Hlavní obsah

Originální misky: Je libo voňavou po kávě nebo z gramofonové desky?

Foto: Thinkstock

Nudí vás misky, které máte doma? Naučíme vás vyrobit si nové, originálníFoto: Thinkstock

Reklama

Nač platit za drahé kousky návrhářů, když si originální misku, jedinou na světě, můžete vyrobit lehce a levně sami? Vyuzkoušejte to s námi!

Článek

Mističky na klíče, na sponky a gumičky do vlasů, ale třeba i jako dárky, takové kousky si s námi můžete dnes vyrobit. Vždy budou originální, v barevnosti, jakou si přesně přejete, a navíc moc nestojí – jen trochu času a někdy i trpělivosti.

Miska z gramofonové desky

Foto: archiv redakce

Tahle miska bude hotová za pět minutFoto: archiv redakce

Možná také máte doma zastrčené gramofonové desky, které si už dokonce ani nemáte na čem přehrát. Jestli to nejsou kousky, ke kterým vás váže nostalgie, a klidně se jedné dokážete zbavit, pak ji přetvořte na efektní misku. Stačí, když na plech do trouby položíte dnem vzhůru teplu odolnou misku jako „kopyto" a na ni položíte gramofonovou desku. Pět minut při teplotě kolem sta stupňů, a máte hotovo – deska se natvaruje podle misky. Pak stačí jen vše opatrně vyndat a nechat vychladnout.

Papírová miska

Foto: archiv redakce

Na výrobu využijte například papírovou utěrku nebo katalogFoto: archiv redakce

Využijte papírovou utěrku nebo katalog zásilkové firmy, co se vám válí v předsíni. Nádobu požadované velikosti a tvaru otočte dnem vzhůru a obalte potravinářskou fólií. Na tu pak pokládejte disperzním lepidlem natřené pruhy papíru nebo kusy utěrky. Nešetřete vrstvami ani lepidlem, aby byly stěny dostatečně pevné. Lepidlem potřete poslední vrstvu i z vnějšku a nechejte několik hodin zaschnout. Pak opatrně sloupněte z formy a odstraňte fólii.

Černá pavučinová miska

Foto: archiv redakce

Efektní na pohled a lehká na výrobu je pavučinková miskaFoto: archiv redakce

Potřebujete jen pár minut, tavnou pistoli, nádobu jako formu, kousek alobalu a barvu na kov. Nádobu otočte dnem vzhůru a pokryjte alobalem. Z rozehřáté hmoty tavné pistole nejprve vyrobte dno budoucí misky – dostatečně pevné. Pak tvořte dle vaší fantazie vzory nebo jen „cikcaky", jako vidíte na obrázku. Až budete spokojeni, nechejte vše vystydnout. Nelekněte se toho, že po zaschnutí zůstane na misce místy přilepený alobal, protože po nanesení barvy dodá velmi zajímavý kovový efekt.

Duhová mísa

Foto: archiv redakce

Miska v duhových barvách vyžaduje při výrobě trochu trpělivostiFoto: archiv redakce

Možná jste už někde zahlédli výrobu misky za pomoci balonku, který se stane její formou. Balonek nafoukněte, zavažte a postavte třeba do hrnce tak, aby držel „vestoje" a mohli jste na něj štětcem nanášet vrstvy disperzního tekutého lepidla – v našem případě smíchaného s barevnými flitry. Musíte ale postupovat velmi trpělivě, protože ze stěn balonku má vše tendenci stékat. Takže pokud jste nervák, raději na tuhle metodu zapomeňte.

Jednotlivé vrstvičky musíte nechat proschnout, ale i tak si nachystejte třeba příborový nůž, kterým budete opatrně stékající hmotu „vracet“. Balonek lze také otáčet, čímž zabráníte stékání. Až budete spokojeni s množstvím vrstev, nechejte vše dobře zaschnout, pak balonek vypusťte, a miska je hotová.

Voňavá miska z kávy

Foto: archiv redakce

Tahle miska i krásně voníFoto: archiv redakce

K výrobě můžete použít i zrnkovou kávu, ale připravte se na to, že to je doslova hodinářská práce. Na fólií pokrytou misku natřete tenoučkou vrstvu disperzního lepidla a vyrobte ze zrnek dno. Umístit zrnka kávy na stěny, chce ale pevné nervy – pekelně kloužou. Takže radíme vzít štětec namočený v lepidle, nasypat si zrnka kávy kolem a hrnout je štětcem na stěny – proto pracujte na talíři, také pokrytém fólií, usnadní vám práci.

Zrnka, která se udrží, nechejte zaschnout, stanou se kotvou pro další vrstvu. Až bude stěna dostatečně silná, dejte ji pořádně proschnout. Pak opatrně vyndejte formu pokrytou fólií a v případě potřeby přilepte pár zrnek ještě kolem okraje kávové misky pro efekt.

Vyzkoušíte si vyrobit některou z těchto misek? Nebo máte vlastní vyrobené vázičky či mističky? Rozhodně nám jejich fotku vložte do speciální galerie ZDE!

Reklama

Související témata:

Načítám