Hlavní obsah

I takhle se dají vydělávat peníze aneb 10 nejkurióznějších zaměstnání na světě

Foto: Tequiero, Shutterstock.com

Foto: Tequiero, Shutterstock.com

Většina lidí má standardní zaměstnání v kanceláři, ve fabrice, škole, nemocnici. Ovšem jsou i ti, kteří mají doopravdy nebývalou profesi. No řekněte, napadlo vás, že by se někdo mohl živit testováním skluzavek v aquaparku nebo jako profesionální svatebčanka?

Článek

Od dětství se vás ptali, čím chcete být? Kluci měli na prvních místech popeláře s ježděním na stupátku oranžového auta, holky toužily poznávat svět coby letušky. Dnešní děti mají trošku jiná přání a hemží se to youtuberem nebo instagramistkou, ale většina lidí si při lámání chleba vybere něco „normálního“. Je tu ale i hrstka těch, kteří si postavili živnost na nějaké zvláštní aktivitě. Poznejte deset opravdu kuriózních profesí.

1. Profesionální pěchovač

Japonsko si potrpí na různé divnosti a jednou z nich je i přesun metrem do práce. V ranní špičce se musí několik milionů obyvatel Tokia skoro v jeden okamžik natlačit do přeplněných vozů metra. Abyste nezůstali stát na peroně, profesionální pošťuchovač vám trošku pomůže… A je to.

Foto: Filipe Frazao, Shutterstock.com

Bojíte se, že už se do vagonu nevejdete a budete muset čekat na další spoj? Pěchovač vám pomůžeFoto: Filipe Frazao, Shutterstock.com

2. Fronťák

Dnes už nejsou fronty na banány, a přesto se stále uživí lidé, kteří za úplatu nějakou tu frontu vystojí. V Japonsku se jim říká narabijas, v Americe queuers a účtují si tisíce. Při spuštění prodeje jednoho modelu mobilního telefonu si profesionální čekající přišel na 1100 dolarů, když držel místo v řadě celých 150 hodin.

3. Spáč

Opravdu vám budou někde platit za to, že spíte? Snová budoucnost vás čeká ve spánkové laboratoři, kde provádějí výzkum poruch spánku, anebo u výrobců nábytku – ti zase testují, jak pohodlné jsou jejich postele při dlouhodobém používání.

4. Svatební nebo pohřební host

Ve většině kultur je svatba nejdůležitější společenský okamžik života, proto musí jít o bombastickou akci. Nemáte dost kamarádů? Nevadí. Agentura vám pošle profesionální svatební hosty. Chovají se nenuceně, nastudují si něco o vaší rodině, zkrátka ani nepoznáte, že to není tetička Klotylda z Přibyslavi.

Podobná příležitost se naskýtá na jiné, mnohem smutnější události – na pohřbu. Není to žádná novinka, obecní plačky byly zvány na pohřby od nepaměti, ale dnes si touto činností můžete ve Velké Británii vydělat prý až 60 liber za dvě hodiny.

5. Testovač skluzavek

Zvláště děti asi zajásají nad nabídkou celé dny jezdit na skluzavkách. Užijete si bezesporu spoustu legrace, ale také kontrolujete průtok vody, který zpříjemňuje skluz, bezpečnost sklonu atrakcí, rychlost průjezdu… Prostě takové rutinní užívání aquaparku.

6. Hlídač zaparkovaných aut

Aby se práce zefektivnila, jsou u nás na hlídaných parkovištích instalovány kamery. V Latinské Americe ne – tam je každému miláčkovi na čtyřech kolech věnována speciální péče. Když přijedete v Kostarice do centra města, hned se kolem vás srotí hromada mužů zvaných cuidacarro a nabízejí pohlídání vašeho auta, aby vám ho někdo neukradl (tedy pokud to nebudou právě oni).

7. Rybář jízdních kol

Vodní kanály a jízdní kola, to jsou dva tradiční atributy Amsterdamu. K čemu dojde, když se tyto dvě veličiny spojí? Vodní kanály jsou doslova vystlané starými bicykly. Prý až 14 tisíc lidí ročně se nerozpakuje rozloučit se nadobro se svým kolem vhozením do vody. Už asi chápete, že uživit se výlovem těchto zrezivělých vraků nebude těžké. Dodejme, že čištění veřejných prostor zajišťuje správa města.

Foto: pim pic, Shutterstock.com

Lovit odhozená jízdní kola z vodních kanálů je v Amsterdamu práce na plný úvazekFoto: pim pic, Shutterstock.com

8. Odpadkový detektiv

V Německu existují nejpřísnější normy pro nakládání s odpadky, a to i v domácnostech. A kdo na ně dohlíží? Speciální detektivové. Když mají podezření, že netřídíte dostatečně, tajně projdou veškerý obsah vaší popelnice a vás to přijde draho: kromě účtu za prohrabání zaplatíte i tučnou pokutu.

9. Zahřívač postele

V roce 2011 začal jeden hotelový řetězec nabízet zajímavou službu – přijedete-li do hotelu pozdě večer a unavení, můžete se těšit na odestlanou a předem vyhřátou postel, do které jen zaplujete a můžete klidně spát. Ano, hotel najal speciální pracovníky, kteří „odborně“ zahřívali postel až do okamžiku, než si ji převzal objednaný host. Co na to říkala kontrola z hygieny, nevíme.

10. Živá figurína

Až sto dolarů za hodinu si mohou v Americe vydělat brigádníci, kteří hodinu postojí bez hnutí ve vitríně nebo na podstavci v prodejně, oblečeni do nejnovějších kousků. Jasně, má to pár háčků – hodnotí se vzrůst i tloušťka živé figuríny, ale vydělávat jen za nehybné stání? To je přece sen! Povídejte to jinochům z Hradní stráže.

Tak co, vyměnili byste si to s někým? Nebo raději zůstanete ve svém zaměstnání?

Reklama

Související témata: