Hlavní obsah

Pálí vás oči a kašlete. Jde o virózu, nebo alergii?

Foto: Thinkstock

Necítíte se ve formě? Co by to tedy mohlo být – alergie, nebo nachlazení?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašlete, kýcháte a možná máte i zarudlé oči... Je to nemoc, nebo alergie? Pátrali jsme, co by mohlo za těmito potížemi stát. A známe odpovědi!

Článek

Netrpěli jste doposud žádnou alergií a ani si nejste vědomi nějakého bacilu či nachlazení? Přesto máte zanesený nos, chce se vám kýchat či kašlat a máte zarudlé oči? O co tedy může jít?

„Příčin může být mnoho, včetně současného období, kdy jsou ve vzduchu nejrůznější pyly,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička.

Co by to mohlo být?

Každý si ze začátku myslí, že jde zřejmě o virózu. „Zprvu člověk vezme analgetika a antipyretika. Pokud nastoupí horečka, jedná se s největší pravděpodobností o virové či bakteriální onemocnění," říká alergoložka MUDr. Iva Veselá z Polikliniky Budějovická. „V případě, že stále pokračuje kýchání, rýma, pocit oteklých sliznic, které navíc svědí, slzejí a pálí oči a nepřidávají se jiné příznaky zánětu, je třeba zvažovat nově vzniklou alergii,“ dodává Iva Veselá.

Podle ní mohou být právě kašel, kýchání, rýma a zarudlé oči příznakem alergie, nejen virové infekce dýchacích cest s tím, že začátky alergie se někdy těžko rozpoznávají.

Foto: Thinkstock

Kašel nemusí vždy provázet pouze onemocněníFoto: Thinkstock

Nepodceňujte příznaky

V tomto ročním období půjde nejspíše o jarní pylovou alergii. „Pak doporučuji zkusit užít antihistaminikum, řadu z nich je možno zakoupit v malém balení v lékárně,“ radí lékařka Iva Veselá. Z volně prodejných léků bez lékařského předpisu, které potlačují projevy alergie, můžete zkusit například Claritine, Zyrtec, Xyzal, Analergin, Alerid... Zároveň lékařka doporučuje postupně zvažovat návštěvu specialisty.

„Pokud se přidá kašel a neodeznívá, může se jednat o prvé projevy astmatu a návštěvu specialisty – pneumologa či alergologa – není dobré odkládat už vůbec,“ uzavírá Iva Veselá.

Alternativní cesta

Co se zarudlých očí týče, napovědět by mohla i čínská medicína. Právě ta totiž prý dokáže určit ze vzezření očí, co se odehrává ve vašem těle. „Oči odrážejí nejen vaše zdraví a funkci orgánů, ale i vaši psychiku,“ uvádí poradkyně na výživu a specialistka na oční diagnostiku Ing. Iva Veselá z poradny Food Life. (Shoda jmen obou odbornic je čistě náhodná.)

„Na očích se projevují potíže jater, zejména pokud se vám špatně zaostřuje nebo vás oči pálí,“ doplňuje výživářka Iva Veselá. Může ale jít i o sníženou imunitu nebo nastupující nemoc.

Foto: Thinkstock

Nechce se vám z postele a jste unaveni tak, že vám i hrneček s čajem přijde daleko? Tělo vám tak dává najevo, že není zdravéFoto: Thinkstock

Přidejte vitaminy

Co s tím? Problémům s očima podle východní medicíny mimo jiné pomáhají barvy. „Doporučuji preferovat teplejší tóny červené nebo oranžové, a to jak na oblečení, tak v líčení, v bytových doplňcích…“ uvádí Iva Veselá. Dále radí posílit jídelníček. „Málokdo ví, že oči patří mezi orgány náročné na spotřebu živin. Patří mezi ně různé vitaminy, minerály a antioxidanty, které brání oční degeneraci,“ říká poradkyně na výživu.

Doporučuje proto zvýšit přísun potravin s vysokým obsahem účinných látek podporujících zrak: mrkev a červené papriky, krůtí maso, špenát a další listovou zeleninu, tučné ryby, ořechy a semena, růžičkovou kapustu nebo sladké brambory.

Měli jste tytéž příznaky? Šlo o virózu, nebo o alergickou reakci? Jak jste si poradili? Dejte vědět ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám