Hlavní obsah

Orchideje mají celou zimu kvést. Jak na to? Čtěte naše rady!

Foto: bellena; Shutterstock.com

Foto: bellena; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je dlouhá, letošní obzvlášť bohatá na sníh… Ještě dlouho se nepotěšíme pohledem na kvetoucí zeleň. Klidové období na zahradě si tak můžete alespoň částečně kompenzovat krásou kvetoucích orchidejí.

Článek

Pro pěstitele orchidejí je zima tím nejhezčím obdobím roku. Většina těchto nádherných rostlin rozkvétá od listopadu až do začátku jara. Kvetoucí sezona je v plném proudu, a tak se podívejte na několik tipů, jak se o orchideje správně starat, co jim dopřát, a čeho se naopak nyní vyvarovat.

Víte, že? V našich podmínkách se doma na parapetu nejčastěji pěstují orchideje rodu Phalaenopsis, Oncidium, Paphiopedilum, Vanda a teplomilní příslušníci rodu Dendrobium.

Dopřejte jim světlo

V zimě není nutné díky menší intenzitě slunečního záření orchideje stínit tak, jako v létě, kdy jsou paprsky příliš ostré i přes okenní skla. Právě naopak, květům byste nyní měli dopřát maximum světla. Naše zimní rozptýlené světlo je pro orchideje ideální.

Abyste zajistili dostatek slunečního svitu, můžete rostliny postavit na parapety oken orientovaných na jih. Nezapomeňte vytáhnout žaluzie a rozhrnout záclony. Důsledkem nedostatku světla může být žloutnutí listů a zasychání poupat.

Například druhy rodu Vanda dokonce nepohrdnou přisvěcováním speciálními biozářivkami. Aby byl však efekt patrný, chce to minimálně deset hodin svícení, a to je pak potřeba promyslet i finanční stránku věci.

Foto: Elnur; Shutterstock.com

Foto: Elnur; Shutterstock.com

Pozor na nachlazení

Z hlediska teploty je ideálních přibližně 20 stupňů Celsia přes den, a ani v noci by teplota neměla klesnout hluboko pod 18 stupňů. Orchideje nemají rády chlad, a už vůbec ne průvan – na něj pozor při větrání. Vašim kvetoucím svěřencům by opět mohlo hrozit, že přijdou o poupata.

Průvan dokonce může nastartovat hnilobný proces. U Phalaenopsisu se obvykle projevuje kulatými vodnatými skvrnami na listech.

Ve dnech, kdy je teplota venku hodně pod bodem mrazu, na orchideje nevětrejte a nenechte, aby se listy dotýkaly okenního skla. Obecně však orchideje nemají vůbec rády ani teploty okolo nuly.

Pro zvýšení vlhkosti vzduchu, který bývá právě u parapetů vysušený sáláním radiátoru, jej můžete v okolí rostlin mírně mlžit. Nemlžte však přímo květy, mohly by zčernat.

Foto: olinaria_egorova; Shutterstock.com

Foto: olinaria_egorova; Shutterstock.com

Rozpusťte jim sníh

Aby vám orchideje zdárně prospívaly, je klíčová kvalita zálivkové vody – ideální je dešťovka, případně alespoň voda odstátá. Pokud však chcete svým květinám v zimě přilepšit, rozpusťte jim sníh, samozřejmě ne nijak znečištěný, a tuto vodu nechte zahřát na pokojovou teplotu.

Zálivku i případné mlžení dělejte v ranních hodinách. Pro orchidej je dobré, když má čas dokonale oschnout, než nastane noční ochlazení. K samotnému zalévání – někdo zalévá přímo do květináče, jiní pěstitelé jsou zvyklí květináč ponořit přibližně na půl hodiny do kbelíku s vodou.

Hnojení přizpůsobte druhu

Kvetoucí orchideje se v tomto období přihnojují jednou za měsíc velmi slabým roztokem kapalného hnojiva. Rostlinka by navíc měla být v dobré kondici a mít opravdu dostatek světla. Zimní hnojivo by pak z hlediska složení mělo mít snížený obsah dusíku ve prospěch fosforu a draslíku.

Pokud se ale rozhodnete v zimě nehnojit vůbec, nic se nestane. Více než nedostatkem hnojiva orchidejím ublížíte jejich přehnojením – přestanou kvést, ztrácí vitalitu a jsou náchylnější k chorobám. Stačí, když s hnojením opět začnete na jaře, kdy rostliny obnovují růst a také v období, kdy zakládají květy.

Některé druhy jako Dendrobium či Cattleya mají navíc v zimě klidový režim, proto se teď nehnojí vůbec. Hnojit byste neměli ani orchideje, jež celoročně dostávají zálivku z odstáté městské vody. Tato voda bývá tvrdá sama o sobě a tak, když v zimě omezíte přísun solí obsažených v hnojivu, dopřejete své rostlině doslova „očistnou kůru“.

Pěstujete také tyto královny mezi pokojovými rostlinami? Pochlubte se, kolik exemplářů zdobí vaše parapety?

Reklama

Načítám