Hlavní obsah

Otestovali jsme škrabky na brambory. Se kterou bude loupání hračka?

Foto: Thinkstock

Přípravu jídel z brambor usnadní kvalitní škrabkaFoto: Thinkstock

Už se nemusíte vymlouvat a nechávat si zajít chuť na bramborák. Vyzkoušeli jsme šest pomocníků na loupání brambor a víme, který z nich učiní tuhle práci snesitelnou.

Článek

Čím nejraději a nejčastěji loupete brambory? Co člověk, to odpověď – u někoho vyhrává obyčejný nůž, jiný nedá dopustit na výkyvnou škrabku. Všechny metody mají své přednosti i negativa. Takže jsme nakoupili tašku brambor a rozhodli se vyzkoušet šest různých způsobů, jak je oloupat. Škrabky jsme seřadili podle ceny a na závěr jsme přidali dva způsoby pro porovnání.

Protože rychlost závisí na zručnosti, na tvaru, velikosti a druhu brambory i na tom, kolik má na sobě kazů, čas nutný na jejich oloupání jsme pominuli. Naopak nás zajímalo, kolik odpadu, tedy slupek, ve výsledku zůstane. A samozřejmě i to, jak se se škrabkami či nožem pracuje. Abychom zachovali objektivitu, všechny brambory jsme jen zbavili slupek, případné kazy jsme odstranili až po vážení – a posoudili, jak je škrabka i na takové dočištění vhodná. Škrabky jsme seřadili podle pořizovací ceny.

Nůž se škrabkou KDS Sedlčany

Jde o nůž s nástavcem, který padne do ruky, díky špičce nože – mimochodem velmi ostré – dokáže vykrojit všechny zbytky slupek i kazy. S loupáním si poradí velmi snadno, jedním tahem, slupky se ve škrabce občas zachytí, ale samy vypadnou. Cena: 94,90 Kč. Z 306 g brambor se po oloupání stalo 266 g, čili odpad je 13,1 %. Z testu si odnáší jedničku.

Foto: Archiv redakce

Tahle škrabka dostala jedničkuFoto: Archiv redakce

Škrabka Fackelmann

Není to rozhodně láska na první sáhnutí, je zapotřebí naučit se s touhle škrabkou pracovat. Tvar a výkyvný nůž potřebují zručnost a musíte získat grif, abyste loupali jedním tahem.Pokud má brambora záhyby, musíte hlídat sílu tlaku, jinak odkrojíte zbytečně moc hmoty. Při dočišťování také není moc praktická. Cena: 79,90 Kč. Z původních 301 g brambor zůstalo 267 g, odpad je 11,3 %. Z testu si od nás odnáší trojku za horší manipulaci, ale menší ztrátu.

Foto: Archiv redakce

Pracovat s výkyvnou hlavou chce cvikFoto: Archiv redakce

Škrabka Tescoma expert presto

I když má také výkyvnou hlavu, drží se dobře díky tvaru rukojeti a o moc lépe se s ní pracuje, i když to také vyžaduje cvik – je zapotřebí ovládat pohyb výkyvného nože. Práce jde od ruky, vyrábí tenké slupky. Po dojmu s prvním nožem a druhou kovovou škrabkou působí tato lehce až křehce, ale plast je bytelný. Trnem na vrchu odstraníte i případné černé tečky z brambory. Cena: 59 Kč. Z původní váhy 372 g zůstalo 332 g, odpad je tedy 10,8 %. Za nutnost se s ní naučit pracovat dostává jedna minus.

Foto: Archiv redakce

Výkyvná hlava se díky tomuto tvaru rukojeti lépe ovládáFoto: Archiv redakce

Škrabka Lola

Sáhli jsme po ní jako po nejjednodušší a nejlevnější škrabce – stojí 22,10 Kč. Škrabka od VOP CZ s. r. o. má tradiční tvar, rukojeť z plastu a kovovou škrabku. Potíž je v tom, že nože škrabky jsou tupé, takže nekrájejí, ale jen odírají. Na nové brambory prima, u starých by nepochodila a zřejmě by skončila v koši. Použité brambory ale měly tenkou slupku, takže paradoxně zvítězila v úspornosti – odpad byl jen 5 % – z původní váhy 297 g zůstalo 282 g. Přes to, nebo právě proto dostává čtyřku.

Foto: Archiv redakce

Klasická, ale bohužel totálně tupá, to je charakteristika této škrabkyFoto: Archiv redakce

Obyčejný nůž

Pro porovnání jsme sáhli do šuplíku v redakční kuchyni a vytáhli vhodný nůž. Práce s ním také vyžaduje cvik, protože jinak jsou slupky zbytečně moc silné a loupání je nehospodárné. I přes snahu z původních 230 g brambor zůstalo jen 186 g, odpad byl 19 %. Je ale fakt, že nožem oloupané brambory jsme už nedočišťovali, protože jsme to zvládli souběžně s loupáním. V porovnání s nejlepší škrabkou by byl nůž průměrem, tedy by dostal trojku.

Foto: Archiv redakce

Neopomenuli jsme vyzkoušet i obyčejný nůžFoto: Archiv redakce

Loupačka brambor Professor LB800

Mašinky, které udělají nepříjemnou práci za vás, jsou snad na všechno – proto jsme vyzkoušeli i elektrickou loupačku. S kilem brambor se popasuje ani ne za dvě minuty. Z původních 652 g zůstalo 613 g, takže odpad byl jen 5,9 %. Jediné minus je objemnost loupačky, tedy hledání místa v kuchyni a potřeba dočistit případné kazy. Vyzkoušeli jsme, že se do ní nesmí dávat příliš velké brambory, ty mají tendenci se „šprajcnout".

Přes všechno řečené ale pohodlí práce vysoce převažuje zápory, takže i když stojí tak trochu bokem testu, má pomyslnou jedna minus. Stojí 690 Kč.

Foto: Archiv redakce

Slupky z brambor po oloupání v loupačce skončí ve vodě jako drobné kouskyFoto: Archiv redakce

Výsledek testu

Pokud bychom si měli vybrat škrabku manuální, pak tu první – tedy nůž s nástavcem. V případě, že máte větší rodinu nebo jsou brambory u vás velmi častým pokrmem, neváhejte investovat do loupačky.

Jakou máte škrabku na brambory vy? Napište nám!

Reklama

Související témata: