Hlavní obsah

Odvážný experiment: Co s vámi udělá měsíc bez kosmetiky?

Foto: dailymail.co.uk

Anna Pursglove před začátkem experimetnu (vlevo) a po jeho skončení (vpravo). Je to rozdíl, co?Foto: dailymail.co.uk

Reklama

Obešly byste se měsíc bez jakékoli zkrášlující kosmetiky? Tedy žádné líčení, krémy, tělová mléka, depilace, manikúra či pedikúra? Bez problému, říkáte si možná. Jenže je to větší peklo, než se zdá!

Článek

Zkuste si to představit. Celý měsíc bez jakékoli kosmetiky a zkrášlovacích pomůcek. Prostě jen to, co nezbytně potřebujete k udržení základní hygieny – tedy nejobyčejnější mýdlo, šampon a zubní pasta. Nejde vám to? Nevadí, redaktorka britského deníku Daily Mail Anna Pursglove to vyzkoušela. Přečtěte si, jak v tomto experimentu obstála.

Výzva přijata

Všechno začalo výsledky jedné studie, v níž se dvě třetiny žen přiznaly k tomu, že bez kosmetiky, líčidel a dalších zkrášlovacích pomůcek by si nedovedly představit život. „To mě donutilo přemýšlet nad tím, zda i já jsem jednou z těchto žen,“ vypráví Anna Pursglove.

A nápad byl na světě, jen to chtělo jasně stanovit pravidla. Anna si na měsíc zakázala vše, co nějak souvisí se zkrášlováním. „Tedy veškeré krémy na obličej, na oční okolí, barvy na vlasy, depilace, parfémy, líčidla, ale i upravování vlasů fénem či žehličkou,“ vyjmenovává Anna Pursglove. Povoleny byly jen základní hygienické pomůcky a věci, které pomáhají od bolesti, tedy například obyčejná vazelína na rozpraskané rty.

Hlavně nepodcenit přípravu

Jakkoli Anně odvaha neschází, rozhodla se na tento experiment důkladně připravit. A tak před jeho zahájením vyrazila na manikúru, pedikúru, kosmetiku a také ke kadeřnici, která jí na vlasy dala speciální masku, díky níž měla mít Anna čtyři týdny krásné a lesklé vlasy. „Bohužel po třech dnech jsem zjistila, že maska funguje, jen když si vlasy myjete speciálním šamponem. Jenže ten byl zakázaný. Takže z mých vlasů se stal nerozčesatelný nepořádek,“ popisuje první zádrhel Anna.

Foto: dailymail.co.uk

Anniny ruce nevypadaly v polovině experimentu nejlépe, ale to byl ten nejmenší problémFoto: dailymail.co.uk

Další problém nastal ve chvíli, kdy si Anna uvědomila, že je o víkendu pozvána na svatbu své známé. „Už týden jsem si neholila nohy a šaty mi končily u kolen,“ upřesňuje své trápení.

Foto: dailymail.co.uk

Stejně tak její nohy prahly po pedikúře, ovšem Anna spíš toužila po tělovém mléku a depilaciFoto: dailymail.co.uk

Už nevydržím!

První krize přišla po týdnu. „Nohy jsem měla samou šupinu, protože bez každodenního natření hutným tělovým mlékem byly vysušené až hrůza. Lidé se mě začali ptát, zda nejsem unavená, nemocná nebo jestli nemám kocovinu,“ líčí Anna.

Další týden trávila dovolenou se svou rodinou a kamarády na Kanárských ostrovech. Říkala si, že to její experiment výrazně ulehčí. Jenže pak si oblékla plavky a s hrůzou zjistila, že dva týdny bez depilace jí rozhodně neprospěly. „Kamarád to okomentoval tím, že si připadá jak v roce 1973, a tak jsem zbytek dovolené strávila buď pod vodou, nebo zabalená v ručníku,“ dodává Anna.

K tomu všemu se přidalo vybledlé obočí a řasy, oloupané a polámané nehty na rukou i nohou, hluboké vrásky kolem úst. „Chtěla jsem to v polovině vzdát. Zjistila jsem, že se instinktivně vyhýbám místům, kde je více lidí. Zrušila jsem několik setkání s přáteli a radovala jsem se, když pršelo a já se mohla choulit do kabátu a schovávat se pod deštníkem,“ přiznává Anna.

Je tu konec

Přesto vydržela a začala uvažovat nad tím, co jí experiment přinesl. „Přemýšlela jsem, zda jsem popřením vnější krásy odhalila svůj vnitřní půvab. Upřímně řečeno, ani náhodou! Necítila jsem se svobodně, ale umouněně. V noci jsem snila o řasence a o tom, jak se zbavím chlupů na celém těle. Chodila jsem očichávat svůj milovaný parfém a pořád se zlobila sama na sebe, že nemám odvahu čelit v tomto stavu okolnímu světu,“ říká Anna Pursglove.

Jak moc jste na kosmetice závislé vy? Zvládly byste to bez ní?

Reklama

Načítám