Hlavní obsah

Pavel Liška: Svatoušek? Zapomeňte!

Foto: Patrik Borecký

Pavel Liška a Jiří OrnestFoto: Patrik Borecký

Reklama

Pavel Liška v roli vychytralého podvodníčka, který obratně obelstí svého přítele, připraví ho o dům a svede manželku. Nedovedete si ho představit v úloze svůdníka? Tak to byste měly zajít do Divadla Na Zábradlí, kde si Pavel Liška zahrál v nové hře Tartuffe Games hlavní roli mazaného svatouška!

Článek

Hra Tartuffe Games, která se premiérově objevuje na prknech pražského Divadla Na Zábradlí, je živým důkazem toho, že i moderní adaptace staré dobré klasiky mohou být velmi zdařilé a neurážlivé. Tvůrci se při úpravách rozhodně nedrželi při zdi! Co ze světoznámého Moliérova díla nakonec vzniklo? Tradiční francouzské drama protkané klasickým českým humorem. A jako třešnička na dortu – Pavel Liška coby zbožný Tartuffe.

Přijde o byt, čest a rodinu...

Příběh je celkem prostý. Velmi zámožný muž jménem Orgon (Jiří Ornest) potká jednoho dne v kostele člověka, který ho zcela omámí. Svatoušek Tartuffe (Pavel Liška) ho přesvědčí svou nevinností a zbožností a donutí ho k tomu, aby si ho Orgon nastěhoval do domu.Tartuffa všichni už od počátku nesnášejí. No řekněte – kdyby vás otec nebo manžel vyškrtl ze závěti a veškerý svůj majetek a svoji dceru věnoval přivandrovalci, taky by se vám to dvakrát nelíbilo… Nic však není tak, jak se na první pohled zdá, a Tartuffe rozhodně není tím bezchybným dobrákem, za kterého se vydává. Jde jen o to připravit lest a přesvědčit o tom i zaslepeného pána domu – dokud nebude pozdě!

Smát se budete od začátku do konce

Pavel Liška má jeden úžasný dar – stačí, aby na jevišti jen stál, a publikum se při tom kácí smíchy. Je však nutné říci, že ani ostatní herci nezůstávají pozadu. Za zmínku rozhodně stojí bravurní výkon Natálie Drabiščákové, která je zejména ve scéně, kdy svádí Tartuffa, naprosto kouzelná a věrohodná. Ve hře dále hrají Zdena Hadrbolcová, Miloslav Mejzlík či Jaromír Nosek.

Svižné a moderní představení vám ukáže klasiku ze 17. století z tak trochu jiného úhlu. Staré verše vám budou znít směšně a šlágry 20. století recitované se vší vážností jakbysmet. Nová hra Tartuffe Games je tím správným koktejlem výborného humoru a estrádní zábavy – v tom dobrém slova smyslu. Zajděte se o tom přesvědčit i vy – do Divadla Na Zábradlí!

Foto: Patrik Borecký

Klasický Tartuffe v moderním pojetíFoto: Patrik Borecký

Tartuffe Games Divadlo Na Zábradlí Režie: Jan Frič Hrají: Pavel Liška, Jaromír Nosek, Natália Drabiščáková, Zdena Hadrbolcová a další Délka: 2,5 hodiny, cena 20 - 325 Kč Nejbližší představení: čtvrtek 12. 11., čtvrtek 3. 12.

Reklama

Související témata:

Načítám