Hlavní obsah

Otestovali jsme další ledové kávy. Která je nej?

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména při delších cestách člověk občas neodolá a na pumpě si koupí nějakou tu ledovou kávu v krabičce či plechovce. Jste si ale jisti tím, že je tam opravdu jen káva a mléko?

Článek

Protože měl nedávný článek Test ledových káv: V některých vůbec není kofein!nebývalý ohlas, podívaly jsme se s naší odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou na etikety dalším čtyřem náhodně zakoupeným ledovým kávám, tři z nich mají lákavé označení cappuccino.

Sledovaly jsme zejména poměr kávového extraktu, poměr mléka a množství sacharidů (v případě ledové kávy je tvoří v podstatě jen cukry, malé množství z nich tvoří laktóza). Množství mléka nám totiž jasně ukazuje, zda se dle klasifikace jedná o ochucený nealkoholický nápoj, nebo o takzvaný mléčný nápoj – v tom musí být minimálně 50 % mléka.

Jednotlivé výrobky najdete seřazené od námi nejlépe hodnoceného po nejhorší, vše také najdete přehledně v tabulce na konci článku.

Doporučená denní dávka sacharidů je 270 g, jednoduché cukry, které jsou v ledových kávách, by ale v ideálním případě neměly přesahovat 10 % celkového příjmu energie, tedy asi 90 gramů.

Müller Kaffee Cappuccino

Mléčný kávový nápoj ze směsi arabica-robusta s vysokým obsahem kofeinu 34 mg/100ml. Obsah tuku: 1,2 % hm. Balení obsahuje 86 g kofeinu, tj. jako 2 šálky espressa.

Cena a objem:26,90 Kč/250 ml (10,76 Kč/100 ml)

Výrobce: Molkerei Alois Müller

Země původu: Německo

Zakoupeno: Billa

Složení:81 % polotučné mléko, 13 % směs káv arabica-robusta (pitná voda, instatní káva), cukr, odtučněný kakaový prášek, mléčná bílkovina, modifikovaný kukuřičný škrob, regulátor kyselosti: citráty sodné, stabilizátor: karagenan, aroma. Může obsahovat stopy sóji.

Sacharidy:9,4 g/100 ml výrobku; v balení 23,5 g, tj. 8,7 % DDD (doporučené denní dávky)

Popis: V téhle kávě je druhé největší zastoupení mléka z našeho výběru, pozitivně hodnotíme i to, že výrobce uvádí, které druhy kávy byly použity. Dle našeho názoru ale modifikovaný kukuřičný škrob do ledové kávy úplně nepatří. Ani jedné přídatné látky se nemusíte v případě tohoto výrobku nikterak obávat.

Hodnocení: Müller Kaffee Cappuccino od nás dostává dvojku. Minus má za modifikovaný kukuřičný škrob, plus naopak zase za označení podílu kofeinu, původ kávy a vysoký podíl mléka.

Mr. Brown Cappuccino Coffee Drink

Nealkoholický nápoj. Osvěžující nápoj z kávového extraktu, čokolády a mléka.

Cena a objem: 35,90 Kč/250 ml (14,36 Kč/100 ml)

Distributor: Al-Namura, Kralupy n. Vltavou; Země původu: Taiwan

Zakoupeno: Tesco

Složení: voda, cukr, odtučněné sušené mléko (2,3 %), sušené plnotučné mléko (2,9 %), kávový extrakt (0,75 %; 7,5 g/l), čokoláda (kakaový prášek, cukr, plnotučné sušené mléko, kakaová hmota, lecitin), aroma, emulgátory: E 473 a E 322, stabilizátor E 407. Obsah kofeinu: 38 mg/100 ml ± 20 %.

Sacharidy: (na obalu chybně označeno jako karbohydráty) 9,3 g/100 ml; v balení 23,25 g, tj. 8,6 % DDD

Popis: Výrobek je tvořen převážně z vody, druhá nejzastoupenější složka je cukr a až po něm přichází na řadu sušené mléko, za což od nás dostává mínus. Z druhé strany si je třeba uvědomit, že i klasické mléko je tvořené z téměř 90 % vodou. Cappuccino Mr. Brown obsahuje E 473 (estery sacharózy s mastnými kyselinami), které je i kritiky éček považováno za neškodné. E 322 lecitin je příkladem toho, že i pod E kódem se může skrývat látka našemu tělu prospěšná – lecitin posiluje paměť, snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu apod. E 407 je karagenan, který najdete i v ostatních ledových kávách. Výrobce uvádí i obsah kofeinu, za což od nás dostává plus.

Hodnocení: Mr. Brown si u nás informací o množství kávového extraktu a množství kofeinu dost šplhnul, minusy má ale za sušené mléko a estery E 473, bez kterých by to určitě šlo taky. Výhodné je i malé balení, díky kterému nepřijmete nadmíru cukru. Od nás dostává dvojku.

Café Allegro Ice Coffee

Ochucený mléčný nápoj s kávovou příchutí. 1,5 % tuku v mléčném podílu. Ošetřeno vysokou pasterací.

Cena a objem:500 ml/14,90 Kč (2,98 Kč/100 ml)

Prodejce:Kaufland Česká republika; Země původu: Německo

Složení:plnotučné mléko (70 %), káva (pitná voda, kávový extrakt bez kofeinu (0,2 %), kávový extrakt (0,2 %), invertní cukrový sirup, jedlá sůl, zahušťovadlo: karagenan, aroma. Výrobek může obsahovat stopy sóji.

Sacharidy:7,5 g/100 ml výrobku; v balení 37,5 g, tj. 13,88 % DDD

Popis: Tento nápoj spadá do kategorie mléčných nápojů, obsahuje 70 % mléka, což je nejméně z námi vybraných mléčných nápojů. Pozastavili jsme se i u soli a trochu se podivili, co ta dělá v kávě. Že by se výrobce snažil obměnit staré úsloví na „Kávu si osolím o trochu víc?“ :-).

Hodnocení:Café Allegro od nás dostává dvojku s minus za chybějící množství kofeinu, což ale není v rozporu s legislatovou. Ze všech káv má nejnižší množství sacharidů na 100 ml výrobku, dejte si ale pozor, mají také největší balení, takže na jeden zátah kávy vypijete víc. Tento výrobek je nejlevnější ze všech.

Nescafé XPress Cappuccino White

Kávový nápoj s mlékem

Cena a objem: 31,90 Kč/250 ml (12,76 Kč/100 ml)

Distributor:Nestlé Česko; Země původu: Nizozemsko

Zakoupeno:Kaufland

Složení:káva 58 % (pitná voda, rozpustná káva), plnotučné mléko 34 %, cukr, odtučněné mléko 1 %, regulátory kyselosti (E 500, E 332), zahušťovadla (E 405, xanthan), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Může obsahovat stopy sóji.

Sacharidy:8,0 g; v balení: 20 g, tj. 7,4 % DDD

Popis:Oproti ostatním kávám obsahuje nejvíce přídatných látek, a to celkem čtyři: E 500 (hydrogenuhličitan sodný), E 332 (citráty draselné), E 405 (propylenglykolalginát), E 415 (xanthan). Z nich byste se nejvíc na pozoru měli mít před E 405, který může být potenciálním alergenem. Dále u tohoto výrobku postrádáme informaci, kolik kávového extraktu v sobě obsahuje. Výrobce sice deklaruje 58 % kávy, ale to je již s vodou. Tato deklarace tak může být zavádějící, protože se nedozvíme, jak silná káva to je, ani množství kofeinu.

Hodnocení:V případě tohoto Nescafé se podle etikety jedná o výrobek s jedním z nejnižších obsahů sacharidů. Za chybějící informaci o obsahu kofeinu a množství přídatných látek od nás dostává trojku. Výrobce sice neporušuje žádný zákon, my ale informaci o kofeinu považujeme za důležitou.

Kterou z ledových káv kupujete vy?

Reklama

Načítám