Hlavní obsah

Krmíte labutě a kachny starým pečivem? Zabíjíte je!

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Reklama

Chcete krmit ptáčky? Konat dobré skutky se má, ale vždy je třeba vědět, jak na to. Špatnou skladbou potravy totiž můžete ptákům udělat spíše medvědí službu. Víme, jak a čím přikrmovat i na co si dát pozor.

Článek

Když udeří mrazy, je vám na procházce líto nebohých labutí a kachen na řece. Tak jim vezmete suché rohlíky a máte dobrý pocit, protože ptáci se vděčně srotí a hrnou si kousky rozmočeného pečiva do zobáčků. Jenže úplně dobrý skutek to není. Solené pečivo jim neprospívá a ve větší míře jim může dokonce poškodit zdraví!

Čím krmit labutě a kachny

Starší pečivo si tedy nechte raději na strouhanku. Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, vysvětluje: „Rohlíky představují jednostrannou potravu, neposkytují labutím dostatek živin. Ve větším množství může pečivo způsobovat vývojové poruchy. Labutě doporučujeme krmit pšenicí, kukuřicí, vařenou rýží, vařenými těstovinami, nasekanou zeleninou a salátem. Ideální je krmivo určené přímo pro vodní ptáky – granule, které se dají koupit ve specializovaných obchodech.“

Ponesete-li ptákům k rybníku či řece lidské jídlo, je třeba, aby bylo nesolené. Nemělo by být ani jakkoli znehodnocené, tedy zkažené či plesnivé. Odřezky zeleniny předem zkontrolujte, jestli nejsou viditelně nahnilé.

Když stojíte na břehu řeky nebo rybníka, často se slétnou i holubi. Jsou to původně domácí živočichové a příkrm od lidí vždy velmi ocení. V některých městech jsou jich však velké počty a prioritně by se krmit neměli.

Foto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Na procházku k řece nebo k rybníku si vezměte odřezky zeleniny místo suchých rohlíků Foto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Domácí krmítka mohou mít mnoho podob

Velkým ptákům žijícím na vodní hladině můžete potravu házet přímo, těm malým je třeba ji naservírovat jinak. Nejkratší cesta vede ke koupi dřevěného domečku, můžete ho i sami vyrobit z polotovarů (prodávají se jako set). A existují i další možnosti. Oblíbené jsou samonásypné válce z PET lahví (jejich výroba je opravdu snadná a levná), s dětmi můžete navléknout na režnou nit různá semena, bobule nebo sušené ovoce. Použít lze i špejle, které se pak zapíchnou do truhlíků nebo zavěsí na stromy.

Ptáky potěší i obyčejná šiška namočená v tukové směsi a vyválená v zrníčkách. Oblíbené jsou koupené nebo vyrobené lojové koule. Před podáváním je vybalte ze sítěk, protože ptáci by si do nich mohli při hodování zachytit drápky. Popadané síťky navíc svou vůní přitahují psy a ježky a i jim mohou způsobit nepříjemnosti.

Foto: Linas T, Shutterstock.com

Pozorování ptáků v krmítku může být opravdu povedená zimní kratochvíleFoto: Linas T, Shutterstock.com

Osvědčené tipy na ptačí potravu

Přikrmovat ptáky by se mělo vždy jen v období, kdy je přirozené potravy poskrovnu, tedy od listopadu do března, nikoli nepřetržitě. „Všichni pěvci, zvláště sýkorky a zvonci, milují slunečnicová semínka. Když jim dáte celý květ se semínky, vyzobou ho do posledního kousku. Pěnkavy a dlasky zase potěšíte ovesnými vločkami. Výborným krmivem je proso, len nebo mák, ale také jakákoli drcená ořechová jádra. Kosi a drozdi si rádi pochutnají na čerstvém jablku,“ vyjmenovává Dita Hořáková, koordinátorka projektu Ptačí krmítka.

Co ale do krmítka zásadně nepatří, je pečivo v jakékoliv formě (tedy suché rohlíky, housky, chleba), dokonce ani zbytky z kuchyně. Jak už bylo řečeno, je to především kvůli vysokému obsahu soli. Pro hmotnostně malé ptáky jsou i relativně malé kousky konvenčního pečiva nebezpečné!

Krmítková pravidla

  • Množství potravy přizpůsobte aktuálnímu počasí – při mrazech a vysoké sněhové pokrývce můžete ptáčkům více přilepšit. -
  • Nasypané zrní by mělo být chráněno před deštěm a sněhem, nejlépe stříškou. -
  • Při krmení se doporučuje pravidelnost, ptáci si na vaše krmítko zvyknou. -
  • Kontrolujte, jestli je krmítko čisté, odstraňujte trus a zbylé slupky. -
  • Čím rozmanitější potravu ptákům nabídnete, tím větší počet druhů budete moci pozorovat. -
  • Samotné krmítko umisťujte zhruba do výše jeden a půl metru nad zem, ideálně na nerušené a závětrné místo. -
  • I v zimě potřebují ptáci vodu, proto jim ji pravidelně poskytujte. -

Pro zdatné vykrmovače je tady jeden bonusový dobrý skutek. Můžete se zapojit do akce, která pomáhá mapovat počty ptáků přezimujících u nás. Když si v období mezi 4. a 6. lednem 2019 uděláte hodinku čas a zaznamenáte si počty ptáků, kteří se ukázali ve vašem krmítku, můžete pomoci dobré věci. Projekt Ptačí krmítka organizuje Česká společnost ornitologická.

Přikrmujete v zimě ptáky? Jaké máte zkušenosti? 

Reklama

Související témata:

Načítám