Hlavní obsah

Okna: dřevěná, nebo plastová?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobře těsnící okna šetří vaši peněženkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Stačí si projet dvě nebo tři sídliště a určitě narazíme aspoň na jeden dům, kde se budou měnit okna. Jejich majitelé většinou volí místo starých dřevěných nová plastová. Opravdu jsou lepší?

Článek

Říct, zda jsou lepší okna s plastovými nebo dřevěnými rámy, jednoznačně nejde. Oba materiály mají své výhody a hodí se na různé domy. Ačkoli okna plastová patří v současnosti k nejprodávanějším, na domech stále převládají ta dřevěná. U některých domů slouží sto i více let.

Proč okna dřevěná?

Kdo si nyní koupí nová dřevěná okna, půjde pravděpodobně o takzvaná eurookna. Co to znamená? Definice říká, že mají rámy z třívrstvého lepeného profilu, který má velikost 68 milimetrů a celoobvodové kování. Díky tomu, že jsou slepená ze tří částí, déle vydrží a hlavně se vlivem tepla a vlhka nekroutí. Právě tato nestálost bývala označována za jejich největší nevýhodu.

A také to, že je nutné se o ně starat. Tedy že bychom se měli jednou za dva či tři roky chopit štětce a rámy natřít. Ale ani to už neplatí. Díky stále dokonalejším nátěrům stačí vrstvu laku obnovovat zhruba po osmi letech. Uvnitř, snad s výjimkou vlhkých prostor, si jich nemusíme všímat i několikrát delší dobu.

Záleží také na odstínu, který si vybereme. Pořídíme-li si nátěr tmavší, který obsahuje více pigmentu, bude lépe odolávat UV záření a povětrnostním vlivům než okna s bezbarvým lakem.

Dřevěná okna jsou vhodná do historických či jinak zachráněných domů, ocení je i majitelé rodinných domků nebo dřevostaveb.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Plastová okna nevyžadují mnoho údržbyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč volit plast?

U bytových a panelových domů se většinou dávají nová okna plastová. Jsou do těchto velkých prostor ideální, a to hlavně proto, že není třeba někde lézt po výškách a natírat je. A často vyjdou i levněji.

Mezi další výhody lze zařadit dlouhou životnost, která se počítá na desítky let, dále potom stálobarevnost nebo odolnost vůči povětrnostním vlivům. Plastová okna už není třeba si kupovat jen bílá, firmy nabízejí i různé pastelové odstíny a hlavně velmi oblíbené imitace dřeva.

Při jejich nákupu je nutné zjišťovat, kolik mají komor. Ty spolu se způsobem těsnění mají vliv na tepelně izolační vlastnosti rámu, tedy kolik tepla skrz ně bude utíkat. V současnosti u nás patří k nejprodávanějším ta pětikomorová.

Varianta tři: hliník

Dřevo a plast nejsou jedinými materiály, ze kterých se vyrábějí okna. Ta mohou být i hliníková, ale uvidíme je jen málokde, protože patří k nejdražším. Na výrobu okenních rámů se používá hliník povrchově upravený vypalovanou práškovou barvou. Ta stoprocentně odolává UV záření, a proto okno nevybledne a zachovává si svůj původní odstín a lesk.

Hliníkové rámy si můžeme pořídit v desítkách barevných odstínů včetně imitací dřeva, mramoru nebo kamene. A také o ně není třeba se nijak starat. Oblíbenější než okna celohliníková se stávají ta, kde je hliník kombinovaný se dřevem nebo plastem. Princip je stejný: uvnitř domu majitel vidí plast nebo dřevo, zvenku je rám chráněn hliníkem, který není nutné natírat ani jinak udržovat.

Ať už se rozhodneme pro okna dřevěná, nebo plastová, je důležité hlavně to, že k výměně dojde. Hodnota tepelné prostupnosti, která se označuje písmenem U a udává, kolik tepla skrz ně z bytu uniká, se u starých oken mnohdy nepohybuje v rozmezí od tří do pěti.

Přitom ta současná mají U = 1 až 1,1. Výměnou oken tak zabráníme až třetině tepla, aby nám unikala z bytu. Takže příští rok by nám mohly náklady na topení klesnout zhruba o třetinu. A to se hodí!

Reklama

Související témata:

Načítám