Hlavní obsah

Odejít, nebo zůstat v práci? Zjistěte to!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Práce by měla člověka bavit a přinášet mu uspokojení. Jenže někdy se dostanete do stavu, kdy nevíte, jestli už je čas jít o dům dál, nebo dát své pozici ještě šanci. Poradíme vám, jak se na danou situaci podívat a na co se sebe sama zeptat.

Článek

Lidí, kteří se vyloženě těší v pondělí ráno do práce, není mnoho. To je běžné. Ale ruku na srdce: jste spokojení s tím, co děláte? Je dostatečně využitý váš potenciál? Máte šanci sklidit aspoň občas úspěch? Nebo vám v souvislosti s vaší prací vyskakují slova jako peklo, otrava, nutnost? Nezasloužíte si více?

6 jasných znaků, že je čas uvažovat o změně 

  1. Vaše práce je stresující, je na vás nakládáno opravdu hodně a úkoly jsou stále stejné, nerozvíjejí vás. Ostatní kolegové mají možnost realizace, ale vy stále nic.
  2. Nesouhlasíte se směrem, kterým se ubírá vaše firma, nesouzníte s jejími etickými pravidly, která jdou proti vašemu přesvědčení. Hodnotově se neshodujete se svým šéfem.
  3. Snažíte se dělat práci navíc, chcete vyniknout a stojí vás to nezměrné úsilí, ale po delší dobu (zhruba šest a více měsíců) nepřichází odezva. Nevidíte žádnou příležitost k dalšímu růstu.
  4. Když vstupujete do práce, stává se z vás úplně jiná osoba, nasazujete si nepřirozenou masku, kterou už nenávidíte. Nemůžete být v práci sami sebou a projevit se.
  5. Už od čtvrtka se nemůžete dočkat víkendu, čas se vám hrozně táhne, ale když přijde volná sobota, stejně běžíte zpátky do kanceláře a bojíte se, aby vám něco neuteklo. Budíte se v noci strachem, že jste na něco zapomněli.
  6. Již v neděli odpoledne cítíte v žaludku podivný tlak z toho, že máte zítra zase vyrazit do práce. S každým příchodem se vás zmocňuje úzkost.
Foto: 2xSamara.com, Shutterstock.com

Strkat hlavu do písku můžete chvíli. Když jsou problémy v práci výrazné, časem vás doženouFoto: 2xSamara.com, Shutterstock.com

Váhavost je normální  

Čekat, že v práci bude vše ideální, je hloupost. Kdy má cenu zůstat? Dita Sudová ze společnosti Bubeník Partners radí: „Zůstaňte, když je práce sice hodně, ale stále vám dává smysl a přináší uspokojení. Možná se po práci cítíte unavení, ale stále byste měli mít pocit, že vás vaše zaměstnání nabíjí. Pozorujte také, s jakou náladou přicházíte domů. Jestli spíše převažuje ta dobrá, zůstaňte.“ V tuto chvíli dejte stávajícímu místu šanci – ovšem v jiné podobě.

Vylaďte si pozici podle představ

„Když potřebujete dílčí změny, aplikujte takzvaný job crafting,“ vysvětluje koučka Stanislava Hederová. „Jde o proces, při kterém se snažíte předefinovat stávající pozici v souladu se svými silnými stránkami a vášněmi. Chcete získat větší pocit kontroly a vlivu. Zkrátka si své pracovní místo přizpůsobíte.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Práce vás jen nebaví, nebo vás ničí a sžírá?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jak na to? V bodech si sepište, jak by vypadalo vaše ideální místo. Mohou to být jak zásadní věci jako zvýšení platu, jeden den volna v týdnu navíc nebo dřívější odchod domů alespoň některé dny. Ale také třeba narovnání vztahů s kolegy nebo změny pracovního prostředí. Pak seberte veškerou odvahu, zajděte za šéfem a zkuste to s ním probrat.

Nemusí vám kývnout na všechny návrhy, zvláště pokud jste státní zaměstnanec nebo máte tabulkový plat, ovšem i v těchto případech se dá vycházet vstříc. Co si budeme povídat, osobní ohodnocení má být udělováno na základě osobních zásluh. Jste-li svědomitý pracovník, měl by vám šéf naslouchat. Současná nízká nezaměstnanost vám hraje do karet.

Převezměte aktivitu

Ve větších firmách vás personalisté nasměřují k cílenému testování silných stránek, abyste se v sobě lépe vyznali. V menších firmách jděte rovnou za ředitelem. Předem si vyhledejte kurz, který by jakkoli přispěl k vašemu osobnímu rozvoji (podpora sebedůvěry, efektivní komunikace, zvládání stresu, práce s časem apod.), a připravte si argumenty, co všechno to přinese vaší, přesněji jeho firmě. Kdyby se vám nepovedlo najít v regionu nic příhodného, zkuste hledat na internetu – i on-line workshop může být přínosný a stojí několik stovek.

Jste v práci spokojení? Anebo se vám sevře žaludek, jen když na ni pomyslíte?

Reklama

Související témata: