Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Vepřové maso je v našich krajích oblíbené stejně jako černé pivo, tak proč to nespojit a neudělat si plátky z vepřové kýty pečené na černém pivu. Když je doplníte salátem a domácím dipem, úspěch bude zaručen.

1 hod.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vepřové plátky
  • 4 plátky vepřové kýty
  • 50 ml tmavého piva
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic slunečnicového oleje
Salát
  • 2 hrsti zeleného salátu
  • 1 ks červené řepy
  • 1 ks mrkve
  • 150 g červeného zelí
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
Dip
  • 8 lžic majonézy
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1/2 lžíce listové petržele
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do misky dejte všechny ingredience na dip, dobře promíchejte a nechte asi hodinu odležet v lednici.

02.

V hlubší míse důkladně promíchejte hořčici, olivový olej, pivo, rozmarýn, osolte a opepřete a touto směsí potřete plátky vepřové kýty.

03.

V pánvi rozehřejte slunečnicový olej a maso zprudka orestujte dozlatova. Potom vyjměte, dejte do ohnivzdorné nádoby a pečte v troubě přibližně deset minut.

04.

Mezitím nastrouhejte červenou řepu a mrkev a nakrouhejte zelí. V míse promíchejte na kousky natrhaný salát (použít můžete jakýkoliv – někdo má rád polníček, někdo hlávkový, jiný třeba mladé špenátové listy nebo dubáček), mrkev, řepu, zelí, citronovou šťávu a sůl. Maso podávejte s čerstvým salátem a dipem.

Máte rádi pečené maso jen s křupavým salátem, nebo se bez brambor či knedlíků neobejdete?

Načítám