Hlavní obsah

Opravdu potřebujete antibiotika?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každá nemoc vyžaduje léčbu antibiotiky. Jak ale poznat, kdy je nutné navštívit lékaře a kdy stačí pouze domácí léčba? Poradí vám moderní diagnostická metoda – CRP test pro domácí použití.

Článek

Mnohdy se stává, že se antibiotika předepisují zcela zbytečně i na nemoci, které jejich nasazení nevyžadují. Při častém užívání antibiotik přitom hrozí riziko takzvané antibiotické rezistence, to znamená, že se pacient stane vůči léčivu imunní a při další léčbě je nutné nasadit léky mnohem silnější.

Zejména u nemocí virového původu, jako je rýma nebo nachlazení, je léčba antibiotiky zbytečná. Rozlišení původu nemoci však není jednoduché, proto je zde CRP test pro domácí použití.

„Zvýšená tělesná teplota není dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je důležité znát hladinu takzvaného C-reaktivního proteinu – CRP. Podle jeho obsahu v krvi poté můžeme poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým, původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, ve druhém se zpravidla stačí vyležet a léčit běžně dostupnými prostředky," vysvětluje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Krabička obsahuje vše potřebné pro provedení testu

CRP test pro domácí využití se vyplatí především lidem s časově náročným zaměstnáním, kteří si díky němu mohou během několika minut udělat orientační představu o závažnosti svého zdravotního stavu. Ocení jej ale třeba i maminky s malými dětmi, kterým pomůže zjistit, zda je skutečně nutné cestovat do přeplněné čekárny.

Vyhodnocení testu trvá pouze 5 minut

Jak na to?

Balení CRP testu obsahuje podobně jako u lékaře plastovou zkumavku, stojánek, speciální roztok, v němž se pomocí mikropipety rozmíchá kapka krve z bříška prstu, dvě sterilní lancety s jehličkou, dva testy a podrobný návod. Dále už postačí jen hodinky. Vyhodnocení testu trvá pouhých pět minut. Každá krabička obsahuje dva testy Opakovaným provedením testu tak můžete zjistit, zda je bakteriální infekce na vzestupu, či naopak na ústupu. Po ukončení léčby je také možné ověřit její účinnost a současný zdravotní stav.

Zvláště užitečný je CRP test v sychravém podzimním období, které s sebou každoročně přináší i epidemie chřipek. Výhradním distributorem CRP testů pro domácí použití do lékáren v České republice je přední výrobce zdravotnických prostředků HARTMANN – RICO. Doporučená maloobchodní cena za jedno balení, které obsahuje dva testy, je 266 korun. Více informací včetně instruktážního videa použití testu najdete na www.crptesty.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám