Článek
Uvedený seznam surovin je pouze orientační, kuře v remosce můžete připravit pokaždé jinak podle toho, co máte zrovna po ruce.
Postup
01.
Klobásu (mně chutná čabajka, protože vše krásně ochutí) můžete vyměnit za špek nebo za máslo. Cibule a česnek by neměly chybět. Přihoďte mrkev, ale hodí se řepa, paprika, celer, rajčata nebo třeba cuketa.
02.
Jako příloha jsou nejvhodnější brambory. Krájejte je na malé plátky, protože i ty nejmenší se pečou poměrně dlouho.
Moderní remosky mají nepřilnavý povrch, takže není téměř žádná práce s mytím nádobí, ale stejně dobře kuře upečete i v klasické hliníkové míseFoto: Autorka
03.
Kuře ze všech stran osolte a okořeňte. Já dala sladkou papriku, špetku kurkumy, chilli a oregano, ale vystačíte si i s kupovanou směsí grilovacího koření.
04.
Zeleninu, brambory a klobásu nakrájené na plátky dejte do remosky, osolte, opepřete a případně také okořeňte. Pořádně promíchejte a na tuto směs rozložte stehna.
No řekněte, komu chuť pečeného kuřete nepřipomene víkendy na chalupě?Foto: Autorka
05.
Podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 60 až 90 minut doměkka. Během pečení remosku pokud možno neotvírejte, aby neunikalo teplo a pára. Hotovo!
Tip: Aby bylo kuře hezky rovnoměrně opečené, osvědčilo se mi dát ho do remosky nejprve kůží dolu a po půl hodině ho otočit. Doba pečení se tak může trochu prodloužit, protože z mísy unikne teplo, ale zato budete mít ze všech stran hezky opečenou kůrčičku.
Díky pečení přílohy spolu s masem je zelenina parádně ochucená a šťáva bohatáFoto: Autorka
Za zapůjčení pečicího hrnce k focení děkujeme společnosti REMOSKA s.r.o..
Já pekla kuřecí čtvrtky, ale hodí se i stehna či paličky. Kuřecí prsa je nejlepší obalit do křupavého slaninového kabátku nebo jako v jambalaye doplnit o klobásu.