Hlavní obsah

Orientujete se v dějinách staroegyptské civilizace?

Foto: AlexAnton, Shutterstock.com

Foto: AlexAnton, Shutterstock.com

Reklama

Dějiny jedné z nejstarších a ve své době nejvyspělejších civilizací na planetě se rozpínají přes tři tisíciletí. Za tu dobu se toho v Egyptě stalo mnohem víc, než že se „jen“ vybudovaly dechberoucí pyramidy a chrámy. Jestli se v dějinách starověkého Egypta orientujete, ověříte v našem kvízu.

Článek

Na konci pravěku se na úrodných březích Nilu začala rodit jedna z prvních civilizací na zemi. Starověký Egypt za více než tři tisícovky let své existence zažil mnoho vzestupů a pádů, období rozkvětu a bohatství střídaly časy krize a úpadku. Doteď fascinuje archeology, historiky i turisty. Jak to máte s Egyptem vy? Otestujte se v našem kvízu.

1. Přestože vznikaly především během jednoho dějinného období, za Staré říše, jsou pyramidy stále jedním z nejznámějších znaků staroegyptské civilizace. Víte, kdo vládl, když byla postavena vůbec první pyramida?
2. Výstavba pyramid byla stěžejní pro tehdejší ekonomiku země. Odhaduje se, že na největší Chufuově pyramidě pracovalo na 10 000 mužů, kteří ze svého výdělku živili celé početné rodiny. Čím nejčastěji dostávali zaplaceno?
3. Faraon byl tehdy vnímán jako božská bytost. Později však ve starém Egyptě začal mít významnou moc také úřednický aparát. Jakou funkci zastával konkrétně vezír?
4. Budete vědět jméno první ženy, která byla vládnoucí královnou starověkého Egypta? Napovíme, že byla poslední panovníkem 12. dynastie a vládla tři roky.
5. Šestého faraona 18. dynastie historikové často přezdívají „egyptský Napoleon“. Je považován za jednoho z největších vojevůdců a také za nejvýznamnějšího panovníka v celých egyptských dějinách. Jak se jmenoval?
6. Se starověkým Egyptem je nepochybně spjatá mumifikace. První nalezené mumie pocházejí ze 4. tisíciletí před naším letopočtem. Při mumifikaci se z těla vyjmuly skoro všechny orgány. Který zůstával, protože ho nebožtík potřeboval na onen svět?
7. Když už jsme u mumifikace, víte, jak se jmenovaly nádoby, do kterých se orgány vkládaly? Měly podobu pohřebních bohů a mimo jiné jsou zmíněné i ve známém filmu Mumie (1999).
8. Vrcholným obdobím staroegyptské civilizace byla Nová říše. Hlavním pohřebištěm faraonů Nové říše bylo Údolí králů. Poblíž kterého známého egyptského města se nachází?
9. Tutanchamon se dožil pouhých osmnácti let a patří k nejproslulejším faraonům vůbec. Způsobil to objev jeho hrobky, která se našla kompletní i s pohřební výbavou. Jeho otcem byl faraon Achnaton. Vás se ptáme, která královna byla dlouho považována za Tutanchamonovu matku, i když poslední výzkumy naznačují, že šlo pravděpodobně o matku nevlastní?
10. Čeští egyptologové patří mezi světovou špičku, která se postarala o řadu významných objevů. Který mezi ně nepatří?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám