Hlavní obsah

Jste rozhádané s kamarádkou? Máme návod, jak to spravit!

Foto: thinkstock

V dnešní mobilní době není tak těžké usmířit seFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádaly jste se s kamarádkou? Naštvaly vás v práci kolegyně nebo jste na kordy s někým z rodiny? Jestli nechcete sklouznout k letitému mlčení, poradíme vám, jak tyhle spory definitivně vyřešit.

Článek

Většina hádek má banální základ. Znám manžele, kteří se v obchodě hádali před regálem s hořčicemi, kdo má rád jakou. Výsledek? Třítýdenní tichá domácnost. Naštěstí většina podobných pří sama vyšumí a promění se ve vtipnou historku pro přátele. My se budeme zabývat spory, které jsou zásadnější a samy se rozhodně nevyřeší.

Mluvíme spolu kvůli mámě

I kdybyste žily životem vyrovnaného buddhistického mnicha, hádkám s kamarádkou, s někým z rodiny či spolupracovníky se čas od času nevyhnete. Naštvou vás, urazí či raní. Nebo vy je. V prvním případě jste odhodlány s dotyčnou osobou nepromluvit, dokud se nepřišourá na kolenou s omluvou. V druhém jste uražené a přestanete komunikovat, ač víte, že jste šláply vedle.

Před lety mi moje dobrá kamarádka napsala, že jsem k… a ničemu nerozumím. Důvod? Řekla jsem jí, že její ženáč ji má jen pro rozptýlení. Telefon jsem tehdy málem prohodila oknem. Protestně jsem smazala její číslo. Jenže po dvou měsících mi bylo líto, že se nebavíme. Napsala jsem jí a po dvou sklenkách vína jsme měly vše vyřešeno. Po hádkách není tak důležité, kdo měl pravdu, jako to, kdo udělá první krok k smíru.

Foto: thinkstock

A opět můžete být kamarádky...Foto: thinkstock

Pětatřicetiletá Lída se rok nebavila s mladším bratrem. „Vadilo mi, že našim nepomáhá, objeví se u nich, jen když něco potřebuje,“ vypráví. „Jednou jsem vybuchla, vyčetla jsem mu to, pohádali jsme se, a přestali se bavit. Máma z toho byla nešťastná, tak jsme se dohodli, že se spolu pokusíme vycházet kvůli ní. A tak se ho snažím tolerovat.“

V rámci rodinných vztahů si dvakrát víc rozmyslete, jestli vám společné hádky a následné ticho stojí za to. Můžete tím ubližovat i jiným lidem, a navíc tyhle promlčené roky už nevrátíte.

Naštvanost vyběhejte

Základní návod, jak vyčistit vzduch po hádce, zní: nezatvrdit se a otevřeně a v klidu si promluvit. Pokud se druhá strana nemá k omluvě, a vy se s ní chcete přátelit dál nebo toužíte mít v práci klid, první krok musí vyjít od vás. Tady je návod, jak na to:

  1. Těsně po hádce vás čeká období lítosti – Proč mi to udělala? –, které vystřídá vztek – To jí nedaruju! V tuhle chvíli nic neřešte, jste pod vlivem emocí.
  2. Dopřejte si pár dní či týdnů pauzu. Jste-li hodně naštvané, jděte to vyběhat, nebo se vyzpovídejte jiné kamarádce.
  3. Jakmile jste schopné uvažovat zase racionálně, zkuste se zamyslet, co druhého k hádce vyprovokovalo, jaký je na tom váš podíl, co vás ranilo a co byste si chtěly vyříkat.
  4. I když víte, že vy jste v právu, teď na svou hrdost zapomeňte. Ozvěte se protistraně a sejděte se na neutrální půdě, třeba v oblíbené kavárně nebo restauraci, kam jste spolu chodívaly.
  5. Začněte mluvit první. Hned na začátku jasně nastiňte, že vám záleží na tom, abyste konflikt vyřešily. Pozor, ať se vaše řeč nezvrhne v kritiku dotyčného! Sebe nestavte do pozice oběti. „Nehledejte viníka, hledejte řešení. Moc byste si nepomohly, kdybyste nejprve zaútočily, a teprve pak začaly mávat bílou vlajkou,“ říká psycholog Petr Šmolka.
  6. Připravte se na to, že i přes vaši snahu se usmíření někdy povést nemusí. Někteří lidé bohužel mají pocit, že jejich pravda je svatá, nechtějí uznat část své viny, udělat kompromis.
  7. Pokud se jedná o dávný spor, který chcete vyřešit, zvolte raději písemnou formu – e-mail či dopis – s neutrálním obsahem. Uvidíte, jak druhá strana bude reagovat a zda bude mít zájem se s vámi znovu zpřátelit.

„Když se vám podaří vše vyříkat a vysvětlit, je možné jít dál. Dobrá komunikace je základ,“ dodává psycholožka Douchová.

Jak jste na tom s odpouštěním vy? Umíte to?

Související témata:
Usmíření

Načítám