alkoholové výpary anebo když naopak ona vyrazí večer někam s kamarádkami a svým příchodem by manžela budila. „Tohle byly všechno situace, kdy jsme se třeba i hádali. Já mu vyčítala, že si dal moc piv, on mně, že jsem přišla pozdě nebo že třeba ještě večer v ložnici vyřizuji nějaké pracovní věci a ruším ho. Teď se nehádáme,“ pochvaluje si Anna.

Na jejich soužití měly oddělené ložnice prý vyloženě blahodárný vliv a ani sexuální život neutrpěl. „Spíš naopak. Nejenže mnohdy skutečně jdeme večer společně do jedné z ložnic, ale také jsme si ověřili, že mít sex třeba večer na gauči nebo v koupelně není vůbec od věci,“ usmívá se Anna.

Má to své výhody

Experti na vztahy tvrdí, že v podstatě univerzální varianta, jak by měli partneři spát, neexistuje. Co je pro jednoho nepřípustné, může být pro druhého ideální možnost. Obecně ale platí, že dvě ložnice jsou vhodné ve chvíli, kdy se ta jedna společná stává zdrojem neshod. Když třeba jeden z vás silně chrápe nebo když máte odlišné biorytmy vy – chcete spát, ale váš partner si ještě dlouho do noci čte.

V takovém případě je samostatné spaní praktickým rozhodnutím, které povede k tomu, že se oba mnohem lépe vyspíte. A to zlepší kvalitu vašeho partnerství. „Pokud se špatně vyspíte, ovlivňuje to vaši náladu. Jste podráždění, nervózní, výbušní. A to vám vztah s partnerem rozhodně nezlepší,“ vysvětluje americká psycholožka Amanda Zayde. Naopak kvalitní spánek vám náladu pozvedne a všechno bude růžovější, i vaše láska k partnerovi se zvýší.

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Někdy jsou oddělené ložnice jediným praktickým řešením dlouhodobého problémuFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Tohle jsou minusy

Vše má ale i své nevýhody. „V případě oddělených ložnic například přijdete o ten nečekaný spontánní sex uprostřed noci nebo nad ránem. Protože je jedno, jak moc ztopořený penis váš partner má, nikdy to nebude tak moc, aby se zvedl a šel do vedlejší místnosti,“ tvrdí sexuoložka a profesorka psychologie z Kolumbijské univerzity Laurel Steinberg.

Ale samozřejmě nejde jen o sex. Ložnice bývá i jakýmsi komunikačním centrem, kde si ti dva před usnutím nebo třeba po probuzení povídají. Takže jestli máte každý svou ložnici, musíte si spojovací uzel udělat někde jinde, jinak se může stát, že spolu vlastně přestanete mluvit a vaše hovory se smrsknou jen na provozní záležitosti typu, kdo vyzvedne děti ze školky a kdo nakoupí.

A ještě na jednu věc myslete. Když spíte oba v jednom pokoji, tak se vám podvědomě nechce jít tam společně po hádce, která neskončila usmířením. Kdežto pokud můžete každý prásknout svými dveřmi, nejspíš to uděláte. A chodit spát naštvaný a kupit nedořešené spory se nevyplácí.

Obecně platí jedno pravidlo: Oddělené ložnice si mohou dovolit páry, kterým vztah funguje a i sexuální život mají spokojený. Jestliže ale máte jakoukoli vztahovou krizi nebo vám to neklape v posteli, zapomeňte na to. Jen se víc odcizíte!

A co vy? Dovedete si představit oddělené ložnice?

Související témata:

Načítám