Hlavní obsah

Otestovaly jsme v redakci: Opravdu séra na řasy fungují?

Reklama

Se séry na řasy se roztrhl pytel. Všude na vás vykukují fotky „před a po“, kde můžete obdivovat delší řasy po několika týdnech. Vypadá to lákavě, ale opravdu to funguje? Také nás to zajímalo, a proto jsme v redakci otestovaly hned sedm značek.

Článek

Na trhu seženete séra na řasy, která slibují jejich nárůst, zvýšení hustoty i černější barvu. Zkrátka kvalitnější řasy, než máte. Jsou v nejrůznějších cenových kategorií, my jsme vyzkoušely přípravky v cenovém rozpětí 500 až 2700 Kč.

Malá lahvička, velké zázraky?

Co se týká sér, většinou je stačí používat měsíc každodenně, abyste viděly výsledky. Největší efekt lze ale očekávat až po 3 měsících. Podle instrukcí se sérum nanáší těsně nad řasy, jako byste si malovaly linku. Je třeba to důsledně dodržovat, zvláště na začátku.

Pokud si chcete efekt dlouhých řas udržet, sérum musíte používat dlouhodobě. „Naboostované řasy“ totiž postupně vypadají a nově narostou zase takové, jaké jste měly od přírody. Po intenzivní kůře (8–10 týdnů) můžete sérum užívat jen párkrát do týdne, aby efekt držel i nadále.

A ještě drobnost: Nezaměňujte s kondicionéry. Ty umí zlepšit kvalitu řas, ale růstový efekt nelze očekávat. Proto jsme se zaměřily na séra, která dokážou větší (čti delší) řasová kouzla.

Otestováno v redakci

Po jaké době byly vidět změny? Vyplatí se za tak malou lahvičku investovat několik stovek? Pálilo sérum v očích? Odpovědi najdete mezi našimi dojmy, které byly jak kladné, tak i neutrální. Sedm sér jsme testovaly tři měsíce a vyfotily se s nenamalovanými řasami před a po.

Sérum Synouvelle

Testovala editorka Barbora:

Odjakživa mám řasy tenké a světlé, takže bez řasenky vypadají jako krátké štětinky, a spodní řasy jsou skoro neviditelné. Těšila jsem se proto, co se stane. Sérum začalo působit a asi tak po dvou týdnech řasy nejdříve ztmavly u kořínků, později po celé délce, vypadaly silnější, pevnější a byly pěkně vidět i bez řasenky.

Po pár týdnech mě ovšem začala trochu pálit víčka a na okrajích lehce ztmavla – přičítám to tomu, že látky obsažené v séru opravdu účinkují a možná jsem ho nanášela v prvotním nadšení moc. Začala jsem proto četnost aplikace snižovat, dnes sérum použiju jednou dvakrát týdně a výsledek drží.

Jsem spokojená. Nevypadám sice jako mrkací panna, ale výsledky vidím a mám z nich radost. Řasy jsou tmavší, silnější, rozhodně vypadají delší a mám pocit, že i méně padají. Zvlášť u spodních řas je efekt perfektní. Oči si líčím nerada a takhle mi to docela stačí.

Foto: Archiv firmy

Růstové sérum na řasy a obočí Synouvelle, 2490 KčFoto: Archiv firmy

Sérum Mavala

Testovala redaktorka Lucie:

Sérum se nanáší přímo na řasy štětečkem, jako byste měly průhlednou řasenku. Oči mě potom nikdy nepálily, žádnou nepříjemnou reakci jsem neměla. Aplikovala jsem sérum poctivě každý večer, každopádně účinkem si nejsem jistá. První měsíc jsem nepozorovala vůbec žádnou změnu, později řasy trochu zhoustly a možná i narostly, ale rozhodně to nebyl žádný wow efekt. Bez řasenky bych stejně nevyšla. Sérum řasy jakoby učeše, čímž vlastně hned vypadají líp. Není to špatné, ale za sebe bych za to peníze neutrácela.

Foto: Archiv firmy

Sérum na řasy Mavala, 559 Kč, prodává FAnn parfumerieFoto: Archiv firmy

Sérum Hairplus

Testovala redaktorka Kateřina:

Mám opravdu hodně citlivé a často podrážděné oči, proto jsem zvolila sérum pro citlivé oči a čekala, co přijde. Rozhodně nepálilo, jen jsem měla někdy oči ráno víc „zalepené“, ale to není nic, co by trocha vody nespravila. Mám lahvičku na umyvadle a po odlíčení prostě řasy tenkým štětečkem natřu. Občas jsem samozřejmě zapomněla, ale z 90 % jsem byla poctivá.

Zhruba po měsíci jsem měla řasy delší a po obtažení řasenkou působily skvěle. Moje přirozené řasy jsou jemné, světlé a mají tendenci se lámat a rozhodně samy o sobě velkou parádu nedělají. Teď jsem s nimi opravdu spokojená, rozdíl je vidět hned po prvním tahu řasenky. Teď když vím, že opravdu funguje, neváhala bych do séra investovat nebo ho dát jako dárek.

Foto: Archiv firmy

Růstové sérum na řasy a obočí Hairplus, 2280 KčFoto: Archiv firmy

Sérum BeautyLash

Testovala redaktorka Pavla:

Sérum hodnotím pozitivně tak na 80 %. Efekt v podobě lehčího prodloužení řas tam rozhodně vidět je, ale až skutečně po delší době. V instrukcích jsem měla napsáno, že pro maximální efekt ho mám nanášet ráno i večer, ale nanášela jsem ho jen večer před spaním. Důvod byl jasný. Díky séru jsem měla řasy vlhké a občas mi zateklo lehce do očí, což není dvakrát příjemné a člověk měl pocit, že si musí oči mnout. Ráno jsem měla oči někdy i lehce slepené.

Produkt sama nejspíš nekoupím, ale když mi ho někdo daruje k Vánocům či narozeninám, zlobit se určitě nebudu a využiji ho. K těmto kosmetickým produktům jsem trochu skeptická, ale musím uznat, že opravdu dlouho vydrží.

Foto: Archiv firmy

Sérum na řasy BeautyLash, 679 KčFoto: Archiv firmy

Sérum RefectoCil

Testovala šéfeditorka Marie:

Aplikátor je podobný jako u lesků na rty a jediné, co musíte, je nanést si jej ke kořínkům řas. Takže i když máte trochu rozklepanější ruku, bez potíží se trefíte. Občas mne trochu štíplo, ale nebylo to nic nepříjemného.

Nanášet se má jednou denně, ale musím se přiznat, že občas jsem na to zapomněla. Tím spíše mne mile překvapilo, když jsem po zhruba třech až čtyřech týdnech opravdu viděla první výsledky. Nemám dojem, že by mi zhoustly, ale rozhodně se prodloužily, zejména ve vnějších koutcích očí. Nejvíce to je vidět tehdy, když použiji řasenku. S čistým svědomím můžu říct, že to pak působilo dojmem kočičích očí. Umím si představit, že před nějakou důležitou událostí, kde si při přípravě chci dát pozor na každý detail, si sérum koupím.

Foto: Archiv firmy

Sérum na řasy a obočí RefectoCil Lash&Brow Booster, 1690 KčFoto: Archiv firmy

Sérum RevitaLash

Testovala redaktorka Julie:

Sérum se nanášelo štětečkem celkem snadno, ale na můj vkus to zabralo dost času. (Ale to je možná jen mou nešikovností). Po aplikaci mě oči nepálily, ale občas mi bylo nepříjemné, že mám řasy jakoby slepené.

Každý den jsem sérum nenanášela, protože jsem občas zapomněla. Možná proto jsem efekt jsem příliš nezaznamenala. Sérum bych si nekoupila, byla to pro mě spíš nezábavná povinnost než radost a s minimálním efektem. Nutno však dodat, že svoje řasy jsem měla v dobrém stavu už před testováním.

Foto: Archiv firmy

Sérum na řasy RevitaLash Advanced, 2690 KčFoto: Archiv firmy

Sérum Di Angelo

Testovala redaktorka Lucie:

První efekt byl viditelný po měsíci, to nejlepší přišlo ale po dvou. Sérum jsem nanášela (skoro) každý večer v tenké vrstvě jen nad horní řasy. Oči mám hodně citlivé a sérum mě maličko pálilo jen při prvních pár použití. Stačí ho opravdu tenká vrstva, takže se nestane, že by zateklo do oka úplně.

Po třech měsících jsem začala sérum používat jen jako „udržovačku“ párkrát do týdne a efekt stále drží. Řasy jsou mnohem delší, hustší a jsou i trochu víc natočené. Osobně mohu jen doporučit, fascinuje mě, jak řasy vypadají zvýrazněné řasenkou! Cena je sice vysoká, ale výsledek, jak jsem se přesvědčila, za to stojí. Navíc, sérum v lahvičce ještě nedošlo, a to je to už čtyři měsíce.

Foto: Archiv firmy

Sérum na řasy Di Angelo, No 1 Lash, 1950 KčFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám