Hlavní obsah

Opustil mě! Jak být v prázdném bytě zase šťastná?

Foto: Profimedia

Být šťastná v bytě, ve kterém jste zůstala po rozchodu sama? Jde to!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opustil vás! A vy jste najednou zůstala sama v bytě, který byl donedávna vaším společným hnízdem lásky. Každý kout vám připomíná, o co jste přišla. Jak to překonat a být tam šťastná i bez něj?

Článek

Rozchod je vždy bolestivý, ale ještě trýznivější bývá ve chvíli, kdy samy zůstanete v bytě či domě, kde jste doposud žili společně. Před vzpomínkami prostě není úniku.

„Společný byt v sobě skrývá otisk obou partnerů, a tak je daleko těžší se od vztahu odpoutat. Skrze byt si žena neustále připomíná, co budovala společně s mužem. Kde přidělával poličku, kde maloval, jaké u toho prožívali trable i radosti. Tyto vzpomínky ji vracejí do minulosti a přinášejí smutek a beznaděj,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Jak tohle překonat, aniž byste se musely stěhovat? Odborníci pro vás mají pět praktických rad.

1. Nespěchejte

Nedělejte nic hned, bezprostředně po rozchodu a v afektu. Po čase by vás to mohlo mrzet. „Do ničeho se nehrňte, ani do vyhazování věcí po partnerovi, do přestavby bytu a podobně. V prvních dnech a týdnech by těch změn mohlo být až příliš,“ radí psychoterapeutka Barbora Sedláková.

Tohle je čas, kdy byste se měla vyplakat, vyvztekat, vypustit veškeré nepříjemné emoce. A až se trošku uklidníte, prvotní šok a nával bolesti přejde, můžete se zaměřit na byt.

Foto: Profimedia

V první fázi nic nedělejte, jen se vyplačte a vyvztekejteFoto: Profimedia

2. Sejde z očí, sejde z mysli

Váš byt je toho plný. Vaše společné fotky, suvenýry z vašich dovolených, jeho košile, ve které už léta spíte, dárky, co jste od něj dostala. Minimálně v první fázi nic z toho nevyhazujte, ale ukliďte to někam, kde to neuvidíte. „Hledět na společné fotografie je sebetrýznění. Odložte je na čas, aby se vaše rány mohly rychleji zahojit. Pak se k těm věcem můžete vrátit s čistou hlavou,“ radí Kateřina Matláková.

3. Přeměna

Už to není váš společný byt, ale jen váš. Přetvořte ho tak, abyste se v něm cítila dobře, aby byl opravdu odrazem vás samých. Udělejte z toho „holčičí království“.

Nemusíte hned vyměnit celý nábytek, leckdy stačí pár menších úprav. „Vymalujte si byt barvami, které milujete, pořiďte si pár nových kousků do bytu, přestěhujte současný nábytek. Kupte si třeba nové povlečení, pokud vám to současné připomíná, že jste pod ním spali společně,“ radí Barbora Sedláková.

Zaprvé tím změníte vzhled bytu, proto už vám nebude tolik připomínat minulost. Zadruhé to bude jen vaše dílo, jakýsi důkaz toho, že třeba i vymalovat zvládnete bez něj. „Navíc přestavění nábytku, nebo třeba jen doplnění vázy či sochy tam, kde nebyla, mění energii prostoru. Když tedy ve svém bytě něco změníte, ucítíte to i na své psychice a emocionalitě,“ tvrdí Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

I drobné změny toho dokážou hodněFoto: Profimedia

4. Žijte v něm

Vpusťte do svého „nového“ bytu život! Zvěte si tam přátele, pořádejte večírky, dýchánky s kamarádkami a podobně. Díky tomu začne váš byt produkovat jiné vzpomínky než jen ty na vašeho ex. Najednou už nebude ve vašem obýváku stát gauč, na němž jste se s bývalým partnerem k sobě tulili, ale bude to pohovka, na kterém jste s kamarádkou usnuly vyčerpáním po protančené noci.

5. Poslední sbohem

To nejhorší máte za sebou, opět se cítíte spokojeně a na svého ex už si skoro nevzpomenete? Je čas vytáhnout ze skříně vše, co jste schovala dle bodu dva. S čistou hlavou si ty věci projděte a rozhodněte se, co chcete vyhodit a co nechat. Už vás neovládají emoce, už nehrozí, že byste udělala něco, co by vás pak mohlo mrzet.

Stalo se vám tohle? Jak jste svůj byt změnily?

Reklama

Načítám