Hlavní obsah

Linecké berušky

Hodnocení:
(70)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Vánoce se kvapem blíží a my pro vás máme jako každý rok pořádnou porci receptů na cukroví. Jako první jsme vybrali trochu netradiční linecké berušky, které budou mít úspěch zejména u vašich dětí!

Ingredience pro:
80 kusů
Těsto
  • 310 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
Na podsypání
  • hladká mouka
Na krém
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 lžička mandlové tresti
Na polevu
  • 120 g cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
  • červené potravinářské barvivo
Na tečky
  • hořká čokoládová poleva v sáčku
Článek

Postup

Krok 1: Postup je stejný jako u jakéhokoli receptu na linecké cukroví. V míse (nebo na vále) zadělejte všechny ingredience na těsto a vypracujte hladké tužší těsto. To uložte asi na 20–30 minut do lednice odpočinout a ztuhnout, jinak by se pak špatně válelo.

Krok 2: Odpočaté těsto rozválejte na plát tenký asi 2 milimetry a vykrajovátkem ve tvaru kapičky (nebo prostě takovém, aby to nakonec vypadlo jako beruška :-)) vykrájejte všechno těsto. Jednotlivé kousky cukroví klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních asi 7–9 minut, záleží na vaší troubě. Hotové cukroví nechte úplně vychladnout.

Krok 3: Všechny ingredience na krém vyšlehejte dohladka. Polovinu vychladlých kousků cukroví naplňte pomocí cukrářské zdobičky krémem (zbylý můžete použít na některý z dalších druhů, které se s námi letos naučíte), přiklopte a nechte v chladu ztuhnout.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 4: V misce smíchejte suroviny na polevu a umíchejte je opět dohladka. Ztuhlé cukroví v ní z jedné strany opatrně máčejte, lžičkou případně odstraňte nadbytek polevy. Tu nechte zaschnout.

Krok 5: Nakonec na berušky namalujte krovky a tečky, ideální je na to čokoládová poleva v sáčku, kterou stačí rozehřát v teplé vodě.

Foto: Ondřej Hošt
ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 11. 2012

Reklama

Sdílejte článek