Hlavní obsah

Patatas bravas: „divoké“ španělské brambory

Hodnocení:
(36)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Mám moc ráda španělské tapas bary. Spousta malých mističek s dobrotami, o které se přátelé dělí, vytváří příjemnou a družnou atmosféru. Kousky uzenin, sýrů, oliv a mořských plodů, také houby a různě upravená zelenina. A téměř nikdy v nabídce nechybí patatas bravas, kostičky křupavých brambor v pikantní omáčce. Udělejte si večírek s přáteli ve španělském stylu!

Ingredience pro:
1 plech
Budete potřebovat:
  • 800 g brambor
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

Krok 1: Předehřejte troubu na 200 °C. Oloupejte a omyjte brambory, nakrájejte je na kostičky cca 2 x 2 cm a dobře je osušte. Dejte na plech, promíchejte s třemi lžícemi olivového oleje a pečte asi 45 až 50 minut, až jsou zlaté a křupavé.

Krok 2: Zatímco se brambory pečou, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a opečte cibuli dozlatova. Přidejte chilli, uzenou papriku a dobře rozmíchejte. Do pánve vyklopte plechovku krájených rajčat, přidejte cukr, osolte a opepřete. Na mírném plameni za občasného mícháni vařte asi 20 minut, až omáčka zhoustne. Na závěr prolisujte stroužek česneku a už jenom krátce prohřejte.

Krok 3: Upečené brambory přesypte na servírovací mísu a mírně osolte. Pokapejte omáčkou, zbytek servírujte zvlášť v misce.

Můj tip: Navíc k bramborám přiložte misku česnekové majonézy aioli, zážitek bude dokonalý.

Jaké pohoštění servírujete na večírcích vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama