Hlavní obsah

Sladké dobroty s müsli

Foto: essen-und-trinken.de

Müsli si můžete namíchat podle své chutiFoto: essen-und-trinken.de

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na müsli si k snídani pochutnává kde kdo. Ale věděly jste, že než to z krabice v obchodu je mnohem chutnější müsli připravené podomácku? Jeho příprava je opravdu snadná, navíc se pak skvěle hodí na pečení dalších dobrot. Pojďme si na nich dnes společně pochutnat!

Článek

Müsli „spíchneme“ i doma

Cereální dobrota jménem müsli se podle oficiálních zdrojů zrodila ve Švýcarsku. Kolem roku 1900 ji svým pacientům servíroval doktor Maximilian Bircher-Benner z Curychu. Na myšlenku výživové bomby, bohaté na stopové vitaminy, minerály i vlákninu, prý přišel při zdolávání švýcarských Alp, kdy mu podobnou dobrotu připravili v horské chatě.

Müsli nemusíme kupovat v krabicích, zvládneme ho hravě připravit i doma. A navíc s podstatně menší dávkou cukru. Ještě před tím, než se dáme do vaření, je dobré upozornit, že do müsli si každý může namíchat, na co má zrovna chuť. Fantazii se meze nekladou, následující recepty jsou jen jako inspirace a návod na základní postup.

Domácí müsli s medem

Potřebujeme: 50 dkg ovesných vloček, 10 dkg cukru krupice, 25 dkg nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce medu, 1 plechovku salka, 10 dkg sušeného kokosu, 2 čokolády na vaření, 1 balení rozinek

Na plech nasypeme všechny ingredience a promícháme je (kromě rozinek a čokolády). Předehřejeme troubu na 150 stupňů a pečeme asi hodinu a půl. Asi deset minut před koncem přidáme do směsi rozinky a nasekanou čokoládu. Dopečeme a necháme vychladnout.

Müsli podle Birchera – trochu jiné, než jak ho známe nyní

Smícháme 1 polévkovou lžíci ovesných vloček namočených ve 3 lžících vody, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci smetany, 1 velké jablko nakrájené na kousíčky a polévkovou lžíci lískových oříšků nebo mandlí.

Müsli na snížení cholesterolu

Ve velké míse smícháme 3 hrnky ovesných vloček, 4 hrnky ječných vloček, 2 hrnky nasekaných mandlí, půl hrnku rozinek, půl hrnku nasekaných sušených švestek. Podáváme se sójovým mlékem a kousky čerstvého jablka.

Foto: Michal Snížek

Müsli placka s tvarohovým krémemFoto: Michal Snížek

Domácí müsli tyčinky

Tento recept jsem si přivezl od známých z Anglie. Potřebujeme 4 hrnky müsli, rozehřáté máslo na vymazání pekáčku, 1 a půl hrnku slazeného kondenzovaného mléka, 1 hrnek čokoládových čoček (nebo nasekané čokolády), 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia, vyložíme pekáček pečicím papírem, strany vymažeme máslem. V míse smícháme ingredience a vše přendáme do pekáčku. Pečeme 30 minut dozlatova. Necháme ještě půlhodiny vychladnout a placku pak krájíme na tyčinky (nebo čtverečky).

Tip: Do směsi můžeme přidat pšeničná, sezamová, slunečnicová, dýňová semínka – dle chuti.

Müsli sušenky

Potřebujeme 1 a půl hrnku müsli, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek sušeného kokosu, půl hrnku rozinek, 1 hrnek cukru krystal, čtvrt hrnku třtinového cukru, 1 lžíci mletého zázvoru, 125 g pokrájeného másla, čtvrt hrnku sladkého sirupu, 1 lžíci vody, 1 lžičku sody

Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Na plech si připravíme pečicí papír. Ve velké míse smícháme müsli, mouku, kokos, cukry a zázvor. Vedle v kastrůlku rozehřejeme máslo a smícháme ho se sirupem a vodou. Zahříváme, dokud nevznikne jednolitá hmota. Odstavíme z plotny, vmícháme sodu. Vše přidáme do směsi s müsli. Rukama vypracujeme těsto. Z něj potom tvoříme kuličky, následně placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

Muffiny s müsli

1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek polohrubé mouky, půl lžičky soli, půl hrnku rozinek, 1 vejce, necelý hrnek mléka, čtvrt hrnku cukru krystal, půl hrnku nasekaných ořechů, čtvrt hrnku oleje.

Smícháme všechny suché přísady, vedle v míse ušleháme vejce, přidáme mléko a olej. Vše nakonec spojíme dohromady v hrudkovité těsto. Plníme do formiček na muffiny a pečeme 30 minut na 200 stupňů Celsia.

Müsli placka s tvarohovým krémem

Potřebujeme: 4 vejce, 2 lžíce cukru krystal, 25 dkg másla, špetku soli, 20 dkg hladké mouky, 20 dkg msli, 1 balení prášku do pečiva. Na krém: 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, půl litru mléka, 2 měkké tvarohy.

Vyšleháme vejce, cukr, máslo a sůl. Přidáme mouku, prášek do pečiva a müsli. Těsto rozložíme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Pak si připravíme krém – uvařený vychladlý pudink smícháme s tvarohem a mažeme navrch vychladlé placky.

Dobrou chuť!

Související témata:

Načítám