Hlavní obsah

Oscary se blíží! Vyznáte se ve vítězných filmech?

Foto: Profimedia.cz

Loni Oscara vyhrála Renée Zellweger (51) za skvostnou Judy GarlandFoto: Profimedia.cz

Reklama

Akademie filmového umění a věd v pondělí oznámila nominace na letošní Oscary. Jestli se na 93. ročník opráší červený koberec, nebo ceremoniál proběhne on-line, se ještě neví. Pojďme se zatím podívat na filmy, které si svůj večer slávy už užily a oscarovému klání vévodily v minulých letech.

Článek

Poslední rok je všechno jiné a pro ceny Akademie to platí rovněž. Z února se udílení přesunulo na duben, a přesto není jisté, v jaké formě slavnostní ceremoniál proběhne. Jiná bude také skladba filmů: vzhledem k tomu, že podstatnou část loňského roku byla uzavřená kina, porotci budou více rozhodovat mezi snímky, které diváci viděli především přes streamovací služby. Mnohé z nich měly minimální, nebo dokonce žádné příjmy. A jaké filmy jsou letos na Oscara nominované?

Ovšem filmy z následujícího kvízu měly mnohem větší štěstí! Svůj díl slávy si užily, jak se patří. Pojďte si ověřit, jak dobře populární oscarové snímky znáte.

1. Nejvyšší počet Oscarů, které získal jeden film, je 11. Tuto hranici ovšem atakovalo více filmů. Který mezi ně nepatří?
2. Mezi rekordmany se řadí také film Miloše Formana (†86), kterému se jako jednomu z mála podařilo vyhrát v pěti hlavních kategoriích – nejlepší film, režie, scénář, herec a herečka. O který film jde?
3. Loňské Oscary ovládla černá komedie Parazit (2019). Vůbec poprvé tak sošku za nejlepší film získal neanglicky mluvený snímek. Z jaké země film pochází?
4. V roce 2009 získal osm sošek film režiséra Dannyho Boylea (64), který měl mezinárodní produkci a indické herecké obsazení. Hlavní hrdina se v něm účastní televizní soutěže, jež si kdysi získala oblibu i v Česku. O jakou soutěž jde?
5. Jedním z nejvýdělečnějších oscarových filmů své doby se stal překvapivě snímek, o jehož větším úspěchu vzhledem k tématu autismu dost lidí pochybovalo. A to včetně hlavních hereckých představitelů Toma Cruise (58) a Dustina Hoffmana (83). Znáte název dojemného dramatu, které získalo čtyři Oscary?
6. Budete znát jméno již zesnulého tvůrce, který je oscarovým rekordmanem? Získal celkem 22 sošek.
7. Podobně jako jeden z Formanových filmů i thriller Mlčení jehňátek (1991) získal sošku v pěti hlavních kategoriích, tedy včetně hlavního herce a herečky. Kdo ústřední dvojici představoval?
8. Oscarové klání nejednou v historii ovládl muzikál. Který z níže jmenovaných na Oscary nedosáhl?
9. Devět Oscarů má na kontě snímek Anglický pacient (1996). V jakém dějinném období příběh probíhá?
10. Který z těchto českých snímků získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Pokračujte ve filmových testech. V dalším kvízu zjistíte, jak se vyznáte v kultovních snímcích 90. let.

Reklama

Načítám