Hlavní obsah

Padají vám v zimě vlasy? Známe 5 nejčastějších příčin!

Foto: rubchikovaa, Shutterstock.com

Foto: rubchikovaa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako vyžaduje kvalitní a pravidelnou péči vaše pleť, měly byste ji v zimě věnovat také svým vlasům. A především pokožce hlavy, která může za jejich vypadávání. Známe 5 nejčastějších příčin!

Článek

Zimní měsíce zrovna dvakrát nenahrávají zdravým vlasům žen, neboť jde o období, kdy máme kvůli svátkům zvýšený stres a vlasy se nám vinou nošení různých pokrývek hlavy mastí dvakrát více. To má také za následek jejich vypadávání, odborně alopecii. Pokud tedy i vás nyní trápí nadměrné padání vlasů, přečtěte si náš článek a odhalte, co za tím stojí. Poradíme, kde je příčina, a také jaké byste měly používat vhodné přípravky na mytí vlasů i pokožky hlavy.

Kdy je na místě se znepokojovat? To zjistíte i z hřebenu. Pokud vás totiž za den „opustí“ zhruba 50 až 100 vlasů, je to normální a můžete být v klidu. Jakmile však z kartáče vybíráte více než 100 vlasů za den, je na místě zpozornět. „Nadměrné řídnutí vlasů doporučuji už konzultovat s dermatologem nebo lékárníkem, který je schopen lépe identifikovat příčinu, a navrhnout pak řešení,“ vysvětluje uznávaná dermatoložka Monika Arenbergerová.

1. Strava

Velký vliv na vaše vlasy má hlavně jídelníček. A ten nebývá v zimě příliš vyvážený. Dopřáváme si méně salátů i ovoce než v létě, a proto si nyní dávejte více pozor na to, co jíte. Zaměřte se hlavně na potraviny, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B a C a minerály, jako je železo, zinek, selen, hořčík a omega mastné kyseliny.

„Tápete, v jakých potravinách se toto poměrně široké spektrum důležitých látek vyskytuje? Například vitaminy skupiny B, především riboflavin, který má na kvalitu vlasů největší vliv, najdete v kvasnicích, vnitřnostech – tam najdete i železo, mléce, vejcích nebo rybách. Zdrojem vitaminu C jsou především citrusové plody a další druhy nejen exotického ovoce, ale také například mnoho druhů zeleniny, třeba zelí,“ uvádí výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová a dodává, že k nadměrnému vypadávání vlasů může přispět také dlouhodobé držení redukčních diet.

V případě poruch se štítnou žlázou se pak zaměřte také na potraviny s jódem. K těm patří třeba mořské řasy, topinambury, kravské mléko, fenykl, vejce, sůl obohacená jódem, ryby, banány nebo mandle.

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Vlasy vyživujete také stravou a čím zdravěji jíte, tím je máte kvalitnějšíFoto: 13Smile, Shutterstock.com

2. Stres a únava

Určitě to znáte. Když jste psychicky nevyrovnané, hodně se rozčilujete a máte nedostatek spánku, je to na vás vidět. Vaše tělo reaguje tak, že se vše podepíše na pleti, nehtech, ale i vlasech. A co si budeme povídat, zimní období s ponurými večery příliš pozitivní energií nenabíjí. Proto si naordinujte více spánku a zkuste se tolik nestresovat jako před Vánocemi.

Častěji relaxujte a dopřávejte vlasům domácí olejový zábal. „Proti padání vlasů jsou nejlepší dýňový, kokosový a meruňkový olej lisovaný za studena. Před umytím ho naneste na vlhké vlasy, nejlépe je zabalte do igelitu a ručníku. Udrží tak déle vlhkost a olej vyživí vlasy do hloubky. Zábal nechte na hlavě 20–30 minut, případně přes noc. Poté vlasy důkladně smyjte šamponem,“ radí Jiří Harašta ze společnosti Saloos s tím, že zábaly doporučuje aplikovat v cyklu 3x za týden, potom 2x a následně 1x za týden.

3. Nepřízeň počasí 

Zima je pro vaše vlasy kritická i proto, že se střídá déšť se sněhem, nízké teploty s vyššími a přechody ze zimy do tepla. Také jsou kratší dny, tím pádem je méně slunce a vitaminu D. Je dobré nosit pokrývky hlavy, které vlasy částečně ochrání, přestože pod nimi zplihnou a bohužel se mohou i více mastit. Milosrdnější jsou proto volnější než těsné čepice, popřípadě noste kapuce od kabátů.

4. Hormonální nerovnováha

Za vaším problémem ale nemusí stát jenom zima. U žen mohou za padání vlasů také větší hormonální výkyvy, ke kterým dochází v každém ročním období. Zbystřete tedy, zda nejste náhodou těhotné, nebo nepřichází váš čas klimakteria. Dopřejte si v tom případě dostatečný přísun vitaminů a zaměřte se na používání kvalitní vlasové péče.

5. Výběr ošetřujících přípravků

Pokud vám v zimním období vypadávají více vlasy než obvykle, zkuste vyměnit vlasové přípravky. Špatně zvolené šampony či kondicionéry z levných drogerií mohou být mnohdy příčinou.

„Důležité je zaměřit se především na péči o pokožku hlavy. Je to z toho důvodu, že na hlavě máte rozšířené póry, a tím je dána lehčí prostupnost cizorodých látek a toxinů do těla. Jedině díky zdravé pokožce hlavy mohou být zdravé a pevné i vaše vlasy,“ říká doktorka farmacie Lucia Havlíková za značku Whamisa s tím, že doporučuje sledovat složení produktů, které člověk při péči o vlasy používá. Je totiž důležité, abyste nekupovaly hned první přípravek, který v drogerii potkáte.

Foto: Archiv firem

Zkuste nejprve použít jako první záchranu speciální šampony určené přímo na vypadávání vlasů. Na foto (zleva): Vichy Dercos Energising (prodává Notino), 279 Kč (200 ml); La Roche-Posay Kerium (prodává Dr. Max), 319 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Vlasy posílí a jejich růst podpoří rostlinný stimulační šampon nebo zábaly z dýňového oleje. Na foto (zleva): Havlíkova Apoteka, Bio šampon 13 rostlin, 298 Kč (200 ml); Saloos, Bio Dýňový olej lisovaný za studena, 114 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Vyzkoušet můžete také různá přírodní tonika a elixíry. Na foto (zleva): Whamisa (prodává Pure District), tonikum na pokožku hlavy, 1045 Kč (60 ml); Inlight Bio elixír na vlasy (prodává Bioorganica), 1195 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Séra, která se z vlasů již neoplachují, naneste do vlhkých vlasů a vmasírujte do pokožky hlavy. Na foto (zleva): Oribe, intenzivní sérum Oribe Power Drops Damage Repair Booster (prodává Salon Professional), 1495 Kč (30 ml); aktivátor růstu vlasů Revalid Regrowth Serum, v lékárnách od 519 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Ideálním řešením jsou i kompletní vlasové řady, které většinou obsahují šampon, kondicionér, popřípadě kúru či tonikum. Na foto (zleva): Paul Mitchell, Tea Tree Scalp Care ANTI-THINNING, šampon 675 Kč (300 ml), tonikum 1250 Kč (100 ml), kondicionér 745 Kč (300 ml); Redken, Cerafill Defy Kit Normal To Fine Hair (prodává e-shop Pro-vlasy), 899 Kč (šampon 290 ml, kondicionér 245 ml, intenzivní kúra 125 ml)Foto: Archiv firem

A jak bojujete s vypadáváním vlasů vy?

Načítám