Hlavní obsah

Znáte nejlepší vánoční filmy? Komedie, animáky i romantika!

Foto: Universal Pictures / The Hollywood Archive, Profimedia.cz

Foto: Universal Pictures / The Hollywood Archive, Profimedia.cz

Málokterý svátek v roce je tak pevně spojen s filmy jako právě Vánoce. Ale ne každý projde přísnými kritérii, která musí pořádný vánoční snímek splňovat. Ideální jsou kousky s ryze sváteční tematikou, výborné komedie, staré dobré klasiky nebo uplakané romantiky.

Článek

Do Vánoc zbývá jen několik týdnů a je tedy načase si kromě dárků, cukroví a generálního úklidu dobře promyslet i večerní program. Že to není žádná věda? Nenechte se mýlit, vánoční film plní v adventním čase zásadní úlohu a jeho výběr není radno podcenit! Měl by vánočně naladit, když nic nestíháte, pobavit, když se vrátíte utahaní z lovu dárků, a měl by se hodit ke svařáku. Minimálně jeden večer samozřejmě patří nesmrtelné Lásce nebeské (2003), ale o té jindy. Co si pustit na Vánoce?

Last Christmas (2019)

Film z roku 2019 představí královnu draků ve zcela nové roli. Emilia Clarke hraje Kate, specialistku na špatná rozhodnutí, která si nerozumí s rodinou, nevyzná se sama v sobě, neumí si najít normálního chlapa a ještě před rokem balancovala mezi životem a smrtí. Dostala sice druhou šanci, ale je jí to fuk. Pak se ovšem objeví na obzoru záhadný mladík (Henry Golding) a všechno je jinak. Díky němu, vánoční atmosféře a magickému Londýnu začíná Kate roztávat. Vánoce jsou prostě kouzelné. Varování: Ještě několik hodin po opuštění kina si budete notovat píseň Last Christmas od George Michaela.

Foto: Universal Pictures / The Hollywood Archive, Profimedia.cz

Kate je ještě větší zoufalka než Bridget Jones, ale Vánoce nakonec zapůsobí i na niFoto: Universal Pictures / The Hollywood Archive, Profimedia.cz

Sám doma (1990)

Klasika všech vánočních klasik, nejúspěšnější film roku 1990. Někteří ho viděli třicetkrát a stejně při větě paní McCallisterové „Mám pocit, že jsme doma nechali něco důležitého!“ cítí lehké šimrání v břiše. A pak se rozjede ta nejdivočejší jízda, které je početná rodinka McCallisterových schopná. Zapomenutý Kevin (Macaulay Culkin) rychle překoná překvapení, že zůstal ve velkém domě sám, a zrovna na Vánoce. Konečně se může holit a objednávat si pizzu. A nakonec pořádně zatočí s dvěma zlodějíčky, když v domě rozmístí desítky smrtonosných pastí. Na konci ti dva litují, že kdy padla hláška: „Harry, jdu do baráku!“

Foto: Profimedia.cz

Chudák Kevin? Vánoce sám pro sebe si užívá, ale stejně se mu trochu stýskáFoto: Profimedia.cz

Čtvery Vánoce (2008)

Máte někdy pocit, že byste nejraději Vánocům uletěli a místo pod nazdobenou jedli ulehli pod palmu? Tak to dělají každoročně Kate s Bradem, aby nemuseli navštěvovat rozvedené rodiče a vyhnuli se svátečnímu blázinci. Jenže jednou letadlo neodletí a jim nezbývá nic jiného než objet čtyři nazdobené domácnosti. Přežít čtvery Vánoce je výzva, ale zvládne to i jejich vztah? Vince Vaughn a Reese Witherspoon stojí v čele hvězdného hereckého obsazení a jsou zárukou, že se skvěle pobavíte.

Foto: Profimedia.cz

Že vztah prověří společná dovolená? Nic proti rodinným Vánocům čtyřikrát v jednom dniFoto: Profimedia.cz

Pelíšky (1999)

Který český film patří k Vánocům víc než jiné a vy se nemůžete dočkat, až budete legendární hlášky odříkávat s hlavními hrdiny? Bezpochyby tato hvězdně obsazená filmová komedie odehrávající se na sklonku 60. let na pražské Hanspaulce. Film je vyprávěný očima dospívajícího Michala Šebka (Michael Beran), který si moc nerozumí se svým otcem stejně jako sousedka Jindřiška Krausová (Kristýna Nováková) s tím svým. A je jedno, že jeden je zapřisáhlý komunista a druhý komunisty nesnáší a řve to z oken. (Tato legendární hláška dokonce pochází od samotného Kodeta) Když se dají dohromady režisér Jan Hřebejk a herci Miroslav Donutil a Bolek Polívka, nemůže vzniknout nic jiného než výborný film. Tak kde jen udělali soudruzi z NDR chybu?

Foto: Profimedia.cz

Když si přejete frajerské koně a dostanete poctivé pevné botky, nadšení ani nepředstíráteFoto: Profimedia.cz

Přežít Vánoce (2004)

Co uděláte, když máte hodně peněz a nechcete trávit Vánoce sami? Možností je vícero a Drew Latham v podání Bena Afflecka vás svým řešením pravděpodobně trochu překvapí: pronajme si na svátky náhradní rodinu. Dá jim nabídku, jaká se neodmítá. Jenže je začne šikanovat neslýchanými požadavky a je jasné, že klidné Vánoce jsou v tahu a oni si zaslouží každý jeho dolar. Dopřejte si výbornou komedii, která vám dokáže, že vaše rodina je na tom ještě dobře.

Foto: Profimedia.cz

Měli jste Bena Afflecka za milého chlapíka? Brzy změníte názor…Foto: Profimedia.cz

Vánoční prázdniny (1989)

Rodinku Griswoldových možná znáte z filmů o jejích bláznivých dovolených. Tak vás asi nepřekvapí, že stejně šílené jsou i jejich Vánoce, které si užívají s grácií sobě vlastní. Rozhodně není nouze o vtipné scénky. Ztřeštěný otec rodiny má velmi nadšenou představu o trávení vánočních prázdnin, jenže se na něj valí lavina nezdarů. Vy s ním sice soucítíte, když pětimetrový vánoční strom zničí dům, ale část scén uvidíte rozmazaně přes slzy smíchu. Chcete-li utéct vánočnímu stresu, tahle komedie je jasná volba.

Foto: Profimedia.cz

Griswoldovi by si klidné Vánoce zasloužili, ale neklapne to…Foto: Profimedia.cz

Velká vánoční jízda (2011)

Vánoční animovaná komedie nesmí v našem výčtu chybět a tahle navíc slibuje odpovědět na otázku, která v předvánočním čase napadne asi většinu malých dětí: „Jak může Santa doručit všechny dárky za jedinou noc?“ Odpověď není nikterak lyrická ani romantická – Santa používá speciální kaskadérské kousky a ultra-high-tech systém ukrytý pod ledy severního pólu. Tenhle perfektní systém však selže a jedno dítě na světě zůstává bez dárku. A to nelze dopustit! Na hrdinskou misi se vydává nejmladší a nejméně schopný Santův syn Arthur. Stihne dárek doručit před rozedněním?

Foto: Profimedia.cz

Vyhraje nešika Arthur bizarní závod s časem a doručí dárek včas? Foto: Profimedia.cz

Nenašli jste ten pravý film? Zkuste i některý z vánočních romantických filmů

Reklama