Hlavní obsah

Partnerovy zlozvyky: Proč vám najednou začaly vadit?

Foto: Thinkstock

Začaly u vás doma najednou neshody? Možná za to může vaše práce nebo nedostatek spánkuFoto: Thinkstock

Reklama

Zlozvyky a zvláštnosti vašeho partnera: začaly vám jít najednou hrozně na nervy? Pravděpodobně se nezměnil on, ale vy – pátrejte po příčině!

Článek

Bez pořádné dávky tolerance by žádný vztah nevydržel ani pár týdnů. Pokud žijete v dlouholetém manželství, víte o tom své! Proti drobným zvláštnostem a úletům toho druhého se nevyplatí bojovat (alespoň proti těm, které vám nevadí nějak zásadně). Mávnete-li nad nimi rukou, ušetříte spoustu energie. Koneckonců, vždyť je to v zásadě fajn chlap. Dělá pro vás, co může. A že se asi nikdy nenaučí pověsit kabát na ramínko pěkně rovně, aby nevytlačovalo do zad důlek? No a co, nejde o život.

Je to váš problém, ne jeho

Pak ale nastane období, kdy vám partnerovy drobné zlozvyky, které jste dříve s nadhledem tolerovaly, začnou jít neskutečně na nervy. Čemu jste se dřív s pochopením zasmály, působí teď na vás jako červený šátek na býka. Proč najednou tahle přecitlivělost? Je to vaše chyba, nebo partnerova?

Foto: Thinkstock

Drobný nepořádek vám dříve nevadil. Proč ho najednou nemůžete vystát?Foto: Thinkstock

„Pokud jste až dosud tyto ,povahové zvláštnosti´ snášely, potíž bude pravděpodobně ve vaší snížené toleranci. Netrpíte přepracovaností nebo neurózou? Zamyslete se nad svým životním stylem,“ doporučuje psycholožka Kateřina Lipinská. Všímejte si toho, jestli cítíte podrážděnost i vůči jiným lidem, třeba kolegyni v práci (najednou vám strašně vadí její sáhodlouhé telefonáty) nebo obtížným, ale jinak zcela nevinným spolucestujícím v nacpané tramvaji. Nemáte náhodou v poslední době sklon „vyjíždět“ kvůli maličkostem na lidi? Možná vám chybí dostatek spánku nebo v sobě dusíte nějaké starosti.

Za plotem je tráva zelenější

A může to být ještě jinak. Neobjevil se ve vašem okolí někdo mnohem vtipnější, voňavější a galantnější než ten, kterého máte doma? Nemusíte hned myslet na nevěru – je ale jasné, že v oslnivé záři tohoto ideálu všechny nedokonalosti vašeho partnera ještě víc vyniknou.

„Zachovejte klid a rozvahu,“ varuje rodinná terapeutka Ludmila Jandová. „Uvědomte si, že pokud vám ten druhý připadá úžasný, je to jen práce hormonů a také to, že ho zatím tak dobře neznáte.“ Nejspíš byste se divily, jak se pan Dokonalý chová v soukromí – možná je ještě větší čuně než váš zákonitý choť.

Foto: Thinkstock

Pokud se ve vašem okolí objevil někdo nový, je lepší vše dobře rozmyslet a zachovat klidFoto: Thinkstock

Nebuďte chudinka ani semetrika

Co byste tedy měly dělat, pokud ve vás některé počiny vašeho partnera vyvolávají obavu, že začnete nahlas ječet? Váš drahý žádný problém nepociťuje, míč je tedy na vaší straně hřiště. Podle psychologů si člověk v obtížné situaci může vybrat ze dvou typů řešení: akomodace a asimilace. Akomodace je proces, při kterém přizpůsobujete sebe situaci, v tomhle případě zvykům manžela. V případě asimilace naopak aktivně přetváříte situaci podle svých požadavků.

Pokud ve vašem jednání převažuje akomodace, pravděpodobně máte tendenci pouze ustupovat (a cítíte nespokojenost). Převažuje-li asimilace, jste to, co muži nazývají „semetrika“ nebo „generál“ (a nespokojení jsou oni). Není přitom vyloučeno, že jednou odkráčí za jinou. „Dbejte proto, aby akomodace i asimilace byly ve vašem životě v rovnováze. Ve věcech, kde o nic nejde, buďte velkorysé a nebojte se projevit pro mužské zlozvyky trochu pochopení. Pokud vás ale něco opravdu drásá, jednejte,“ uzavírá Kateřina Lipinská.

My k tomu dodáváme, že po tolika letech bude asi „převýchova“ opravdu obtížná. V každém případě držíme palce!

Reklama

Načítám