Hlavní obsah

Péče podle typu vlasů aneb Jak zvládnout mastné vlasy?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Někdo si může dovolit mýt si hlavu jen jednou týdně. Gratulujeme. Zároveň soucítíme s těmi, kterým se vlasy hodně mastí a musí si je mýt každý den nebo obden. Co s tím můžete dělat a co se osvědčilo nám v redakci?

Článek

Kožní maz je nedílnou součástí pokožky hlavy a vlasů. Vlas je díky tomu vyživený a hydratovaný. Když se to tak vezme, šamponem si vlastně škodíme, protože vlas zbavujeme něčeho, co je pro něj přirozené. Na druhou stranu, abychom byli čistí, mýt se musíme. Bez šamponu to tedy tak úplně nepůjde.

Jemný šampon vlasy nezatěžuje

Genetická predispozice, stres, hodně cvičení, tučná strava, vítr, neustálé prohrabování vlasů a také hormonální výkyvy. To všechno může stát za tím, že se vám vlasy mastí víc, než byste si přáli. Důvodem také může být nevhodná kosmetika nebo její přemíra.

„Šampony vybírejte pečlivě tak, aby nedráždily pokožku. Pokud je hodně střídáte, mohou se tvořit šupiny, pokožka bývá červená, podrážděná, citlivá a může nepříjemně svědit,“ vysvětluje kadeřník Libor Smrž z Hair We Are.

Zamyslete se nad tím, jaký typ vlasů a vlasové pokožky vlastně máte. Není vaším problémem třeba to, že používáte šampon na barvené vlasy, i když je barvené nemáte?

Není na škodu proto zkusit nějaký šampon ze sekce „jemný“, který neslibuje nic víc, než umytí. To bohatě stačí. Když dostanete do rovnováhy pokožku hlavy, možná pak zjistíte, že se vám vlasy vlastně ani tolik nemastí.

Trvalá ne, melír ano

Možná jste slyšeli o tom, že když jsou vlasy vlnité a s větším objemem, tolik se nemastí. „Jako řešení mastících se vlasů vám může být doporučena trvalá. To ale rozhodně nedělejte, protože vlasy akorát utrpí na kvalitě. Sice to může trochu pomoci, ale jen do té doby, než budete mít odrosty a bude potřeba další aplikace. Ta bývá ale pro vlasy fatální,“ varuje odborník.

Co ale přichází v úvahu, je melír. „Za lehké vysušení vlasů lze považovat přeliv, barvu nebo melír. Tyto metody se dají dělat velmi šetrně. Vlas se méně mastí, ale přitom zůstává stále v dobré kondici,“ radí Libor Smrž.

Zkuste vlasovou vodu

A jak vlasy mýt? „Neměli byste je drhnout nebo cuchat, ale umýt bříšky prstů pokožku hlavy a vlasy pak jen uhlazovat. Do ručníkem vymačkaných vlasů aplikujte kondicionér a nechte ho minimálně 2 minuty působit. Jednou týdne si dopřejte vlasovou masku a nikdy nechoďte spát s mokrými vlasy,“ radí kadeřnice Martina Malinová ze Salonu Hair by Martina. Vlasy se můžou přes noc zapařit, a tím pádem bude vaše kštice o to dřív zralá na další mytí. Vyvarujte se také nanášení kondicionéru a masky přímo na pokožku hlavy, kterou by to jenom zatížilo.

Zkusit můžete i vlasovou vodu. Pečuje o vlasovou pokožku, dodává kořínkům živiny, po kterých rychleji porostou a budou lesklejší. Přichází na řadu hned po umytí. Nanáší se přímo na pokožku, kterou pak jemně promasírujete, neoplachuje se. Ideální je sáhnout po bylinné, třeba kopřivové nebo lopuchové vodě.

Přípravky, aby se vlasy nemastily

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhý vlasový šampon Flos 245 Kč, s chrpou a marockým jílem. Tuhý šampon Soak and Float, Lush, 280 Kč, na citlivou pokožku hlavy, s plátky růže a měsíčkemFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Březový šampon Tip Line, 30 Kč, jemný a univerzální, prodává Teta drogerie. Osvěžující micelární šampon Nivea, 110 Kč, obsahuje výtažek z meduňky a hodí se pro normální až mastné vlasyFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampon na citlivou pokožku hlavy pH5 DermoCapillaire, Eucerin, 275 Kč, vrací rovnováhu pokožce hlavy bez vysušování, koupíte v lékárnách. Šampon na mastné vlasy Balea, 20 Kč, ideální pro vlasy s mastnou pokožkou, ale suchými konečky, neobsahuje silikony, prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Konopný šampon s aloa vera Kiss Premium, Mika, 29 Kč, vhodný na lupy, proti vypadávání vlasů i nadměrnému mastění, seženete v drogeriích. Jemný zklidňující šampon DS Hair, Uriage, 449 Kč, šetrný a pomáhá proti svědění, prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kopřivová bylinná voda Luna, Alpa, 28 Kč, regeneruje pokožku hlavy a podporuje lesk a růst vlasů. Vlasové tonikum Havlíkova Apotéka, 303 Kč, určené pro problematickou pokožku hlavyFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám