Hlavní obsah

Párová sobeckost: Aby vám vztah vydržel, musíte se naučit říkat ne!

Foto: Profimedia

Řešíte problémy všech okolo, a na vás a váš vztah vám nezbývá čas? Pozor na to!Foto: Profimedia

Reklama

Vždy jim to dobře klapalo. Pro okolí a příbuzné byli jako maják v širém moři. Vždy každému pomohli v nesnázích, nikdy neřekli ne. Teď se jim vztah rozpadá. Proč? Zapomněli na párovou sobeckost!

Článek

Karel (44) a Markéta (41) se znají víc než šestnáct let, z toho jedenáct jsou manželé. Jejich manželství bylo vždy pohodové, ale jejich blízcí na tom tak dobře nebyli. Stíhal je jeden problém za druhým, ale Karel s Markétou jim vždy byli oporou.

„Rok s námi bydlela manželčina matka, kterou vystěhovali z bytu, protože její partner neplatil nájem. Pak můj bratr neustál podnikání a my mu pomáhali dostat se z dluhů. Nakonec se řešilo, že Markétina mladší sestra čekala dítě s mužem, který se na ni vykašlal, takže jsme podporovali ji,“ vyjmenovává Karel rodinné požáry, které se ženou hasili.

Když konečně nastalo období klidu, jejich manželství se začalo rozpadat. „Ani nevím jak, najednou jsme se hádali o všechno a pořád, nic nefungovalo,“ popisuje Karel, který je s manželkou již v rozvodovém řízení.

Podle odborníků se to vlastně dalo čekat. Tihle dva totiž mysleli na všechny ve svém okolí, jen ne na sebe!

Sobeckost není jen špatná!

Pomáhat druhým je samozřejmě chvályhodné, ale nic se nesmí přehánět. Pro dobře fungující vztah je totiž nutná i takzvaná párová sobeckost, kdy se ti dva soustředí jen na sebe, na své osobní zájmy, na svůj vztah.

Pokud to nedělají, je jen otázkou času, kdy se jim to vymstí. „Představte si zebru na savaně, která na sebe nemyslí. Do večera by byla sežraná lvem. U lidí to sice trvá trochu déle, ale princip je stejný. Kdo na sebe, respektive na svůj život a vztah nemyslí, tomu ho něco sežere,“ potvrzuje psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Někdy se ale lidé soustředí na problémy ostatních lidí záměrně, aby nemuseli řešit ty své. Může to být takový ušlechtilostí maskovaný únik. „Pomocí ostatním zaplácnou veškerý svůj čas a své vztahové problémy odsunou na druhou kolej. Ono je kolikrát lehčí dávat do kupy sestru rozsypanou z rozvodu, zadluženého otce a matku bez střechy nad hlavou než řešit problémy vlastního vztahu,“ vysvětluje Katarína Filasová.

Foto: Profimedia

Trocha té sobeckosti neuškodí, naopak bez ní to nejdeFoto: Profimedia

Stanovte hranice

Chce to stanovit meze, kam až jste ochotni ve své pomoci druhým zajít. Musíte se naučit říkat ne. Pomohou vám v tom následující pravidla:

  • Pomáhejte jako pár – Vždy se musíte dohodnout vy dva, zda pomůžete a v jaké míře. Musí jít o vaše společné rozhodnutí.
  • Jen, když na to sami máte – Nikdy nepomáhejte, pokud je to nějak zásadně na váš úkor. „Pomáhat můžete tehdy, když si to můžete dovolit. Nesmíte dopustit, aby pomoc druhému způsobila, že zruinujete sami sebe, svůj vztah, své zdraví a podobně,“ radí Katarína Filasová.
  • Říkejte „ne“ s láskou– Odmítnout pomoc lze i laskavě a s vysvětlením, co vás k tomu vede. „Vaši blízcí by měli pochopit, že máte i vlastní život. A pokud ne, pak zůstává otázkou, jestli jim na vás skutečně záleží,“ varuje koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.
Foto: Profimedia

Když na sebe budete kašlat, jednoho dne na to doplatíteFoto: Profimedia

Jen vy dva

A musíte někdy myslet opravdu jen na sebe! Bez pravidelných chvil, kdy zapomenete, že máte děti, že vás zítra čeká pohovor se šéfem, že nemáte doma umytá okna, a naopak se budete soustředit jen na sebe a na svého partnera, váš vztah nepřežije. „Společné aktivity by si pár měl plánovat stejně, jako si plánuje ty pracovní. Ideální je stanovit si pravidelný termín, kdy bude celá rodina a okolí vědět, že ani jeden z nich teď nebude k dispozici,“ dodává Lenka Černá.

A co vy? Umíte být občas i trochu sobečtí?

Reklama

Načítám