Hlavní obsah

Padesátiletí muži v ohrožení: Útočí na ně deprese!

Foto: thinkstock

Muži o svých problémech neradi mluví, snaží se je zatajit. Proto je potřeba všímat si i drobných změn v jejich chováníFoto: thinkstock

Reklama

Mají rodinu, práci, jsou zdraví. Muž středního věku vlastně nemá důvod k psychickým obtížím. Přesto u nich čím dál častěji propukají deprese! Proč? A jak se téhle epidemii vyhnout?

Článek

Britský magazín Daily Mail varuje nad vzrůstajícím počtem mužů ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety, u kterých se objevují různé psychické potíže, které mnohdy přerůstají v silné deprese. Lékaři to dokonce nazývají jakousi skrytou epidemií, protože pánové dost často odmítají vyhledat odbornou pomoc.

Ukázkový případ

Brit Michael Foley (42) je typickým příkladem. Když se začal každý den budit ve čtyři hodiny ráno, a pak se celý den cítil bídně, říkal si, že je to jen stres. Je přece bankovní manažer, v práci je pod neustálým tlakem, nedávno se rozvedl s manželkou a nyní s ní bojuje o děti. A proto se později se svými problémy nesvěřil ani své nové ženě Joanně (40). „Nechtěl jsem ji zatěžovat, obzvlášť když v mých starostech figurovala moje exmanželka. Snažil jsem se vše udržet pohromadě, doma i v práci,“ popisuje Michael.

Pak ale jednoho dne Joanna nebyla doma, on se zhroutil a předávkoval se léky proti bolesti. Žena ho našla včas, ale přišla diagnóza – neléčená deprese. Pomoc lékařů a antidepresiva po čase zabrala, ale k tragédii měl Michael blízko.

Foto: thinkstock

Nechce s vámi spát, má problémy s erekcí, nebo naopak chce sex výrazně častěji než jindy? Může to značit psychické problémy, ty se totiž projevují i v ložniciFoto: thinkstock

Ach ti muži

Deprese sice postihují dvakrát častěji ženy než muže, ovšem ženy umějí požádat o pomoc. Bohužel muži ve středním věku prožívají své deprese v tichosti, věří tomu, že vše nějak odezní. „Pro tuto generaci je to typické. Oni mají problémy, ale jsou naučeni, že jít za psychologem nebo psychiatrem je ostuda, to přece chlap nedělá. A pak to končí infarkty, zhroucením,“ potvrzuje psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Nejhorší na tom je, že většina lidí má pocit, že právě tito muži nemají k psychickým problémům důvod. „Ale oni jsou nejohroženější skupinou, přitom je ale veřejnost vnímá jako ty, kteří jsou úplně v pohodě. Jsou přece usazení, mají rodiny, práci, tak proč by měli mít deprese?“ vysvětluje Marjorie Wallace, zakladatelka charitativní organizace pro duševní zdraví Sane.

Foto: thinkstock

Nejčastěji vše muži omlouvají stresem, vyčerpáním z práce a podobně. To, že trpí depresemi, je pro ně nepřijatelnéFoto: thinkstock

Proč?!

Odborníci tvrdí, že nejvíce muže ničí následující dva problémy:

  • Ekonomický tlak – ekonomická krize, strach o práci, vyhazov, neschopnost najít si novou práci, obavy o to, jak uživí rodinu. Už jen to stačí k tomu, aby se u nich rozvinula deprese.
  • Sociální tlak – muži kolem padesáti let jsou pod ojedinělým tlakem, kdy na jedné straně stojí jejich starší otcové a na druhé jejich mladí synové. Tedy jedna generace, která zastává tradiční rozdělení rolí, muž je nekompromisní hlava rodiny, ten, který vše zvládne a nikdy nepláče, a druhá generace, která je naopak citlivější, umí se otevřít, nestydí se za slzy ani za to, že občas doma chlap umyje nádobí. A padesátníci mezi těmito dvěma světy plavou, mají pocit, že nic nedělají správně.

Odborníci proto prosí o pomoc ženy. Ty mají šanci sledovat své partnery, vnímat změny v jejich chování a donutit muže k tomu, aby si nechali pomoci. „Muži v tomto věku mají opravdu problém se svěřit, že je něco trápí. Vnímají to jako selhání mužství,“ dodává Katarína Filasová.

Máte nějakou zkušenost s mužem trpícím depresí?

Reklama

Načítám