Hlavní obsah

Pejskaři, pozor! Zvládnete složit zkoušku z psích plemen?

Foto: xkunclova, Shutterstock.com

Foto: xkunclova, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Češi jsou proslulí milovníci psů. Pokud jim ani vy nekazíte průměr, a navíc máte pocit, že se orientujete v jednotlivých plemenech, otestujte se v následujícím kvízu. Tak schválně, jak jsou na tom vaše kynologické znalosti?

Článek

Jorkšíra, vlčáka i retrívra dnes pozná skoro každý i poslepu, proto je v našich hádankách ani nenajdete. Dopředu tedy hlásíme, že vás čekají malinko složitější otázky. Projdete zkouškou úspěšně, nebo se necháte nachytat?

1. Majestátní strážce klášterů, hospodářských zvířat i lidských obydlí pochází z místa, kterému se přezdívá střecha světa. Přestože je považován za prapředka všech horských psů a ve svých spisech jej zmiňuje i slavný cestovatel Marco Polo, chov tohoto impozantního tvora v ČR odstartoval až v roce 1991. Jaké plemeno máme na mysli?
Foto: Tatyana Kuznetsova, Shutterstock.com
2. Vznešenějšího představitele byste v čtyřnohé smečce snad ani nenašli. Vždyť i v muslimských zemích, kde je pes považován za zvíře nečisté, udělili těmto elegánům zvláštní výjimku. Dokázali uštvat gazelu i dohonit zajíce, a tak závisela obživa rodiny mnohdy jen na nich. Perským chrtům, které vidíte na obrázku se říká také…
Foto: xkunclova, Shutterstock.com
3. Vzhledem připomíná lišku, povahou kočku, přesto je to pes. Jakkoliv to zní neuvěřitelně, toto malé plemeno se ve své domovině využívalo k lovu divokých prasat, jelenů a dokonce i medvědů. Neohrožený samuraj zvířecí říše je rovněž oblíbeným společníkem do městského bytu, protože je čistotný a takřka neštěká. Jak se nazývá tento fešák z Japonska?
Foto: Ricantimages, Shutterstock.com
4. Vášnivý stopař původem z Francie chytne za srdce každého, kdo na něj upře zrak, a ačkoliv mu z tváře smutný výraz nikdy nezmizí, hodí se spíše do role komika. Lidem je velice oddaný, ale než aby uposlechl jejich povely, dá na vlastní nos. Jakmile totiž v lese zavětří čerstvý pach, nemáte šanci svého mazlíčka přivolat. Jde o…
Foto: Marcelino Pozo Ruiz, Shutterstock.com
5. Rybářům pomáhal tahat sítě z vod a mořskou kořist dokázal i sám ulovit. Protože jeho srst nemá podsadu a prakticky nelíná, mohou jeho přítomnost snést někteří alergici. O jeho světovou popularitu se zasloužil především Barack Obama (59), který si dva příslušníky tohoto plemene přivedl do Bílého domu. Jak se jim říká?
Foto: Lynda McFaul, Shutterstock.com
6. V USA se využívali na psí zápasy, a i když je tato činnost v současné době ilegální, stále existují po celém světě organizované skupiny, které ji praktikují. Tito teriéři získali nechvalnou pověst zlověstných bojovníků, ačkoliv při správné výchově neublíží ani mouše. V rukou tyrana se ale může stát opak. Jaké zvíře je na fotce?
Foto: NikGirl, Shutterstock.com
7. Plemeno, které vzniklo v Sovětském svazu pro potřeby Rudé armády, nápadně připomíná jinou, mnohem známější rasu, takže pozor, ať se nenachytáte! Hlídač na obrázku je schopný položit za svého majitele život, vlastní rodinu bezmezně miluje, ale běda člověku, který by se jí pokusil ublížit. Jak se ostrý ochranář jmenuje?
Foto: Aneta Jungerova, Shutterstock.com
8. Malý sympaťák sice váží jen 1,5 až 3 kilogramy, ale rozhodně se nejedná o žádného strašpytla. Miluje sníh a dlouhé procházky či sportovní aktivity zbožňuje stejně jako polehávání na gauči vedle svého pána. Existuje ve dvou variantách – krátkosrsté a dlouhosrsté, kterou můžete vidět na fotce. Znáte toto málopočetné plemeno?
Foto: natali.lymarenko, Shutterstock.com
9. Nejmenší pastevecký pes světa si vydobyl čestné místo i v Buckinghamském paláci. Právě tuto rasu si totiž oblíbila královna Alžběta II. (94) a díky ní se její zástupci těší popularitě v běžných domácnostech. Krátkonohý psík s veselým kukučem je ideální do rodiny k dětem a dá se poměrně snadno vycvičit. Jak zní celý název roztomilého plemene?
Foto: Jus_Ol, Shutterstock.com
10. Při pohledu na chlupaté stvoření se možná budete ptát, zdali je skutečně živé, nebo máte co do činění s plyšovou hračkou. Pro svůj malý vzrůst a přátelskou povahu se toto plemeno stalo velice vyhledávaným, a tak jeho koupě není levnou záležitostí. Částka, za kterou můžete čistokrevného jedince pořídit, se pohybuje v řádu desetitisíců korun. Poznáte štěně na obrázku?
Foto: dezy, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Jak jste dopadli? A zalíbilo se vám některé plemeno tak, že zvažujete jeho koupi? Pozor na množírny!

Reklama

Související témata:

Načítám