Hlavní obsah

Perfektní pleť? Pomohou správné potraviny!

Foto: shutterstock.com

Vitamin C je jedním z hlavních antioxidantůFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, jak se stravujeme, nemá vliv jen na naše zdraví, ale i na krásu naší pleti. Zpozornět bychom měly především tehdy, objevují-li se nám první vrásky. Řada potravin je totiž přímo napěchovaná antioxidanty, které zpomalují stárnutí kožních buněk a chrání i naše zdraví.

Článek

Že je správná strava všelékem, je známá věc. Pomůže nám ale i v případech, kdy nás trápí suchá, podrážděná pokožka, akné nebo ekzémy. Chcete-li dopřát své pleti to nejlepší, nezapomeňte na přísun následujících vitaminů.

Betakaroten

Kde ho najdeme: mango, meruňky, mrkev, meloun

Výše zmíněné dobroty nespojuje jen počáteční písmeno. Všechny obsahují betakaroten, který se v těle částečně přeměňuje na důležitý vitamin A. „Betakaroten výborně regeneruje kožní tkáň a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky," říká dermatoložka MUDr. Dita Sládková. Napomůže vám k jemné a pružné pleti.

Omega-3 mastné kyseliny

Kde je najdeme: ryby (zejména losos, makrela, sardinky), ořechy, lněný olej nebo semínka

Zlepšují stav pórů, ekzémů a zvyšují elasticitu pokožky. Navíc udržují pleť hydratovanou, proto na ně nezapomínejte především tehdy, trápí-li vás suchá pokožka.

Selen

Kde ho najdeme: ořechy, mořské ryby, ledvinky, ovesné vločky

Selen zpomaluje stárnutí pokožky, chrání buňky a navíc detoxikuje organismus. Jeho nedostatek může vést k ekzémům.

Foto: shutterstock.com

Vaší pleti prospějete konzumací mořských rybFoto: shutterstock.com

Vitamin B2 - riboflavin

Kde ho najdeme: játra, ledvinky, vejce, mléko, luštěniny, droždí

Pravidelná porce vitaminu B2 přispívá ke krásné pokožce i zdravým nehtům. Jestliže ho příliš nekonzumujete, můžete se „těšit" na popraskané rty a koutky.

Vitamin B3 – niacin

Kde ho najdeme: játra, kvasnice, mléko, vejce, obiloviny

Jeho hlavní povinností z hlediska krásy je urychlování hojení pokožky. Nedostatek zapříčiňuje kožní vyrážky a ekzémy.

Vitamin C

Kde ho najdeme: citrusy, brambory, brokolice, rajčata, černý rybíz

Jeden z hlavních antioxidantů zpomaluje proces stárnutí a má vliv i na tvorbu kolagenu. Podle vědeckých studií mají ti, kteří jedí dostatek vitaminu C méně vrásek než ti, kteří ho opomíjejí. Urychluje hojení a udržuje pokožku pružnou. Rajčata navíc bojují proti aknózní pleti.

Zinek

Kde ho najdeme: ústřice, krevety, játra, vejce, obiloviny, sezamová semínka

Pomáhá hojit pokožku, potlačuje záněty a ekzémy. Nedostatek zinku způsobuje lámavost nehtů a vypadávání vlasů.

Pro pěknou pleť je zdravá strava prospěšnější než drahé krémy. Snažte se jíst především rozmanitě, každé ovoce nebo zelenina má své plus, zabruste i mezi méně tradiční, exotické druhy. Nebojte se prospěšných tuků, využívejte rostlinné oleje a nezapomínejte na dvě porce omega-3 kyselin týdně. Naučte se popíjet zelený čaj, který má antibakteriální a antioxidační účinky. A vyzkoušejte ještě jeden antioxidant, který vám zaručeně zachutná – kvalitní hořkou čokoládu!

Tak tedy, buďte krásná!

Související témata:

Načítám