Hlavní obsah

Klasické linecké cukroví

Hodnocení:
(14)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Vánoce si nejde představit bez cukroví, a to si zase nejde představit na stole bez lineckého, promazávaného červenou, nejlépe rybízovou marmeládou. Recept na toto poněkud vylepšené těsto s přídavkem vanilky a mandlí je víc než jednoduchý a s velkou oblibou je vykrajují i malé děti!

Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Na promazání a posypání
  • 4 lžíce rybízové marmelády
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Mouku (vybírejte opravdu kvalitní, ideálně přímo určenou na křehká těsta) smíchejte s mandlemi. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a moučkový cukr a špičkami prstů svižně vypracujte drobenku - těstu výrazně nesvědčí, pokud se máslo příliš zahřeje, drobilo by se, praskalo a cukroví by nebylo dobré. Přidejte žloutek, vanilku a podle chuti i trošku citronové kůry a rukama zpracujte hladké těsto. Opět platí, že ho je potřeba zadělávat jen dobu nezbytně nutnou. Jakmile drží pohromadě, ruce pryč! Pokud se těsto drolí, přidejte kapku žloutku nebo pár kapek studené vody. Zabalte do sáčku a dejte na hodinu odpočinout do chladu.

Krok 2: Troubu zapněte na 170 °C. Těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli odležet, aby lehce povolilo (ale ne úplně změklo, musí zůstat chladné!). Pak jej mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na asi 2 mm silný plát. Z něj podle fantazie a aktuální nabídky vašich vykrajovátek vykrajujte nejrůznější tvary, které klaďte kousek vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Klasika jsou kolečka nebo kytičky, ve kterých ještě uprostřed vykrojíte jeden další malý otvor. Ten pochopitelně vykrajujte jen do poloviny cukroví. Pečte asi 10 minut dorůžova, těsto by mělo jen velmi lehce změnit barvu.

Krok 3: Polovinu zchladlého cukroví (tu bez vykrojeného středového otvoru) po rubové straně namažte marmeládou. Rubovou stranou se myslí ta, kterou těsto leželo na plechu slepené cukroví tak bude vzhlednější.  „Děravou“ polovinu cukroví lehce poprašte moučkovým cukrem a pak opatrně přilepujte na namazané spodní části. Cukr vám tak nezaneřádí vykukující marmeládu uprostřed a cukroví bude zase o fous hezčí. Uchovávejte v chladu, aby cukroví zvláčnělo.

Další vychytávky, jak na opravdu nejlepší linecké cukroví, najdete v tomhle článku.

Vyzkoušíte něco trochu jiného, než je stále se opakující klasika?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama