Hlavní obsah

Jak dobře znáte lidské tělo? Otestujte se!

Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Reklama

Je to látka základní školy. A už jen proto, že v něm všichni žijeme, měli bychom ho dobře znát. Víte, jak funguje lidské tělo a jak je to s jeho anatomií? Otestujte své znalosti v našem kvízu.

Článek

Lidské tělo je podle odborné literatury obecné pojmenování pro veškerou hmotu, která tvoří člověka. Tenhle dokonalý „stroj“ dýchá, hýbe se a myslí – a to vše bez jakéhokoli většího úsilí svého majitele. Přesto je to úžasně propojený systém. Vyznáte se v něm alespoň trochu?

1. Víte, jaký je největší lidský orgán? Napovíme, že latinsky se nazývá cutis.
2. Srdce je dutý svalový orgán. Pravidelně pumpuje krev a tím se do celého těla dostává kyslík a další potřebné látky a zároveň odcházejí odpadní látky a oxid uhličitý. Srdce je tvořeno pravou a levou síní a pravou a levou komorou. Do které síně přitéká okysličená a do které odkysličená krev?
3. U srdce ještě zůstaneme. Velmi důležitým údajem je hodnota pulsu neboli tepu. Udává, kolikrát za minutu se srdce stáhne. Víte, jaká je „zdravá“ tepová frekvence průměrného dospělého člověka?
4. Kostra je základní opěrná forma pro celé tělo. Je tvořena zhruba 210 kostmi, přičemž největší je kost stehenní. Věděli byste, jak se jí říká latinsky?
5. Od největší kosti v lidském těle se přesuňme k nejmenším kůstkám. Které to jsou?
6. Odvod škodlivin z těla je velmi důležitý a stará se o něj především vylučovací soustava. Které čtyři základní a nesmírně důležité prvky ji tvoří?
7. Nervový systém je v podstatě zodpovědný za to, že je člověk člověkem (myslí, má vzpomínky a emoce, hýbe se, cítí...). Jeho základem je centrální nervový systém tvořený dvěma zásadními orgány, z nichž nejdůležitější je mozek. Víte, který je ten druhý?
8. Bez schopnosti rozmnožovat se by to nešlo. Z toho, jak se dělají děti, vás zkoušet nebudeme. Ale vzpomenete si, jak se nazývá proces, během kterého ženské tělo většinou jednou měsíčně spustí ve vaječníku uvolňování vajíčka, které je pak připravené k oplodnění?
9. A co třeba chrup? V dětství začínáme s dvaceti mléčnými, které pak nahradí 32 trvalých zubů. Víte, kolik jakých zubů v dospělosti máme?
10. A na závěr malý chytáček. Kde v těle byste našli kyčelník?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám