Hlavní obsah
3,4
(36)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Znáte španělské tapas bary? Spousta malých mističek s dobrotami, o které se přátelé dělí, vytváří příjemnou a družnou atmosféru. Kousky uzenin, sýrů, oliv a mořských plodů, také houby a různě upravená zelenina. A téměř nikdy v nabídce nechybí patatas bravas, kostičky křupavých brambor v pikantní omáčce. Udělejte si večírek s přáteli ve španělském stylu!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 800 g brambor
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C. Oloupejte a omyjte brambory, nakrájejte je na kostičky cca 2 x 2 cm a dobře je osušte. Dejte na plech, promíchejte s třemi lžícemi olivového oleje a pečte asi 45 až 50 minut, až jsou zlaté a křupavé.

02.

Zatímco se brambory pečou, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a opečte cibuli dozlatova. Přidejte chilli, uzenou papriku a dobře rozmíchejte. Do pánve vyklopte plechovku krájených rajčat, přidejte cukr, osolte a opepřete. Na mírném plameni za občasného mícháni vařte asi 20 minut, až omáčka zhoustne. Na závěr prolisujte stroužek česneku a už jenom krátce prohřejte.

03.

Upečené brambory přesypte na servírovací mísu a mírně osolte. Pokapejte omáčkou, zbytek servírujte zvlášť v misce.

Můj tip: Navíc k bramborám přiložte misku česnekové majonézy aioli, zážitek bude dokonalý.

Jaké pohoštění servírujete na večírcích vy?

Reklama

Načítám