Hlavní obsah

Otravná zácpa: 5 příčin, které vás ani nenapadly

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co způsobuje zácpu? Hodně se mluví o nedostatku vlákniny, vody a pohybu. To ale není zdaleka všechno. Existují i jiné, méně známé příčiny. Netýkají se i vás?

Článek

Když se řekne „zácpa“, většina lidí si vybaví jídelníček s malým obsahem vlákniny, opakované potlačování nutkání na stolici, nedostatečný pitný režim a nízkou fyzickou aktivitu. Co ale dělat, když změníte stravu i pohybový režim a zácpa se stále nemá k odchodu? Možná je na vině jiný, ne tak obvyklý důvod – například jeden z následující pětice.

1. Běžné léky

Oblíbené barevné pilulky, k nimž se uchylujete, když už nemůžete snést bolesti hlavy, zad či břicha, mohou při častém užívání vést ke zlenivění střev – mají totiž tendence zpomalovat či zastavovat střevní procesy. Jedná se zejména o léky s kyselinou acetylsalicylovou a ibuprofenem, které patří mezi nesteroidní antirevmatika. „Narušují střevní stěnu, čímž způsobují dysbiózu, tedy poruchu střevní mikroflóry,“ informuje MUDr. David Frej z Centra funkční a holistické medicíny v Praze.

V závěsu za nimi kráčejí antibiotika a přípravky k léčbě anémie obsahující železo. Pozor dejte i na antacida. Neutralizují kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě a jsou skvělá pro boj s pálením žáhy, ovšem mohou způsobit zácpu – zejména ta, která obsahují vápník nebo hliník. Podle Davida Freje narušují pH a umožňují přerůstání škodlivých bakterií ve střevě.

„Nejsou to ale jen léky na bolest nebo pálení žáhy, stejně působí i většina léků k utlumení alergií,“ říká MUDr. Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK. Zácpu podle něj mohou vyvolávat i další běžně užívané tablety a pilulky, například na snížení vysokého krevního tlaku či diuretika. „Diuretika v principu odvodňují a mohou způsobit zácpu,“ vysvětluje Josef Štolfa. Proto při vzniku obtíží s vyprazdňováním a současném užívání léků doporučuje poradu s lékařem.

Foto: file404, Shutterstock.com

Počítáte minuty a hodiny, kdy se vám uleví a vy si zase budete moci dojít na velkou? Foto: file404, Shutterstock.com

2. Snížená činnost štítné žlázy

Hypotyreóza neboli snížená činnost štítné žlázy zpomaluje metabolické procesy v těle, tudíž i ve střevech. Potíže s vyprazdňováním patří mezi projevy nevýkonného metabolismu a pro poruchu štítné žlázy jsou typické.

3. Nadužívání projímadel

Některá projímadla fungují tak, že stimulují aktivitu střev. Jedná se o stimulační laxativa, která by měla být užívána pouze podle pokynů uvedených v příbalovém letáku. Berou-li se dlouhou dobu, mohou vést k závislosti – tělo bez nich není schopno běžně fungovat. Proto důsledně dodržujte doporučené dávkování.

Foto: jaboo2foto, Shutterstock.com

Pomáháte si projímadly, abyste na záchodě nevyseděli důlek? Nepřehánějte to – nadužívání laxativ omezuje aktivitu střev a může vést k zácpěFoto: jaboo2foto, Shutterstock.com

4. Deprese

Podobně jako hypotyreóza způsobuje i deprese celkové zpomalení všech v organismu probíhajících procesů. Depresivní člověk má tendenci jíst buď málo, nebo moc, ale v obou případech nevhodně. Většinou také nedostatečně pije a zanedbává pohyb. „Kromě toho může užívat léky ke krátkodobému zklidnění nebo určené k léčbě deprese, které zácpu ve většině případů také navozují,“ dodává Josef Štolfa.

5. Poranění páteře

Zácpu může způsobit i poranění páteře, zejména bederní, a to prostřednictvím poškození nervového systému ležícího uvnitř břicha při páteři. Zácpa je pak důsledkem špatného vedení nervového řízení pro střevo. Pozor si dávejte hlavně na pády, při kterých si narazíte páteř a bolest není tak akutní, abyste navštívili lékaře. „V případě poměrně rychlého nástupu zácpy se zamyslete, jestli jste před několika dny, maximálně týdny, neupadli na záda,“ radí Josef Štolfa a dodává: „Pokud ano, raději vyhledejte lékaře.“

Foto: anucha maneechote, Shutterstock.com

Už je to pár dní a pořád nic, třebaže jindy potíže nemíváte? Zamyslete se, zda jste si nedávno třeba jen zlehka neporanili zádaFoto: anucha maneechote, Shutterstock.com

Trápí čas od času zácpa i vás?

Načítám