Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Vánoce se kvapem blíží a my pro vás máme jako každý rok pořádnou porci receptů na cukroví. Jako první jsme vybrali trochu netradiční linecké berušky, které budou mít úspěch zejména u vašich dětí!

40 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
80 kusů
Těsto
  • 310 g hladké mouky
    1
  • 210 g másla
    7
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
Na podsypání
  • 1 hrst hladké mouky
    1
Krém
  • 250 g másla
    7
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička mandlové tresti
    8
Poleva
  • 120 g cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • 3 g červeného potravinářského barviva
Tečky
  • 50 g hořké čokoládové polevy v sáčku
    10
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Postup je stejný jako u jakéhokoli receptu na linecké cukroví. V míse (nebo na vále) zadělejte všechny ingredience na těsto a vypracujte hladké tužší těsto. To uložte asi na 20–30 minut do lednice odpočinout a ztuhnout, jinak by se pak špatně válelo.

02.

Odpočaté těsto rozválejte na plát tenký asi 2 milimetry a vykrajovátkem ve tvaru kapičky (nebo prostě takovém, aby to nakonec vypadlo jako beruška :-)) vykrájejte všechno těsto. Jednotlivé kousky cukroví klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních asi 7–9 minut, záleží na vaší troubě. Hotové cukroví nechte úplně vychladnout.

03.

Všechny ingredience na krém vyšlehejte dohladka. Polovinu vychladlých kousků cukroví naplňte pomocí cukrářské zdobičky krémem, přiklopte a nechte v chladu ztuhnout.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

V misce smíchejte suroviny na polevu a umíchejte je opět dohladka. Ztuhlé cukroví v ní z jedné strany opatrně máčejte, lžičkou případně odstraňte nadbytek polevy. Tu nechte zaschnout.

05.

Nakonec na berušky namalujte krovky a tečky, ideální je na to čokoládová poleva v sáčku, kterou stačí rozehřát v teplé vodě.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Související témata:

Načítám