Hlavní obsah

Pečete stále totéž? Změňte to díky originálním přísadám!

Foto: Ondřej Hošt

Zkuste nové ingredience, po kterých dosud jen zvědavě pokukujete v obchodech!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečete ke kávě pořád stejné moučníky a říkáte si, že je to už trochu nuda? Zažeňte ji pomocí surovin z běžných obchodů, se kterými jste nejspíš zatím nepekli. Je čas to změnit!

Článek

Melasa, ovocný chlebíček a nenápadný kelímek s bílou potahovací hmotou. Také jste po nich v obchodě už po očku koukali, chtěli jste je vyzkoušet, ale nenapadlo vás, co dobrého s nimi upéct? Přinášíme vám tři chutné a originální nápady, které nás v redakci doslova nadchly!

Dortíčky: Luxus pro každého

První ze surovin, která se na nás už dlouho z regálů smála, je bílá potahovací hmota. Najdete ji vedle pudinků a potřeb na pečení, vystačí na potáhnutí jednoho dortu a pracuje se s ní bez větších problémů.

Na 6 dortíčků potřebujete:1 balení cukrové potahovací hmoty (230 g), 4 vejce, 4 velké lžíce polohrubé mouky, 4 rovné lžíce cukru, lžičku prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 50 g mléčné čokolády, 300 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač do šlehačky, mašle na ozdobu.

Foto: Ondřej Hošt

Potahová hmota ozvláštní moučníkyFoto: Ondřej Hošt

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte k nim mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Všechny suroviny nechte propojit a těstem naplňte 6 formiček na muffiny. Ty pečte 25 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Hotové muffiny ze stran seřízněte tak, aby byly rovné, dortíčky prořízněte podélně na poloviny a naplňte je vyšlehanou smetanou, do které jste přidali ztužovač a kousky nasekané čokolády. Strany uhlaďte nožem a dortíčky dejte na pár minut do lednice.

Mezitím rozdělte cukrovou hmotu na 5 částí, každou zvlášť vyválejte na tenký plát (vál posypte moučkovým cukrem) a dortíčky potáhněte. Z odřezků vyválejte šestý plát, kterým pokryjte poslední dortík. Dozdobte mašlí a může se podávat!

Perník s melasou

Ochutnali jste někdy melasu? Je tmavá, sladká, lepkavá, voní po karamelu a je ideální pro dochucení perníku!

Na 1 plech potřebujete:500 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 6 lžic melasy, 1 balení kypřicího prášku do perníku, 100 ml rostlinného oleje, 2 vejce, 250 ml mléka, 6 lžic kakaa, hrst sušených meruněk, hrst vlašských ořechů, moučkový cukr na posypání.

Foto: Ondřej Hošt

Melasa příjemně osladí perník a dá mu nový chuťový rozměrFoto: Ondřej Hošt

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, olej, mléko, melasu a nasekané ořechy a meruňky. Těsto promíchejte, nalijte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte asi 30 minut při 180 stupních Celsia. Před podávání ho posypte moučkovým cukrem.

Ovocné sušenky

Pokud neseženete kandované ovoce, je třetí surovina, ovocný chlebíček (proslazená tyčinka z regálu u pudinků), skvělou náhradou. Jsou v něm dýně, hrušky, pomerančová kůra, karotka i rozinky.

Na 15 sušenek potřebujete: 1 ovocný chlebíček (100 g), 100 g másla, 150 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, špetku prášku do pečiva, 2 tyčinky ledové kaštany a 2 lžíce rostlinného oleje na polevu.

Foto: Ondřej Hošt

Místo kandovaného ovoce zkuste ovocný chlebíčekFoto: Ondřej Hošt

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a vejcem, přidejte vanilku, mouku, prášek do pečiva, pokrájený chlebíček na kostičky a rukama vypracujte vláčné těsto. Vytvořte z něj váleček o průměru 4 centimetry, zabalte ho do potravinové fólie a nechte asi hodinu odpočívat v mrazáku. Poté ho vyndejte, nakrájejte na placičky o šířce jeden centimetr a ty rozložte na plech s pečicím papírem – jsou třeba větší rozestupy, sušenky se zvětší. Pečte je 20 minut při 170 stupních Celsia. Když vychladnou, namáčejte je dle fantazie v polevě, která vznikne rozpuštěním ledových kaštanů a oleje ve vodní lázni.

A kterou z nových surovin v obchodech jste si v poslední době oblíbili vy?

Reklama

Načítám